Societat

La contraportada

Una retirada de carrer

L'Ajuntament de Molló dedica un carrer als republicans que es van haver d'exiliar pel coll d'Ares i un a l'expresident Francesc Macià

L'any 1939 més de 100.000 repu­bli­cans van haver d'empren­dre el dolorós camí de l'exili a través del pas fron­te­rer del coll d'Ares i del coll Pre­gon, a Molló, cap als pobles nord-cata­lans de Prats de Molló i la Presta, sota admi­nis­tració fran­cesa. Molts, per no tor­nar. De fet, els veïns del poble de Molló i tots els seus nuclis –Fabert, Gines­tosa, Espi­na­vell i el Ribe­ral– van ser invo­luntària­ment tes­ti­mo­nis de pri­mera fila d'una més de les tragèdies de la Guerra Civil espa­nyola.

Ara l'Ajun­ta­ment de Molló ha vol­gut home­nat­jar-los i fer per­du­rar la memòria d'aquests exi­li­ats dedi­cant-los un dels nous car­rers de la urba­nit­zació de Can Gas­siot. És el car­rer de la Reti­rada. Con­so­lida així tot un seguit de pro­pos­tes en aquest sen­tit que va posar en marxa l'any 2009 en el marc del 70è ani­ver­sari del final de la Guerra Civil. Va crear rutes a peu i en BTT pels antics camins de la reti­rada, una ruta guiada per aquests camins fins al coll d'Ares i, sobre­tot, va reins­tau­rar la fira trans­fron­te­rera amb Prats de Molló dedi­cant-la als que van seguir el camí de l'exili. De fet, aquesta fira, que el 2012 se cele­brarà el dia 6 de maig, entre mol­tes altres acti­vi­tats, recrea l'entrada de les tro­pes de Franco a Molló, esce­ni­fica la reti­rada de les tro­pes repu­bli­ca­nes fins al coll d'Ares i pro­grama tot un seguit de con­ferències sobre el tema i actes cul­tu­rals, com ara reci­tals de cançons i poe­mes patriòtics. A tot ple­gat, cal afe­gir-hi el Museu de la Reti­rada de Cam­pro­don, amb els objec­tes bèl·lics aban­do­nats per les tro­pes repu­bli­ca­nes reco­llits per Lluís Bas­sa­ga­nya i Ale­xan­dre Cua­drado.

L'Ajun­ta­ment de Molló ha dedi­cat un altre nou car­rer de la mateixa urba­nit­zació al pre­si­dent de la segona república Fran­cesc Macià pels fets de Prats de Molló del 1926. Macià va plan­te­jar una incursió per pro­cla­mar la nació cata­lana des de Prats. Ho va pre­pa­rar amb 600 homes que, en esca­mots, havien d'arri­bar fins a Olot, on se n'hi havien d'afe­gir 900 més i esten­dre la revolta apro­fi­tant una jor­nada de vaga de la CNT. Poc abans, però, van ser detin­guts.

Els noms dels nous car­rers for­men part del nomenclàtor apro­vat en l'últim ple, en què, a part dels dos citats, se n'hi van incloure deu més. Es tracta o bé de car­rers que ja tenien noms, però que encara no eren ofi­ci­als, o bé de noms de car­rers nous del nucli de Molló o de la urba­nit­zació de Can Gas­siot, a Fabert. A part dels car­rers dedi­cats a la reti­rada i a Macià, hi des­taca el car­rer de Fran­cesc Pas­to­ret, en Cisco del Carol, l'eugas­ser de Rojà i peça fona­men­tal de la tria de mulats d'Espi­na­vell que ha mort recent­ment i que el con­sis­tori el va nome­nar fill il·lus­tre. També des­ta­quen el nom de la nova plaça del davant de l'ajun­ta­ment, plaça Con­flent, i el vial d'accés al poble, que ara és el pas­seig del Valles­pir. La resta de noms de car­rers estan trets de la geo­gra­fia pro­pera, com Bati­ments, Ter, Tec, Puig­mal....



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.