Societat

Habitual de Barcelona

El ‘Costa Concordia' tenia programades a la Ciutat Comtal quatre escales al gener

Barcelona era el seu port de sortida i la naviliera Costa Cruceros hi té una terminal pròpia des del 2007

L'escala catalana és la primera en creuers a Europa i la Mediterrània i la quarta base al món, precedida per tres ports de l'estat de Florida

Costa Crociere figuraval'any passat entre les deu empreses italianes més rendibles

El Costa Con­cor­dia era un habi­tual del port de Bar­ce­lona. De fet, només durant el mes de gener tenia pro­gra­ma­des qua­tre esca­les i el port català era el seu port base, des del qual sor­tien els turis­tes que s'embar­ca­ven en un cre­uer per la Medi­terrània. La navi­li­era Costa Cru­ce­ros (com es fa dir la com­pa­nyia a l'Estat) feia publi­ci­tat del viatge, que durava set dies, amb el nom de “Secrets de la Medi­terrània” i després de sor­tir de Bar­ce­lona i abans de tor­nar-hi feia esca­les a Palma, Càller, Palerm, Civi­ta­vecc­hia-Roma i Savona (a Itàlia) i a Mar­se­lla (Estat francès).

El preu del recor­re­gut, que habi­tu­al­ment no baixa dels 1.100 euros, estava actu­al­ment de rebai­xes. Embar­car-se dilluns 30 de gener estava d'oferta: un 67% rebai­xat i amb preus que oscil·laven des dels 369 euros per per­sona en una cabina doble inte­rior, pas­sant pels 469 euros en una cabina amb vis­tes al mar (569 euros si dis­po­sava de bal­co­net) fins als 1.009 euros en una suite amb balcó sobre el mar. Sal­par al febrer era una mica més car: l'estalvi sobre el preu habi­tual era del 44% i es podia con­trac­tar el viatge des d'uns 559 euros per per­sona.

El vai­xell Costa Con­cor­dia, cons­truït l'any 2006 i amb capa­ci­tat per a 3.780 pas­sat­gers, té ini­ci­al­ment una tri­pu­lació de 1.100 per­so­nes i 17 ponts, dels quals 14 són per a ús dels pas­sat­gers. A més, té gai­rebé 2.000 m² repar­tits en dos ponts des­ti­nats espe­ci­al­ment a la pràctica d'esport i al benes­tar. No és de les embar­ca­ci­ons de cre­uer més grans del món però no es queda curta. El vai­xell, de 290 metres d'eslora, 35,5 de mànega i 114.500 tones de pes, té 1.500 habi­ta­ci­ons o cabi­nes, cinc res­tau­rants i tretze bars, cinc banye­res d'hidro­mas­satge i qua­tre pis­ci­nes (dues de les quals amb coberta). A banda d'un spa de 6.000 m², entre els seus reclams des­ta­quen una pista poli­es­por­tiva i una pan­ta­lla gegant a l'aire lliure, un cinema en 4D, un tea­tre de tres pisos, una dis­co­teca i un casino, així com un gran simu­la­dor de vide­o­jocs. Des­cans i diversió a 23 nusos de velo­ci­tat màxima.

La presència dels vai­xells de Costa Cru­ce­ros a la ciu­tat de Bar­ce­lona no és una nove­tat, si es té en compte que la com­pa­nyia navi­li­era ita­li­ana hi té en fun­ci­o­na­ment una ter­mi­nal pròpia des de l'any 2007. A més, man­te­nia con­ver­ses amb l'Auto­ri­tat Portuària de Bar­ce­lona per ges­ti­o­nar-hi una segona ter­mi­nal pri­vada en un ter­mini màxim de dos anys, donat que no podia aten­dre en un sol encla­va­ment la quan­ti­tat d'embar­ca­ci­ons que tenia en fun­ci­o­na­ment.

De fet, Costa Cro­ci­ere figu­rava l'any pas­sat entre les deu empre­ses ita­li­a­nes més ren­di­bles i l'any 2010, en què va trans­por­tar un total de 2,15 mili­ons de pas­sat­gers, va aug­men­tar els seus ingres­sos un 12%, fins arri­bar gai­rebé als 3.000 mili­ons d'euros.

Pri­mer port de la Medi­terrània

Costa Cru­ce­ros és un dels nou con­sig­na­ta­ris de vai­xells de cre­uer que ope­ren habi­tu­al­ment al port de Bar­ce­lona, con­si­de­rat el pri­mer port de cre­uers d'Europa i de la Medi­terrània i el quart port base del món, pre­ce­dit només per tres ports de l'estat de Flo­rida. L'any pas­sat les ins­tal·laci­ons cata­la­nes van superar els 2,6 mili­ons de pas­sat­gers de cre­uer (+14%) i les 900 esca­les de vai­xell turístics i Bar­ce­lona es va con­so­li­dar com a port base, ja que més del 58% dels cre­ue­ris­tes ini­cien o fina­lit­zen el seu iti­ne­rari a la ciu­tat. La majo­ria són turis­tes de l'Estat espa­nyol (19%), però també hi ha nord-ame­ri­cans (17%), britànics (16%) i ita­li­ans (15%).

També el port de Palamós va tan­car l'any pas­sat la millor tem­po­rada, amb un regis­tre de 38.770 pas­sat­gers (+41%) i 36 esca­les (+16%), la qual cosa el situa com a segon port de Cata­lu­nya en cre­uers.

2,6
milions
de passatgers de creuers van passar per les instal·lacions del port de Barcelona.
58
per cent
dels passatgers de vaixells de creuer inicien o finalitzen el seu itinerari a la Ciutat Comtal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.