Els rurals ja són urbanites

Un estudi de la Fundació Món Rural mostra els canvis socials, culturals i econòmics dels últims 30 anys al camp català

Els joves de camp i els de ciu­tat escol­ten la mateixa música, els agra­den els matei­xos pro­gra­mes de ràdio i tele­visió, reben la mateixa for­mació amb el mateix èxit o fracàs, es rela­ci­o­nen de manera sem­blant i tenen una visió simi­lar sobre el món i la soci­e­tat. Les diferències soci­als, cul­tu­rals i econòmiques, en els últims 30 anys, s'han diluït fins al punt que ja no es pot par­lar, a Cata­lu­nya, d'un món rural i un món urbà com a rea­li­tats con­fron­ta­des.

Aquesta és la tesi prin­ci­pal d'Ignasi Aldomà, geògraf de la Uni­ver­si­tat de Lleida i un dels impul­sors del lobby llei­datà Com­promís per Lleida, a l'hora de diri­gir la cre­ació de l'Atles de la nova rura­li­tat (edi­tat per la Fun­dació Món Rural, 2009), un ampli estudi de la rea­li­tat del camp català des de molts punts de vista, com ara la demo­gra­fia, l'eco­no­mia, l'urba­nisme, els recur­sos energètics, l'aigua i el patri­moni cul­tu­ral. «Exis­teix una nova rura­li­tat. La soci­e­tat rural ha fet un gran canvi els últims 30 anys, radi­cal si tenim en compte l'últim mig segle. I aquesta nova rura­li­tat és ple­na­ment urbana», va dir Aldomà dijous en la pre­sen­tació pública a Lleida de l'Atles.

El pai­satge no ha can­viat gaire. Però sí les per­so­nes que hi viuen, i com hi viuen. L'any 1962 hi havia a Cata­lu­nya 204.744 explo­ta­ci­ons agràries, i el 1999 només en que­da­ven 77.839. Si l'any 1982 125.000 famílies es dedi­ca­ven a les fei­nes del camp, avui ho fan unes 72.000. I els titu­lars d'aques­tes explo­ta­ci­ons fami­li­ars són page­sos grans, prop d'un terç de més de 65 anys, i en molts casos els des­cen­dents no es volen dedi­car a l'agri­cul­tura. El sec­tor de ser­veis s'ha con­ver­tit en el sec­tor domi­nant en els àmbits rurals, segons les dades reco­lli­des per l'estudi.

Un canvi que no es veu

Però aquest canvi tan fona­men­tal, de soci­e­tat pagesa a soci­e­tat de ser­veis, encara no ha estat prou per­ce­but pels matei­xos habi­tants de les zones rurals de la Cata­lu­nya inte­rior, segons Aldomà, ni tam­poc ha fet variar la imatge que tenen de les zones rurals els habi­tants del lito­ral urba­nit­zat. Un altre tòpic que es manté i que cal­dria anar revi­sant, segons Aldomà, són els nivells de renda i de ser­veis de la Cata­lu­nya rural en relació amb la Cata­lu­nya lito­ral i urbana. La renda fami­liar bruta per capita situa les comar­ques de Ponent, del Piri­neu i de Girona, en aquest ordre, al cap­da­vant. La Cata­lu­nya Cen­tral, el Camp de Tar­ra­gona i l'Ebre en segon lloc, i per sota de la mit­jana la regió metro­po­li­tana. Pel que fa als ser­veis, excepte al Piri­neu, l'oferta d'esco­les i cen­tres sani­ta­ris per habi­tant supera la de les zones metro­po­li­ta­nes. L'estudi trenca el tòpic de la diferència de nivell d'estu­dis, tot i que, un cop aca­bada la car­rera uni­ver­sitària, els estu­di­ants de zones rurals se'n van a viure majo­ritària­ment a les zones metro­po­li­ta­nes, on hi ha les fei­nes més qua­li­fi­ca­des. Això sí: les comar­ques rurals han acon­se­guit, sobre­tot a par­tir dels anys noranta, aug­men­tar de manera sos­tin­guda la població, i tren­car defi­ni­ti­va­ment el procés de des­po­blació dels anys sei­xanta i setanta.

L'ideal dels nou­cen­tis­tes era la «Cata­lu­nya ciu­tat», l'extensió al con­junt del país de l'ordre i l'equi­li­bri que atribuïen a la cul­tura urbana clàssica. D'una manera dife­rent, el país va cap a aquest ideal, segons Aldomà, però en la direcció contrària: el rural és el que s'apro­xima al món urbà ofe­rint-hi nous valors rela­ci­o­nats amb la qua­li­tat de vida (natura i patri­moni) i ele­ments estratègics (l'aigua i la dis­po­ni­bi­li­tat de sòl). La igua­lació de ren­des i l'explosió de la mobi­li­tat dels últims 30 anys, sosté Aldomà, han aca­bat de tren­car les bar­re­res que sepa­ra­ven els dos mons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.