Societat

Tradicions

concerts de nadal

El concert de Sant Esteve

‘Somiem tots junts’ és el títol de la nadala amb què les tres corals de Caldes de Malavella van tancar el concert d’aquest any

Assumpta Fontanals ha transformat un grup que cantava goigs en una magnífica coral

“Llavors síque les cames ens feien figa, però va ser el nostre petit gran concert”

Hi ha dues dites popu­lars, “Per Nadal, cada ove­lla al seu cor­ral” i “Per Sant Esteve, cada ove­lla a casa seva”, que es per­den en la nit dels temps, però que tenen una base històrica. Les fes­tes satur­nals roma­nes, que coin­ci­dien amb l’entrada del signe capri­corn i el sols­tici d’hivern, cele­bra­ven l’arri­bada del sol invic­tus. Van ser cris­ti­a­nit­za­des per l’Església i, així, no tan sols es van man­te­nir com una de les prin­ci­pals fites de l’any, sinó que el cos­tum de reu­nir les famílies a la casa pai­ral, l’allar­ga­ment de les vet­lla­des i les com­pli­ca­ci­ons deri­va­des de fer el camí de tor­nada de nit, van pro­vo­car que, nor­mal­ment, els con­vi­dats ajor­nes­sin el viatge de tor­nada fins l’endemà. Un ús que va esde­ve­nir cos­tum, fins que, amb l’imperi Caro­lingi, es va esta­blir que els dies poste­ri­ors a les tres grans cele­bra­ci­ons lli­ga­des als cicles de l’any (Nadal, Pas­qua Flo­rida i Pas­qua Gra­nada) fos­sin fes­tius, i així s’ha man­tin­gut en molts països euro­peus que van estar sot­me­sos a aquell domini, entre els quals hi ha Cata­lu­nya, que ha trans­for­mat Sant Esteve en una con­ti­nu­ació del cicle fes­tiu i en un dia pro­pici per gau­dir del lleure.

En un con­text de Revo­lució Indus­trial, el 15 de desem­bre del 1913, la junta direc­tiva de l’Orfeó Català va deci­dir que la tarda del dia de Sant Esteve la coral faria un con­cert extra­or­di­nari que se cen­tra­ria en les nada­les, d’autors cata­lans com ara Pujol, Millet i Nico­lau, i temes clàssics de Bach, Brahms i Händel. Una aposta gua­nya­dora i popu­lar que va superar l’ini­cial caire fami­liar i rei­vin­di­ca­tiu de l’espe­rit català i va esde­ve­nir una cita sin­gu­lar, impres­cin­di­ble, que s’ha estès per molts pobles i ciu­tats del Prin­ci­pat.

A les nos­tres comar­ques, hi ha autèntics clàssics com ara la can­tada del Cor Mara­gall a la capi­tal, el con­cert de la coral El Progrés a Palamós i el de la cobla Prin­ci­pal d’Olot al Casal Marià, però el nos­tre relat se cen­tra en la pre­pa­ració de la diada per part de la coral Can­tai­res de Cal­des de Mala­ve­lla –una de les asso­ci­a­ci­ons més acti­ves de la Selva–, que el 2016 va com­plir vint anys i que està diri­gida per una força de l’espe­rit, Assumpta Fon­ta­nals, filla de Saba­dell i antiga direc­tora i pro­fes­sora de l’Escola Muni­ci­pal de Cer­da­nyola del Vallès. En el lli­bre de cele­bració de l’efemèride, Fon­ta­nals escri­via: “Per motius de salut vaig haver d’aban­do­nar la feina i per amor vaig can­viar de poble. El 1995 vaig arri­bar a Cal­des de Mala­ve­lla sense conèixer res ni ningú, lle­vat del meu marit. Va ser com començar de zero. Sabia que era un inici amb molts rep­tes i que el camí seria difícil i des­co­ne­gut.”

Tot i que arri­bava a un poble amb una llarga tra­dició en aquest àmbit, amb músics de renom i orques­tres com la Mara­ve­lla, i tot i estar afec­tada per una com­pli­cada malal­tia ocu­lar, Fon­ta­nals va con­ti­nuar tre­ba­llant per la música, i no li va cos­tar afe­gir-se al grup de cal­dencs que aquell any havien deci­dit recu­pe­rar les can­ta­des de goigs pel diu­menge de Rams i per Pas­qua. “La noia de Saba­dell, a poc a poc –es pot lle­gir en el lli­bre–, sense fer fressa i amb l’assen­ti­ment gene­ral, es va anar fent amb el grup; al prin­cipi queda esve­rada de veure que cantàvem sense solfa, començant les cançons amb el to del més atre­vit, i amb pro­ble­mes de gar­ga­me­lla per aca­bar-les; després, de mica en mica, ella ens dona el to ade­quat, ens ense­nya a modu­lar la veu, a res­pi­rar i a no cri­dar inne­cessària­ment.”

Mem­bres de l’antic grup dels goigs reco­nei­xen que hi havia volun­tat d’avançar, però que fal­tava direcció, i que amb Fon­ta­nals van tro­bar la mà de ferro i la dona sàvia que els va per­me­tre pujar un escaló i trans­for­mar el que era un grup d’afi­ci­o­nats al cant en els Can­tai­res de Cal­des. L’agru­pació, que entén la música com un ele­ment de dina­mit­zació i tro­bada, va debu­tar per la festa major del 1996 a la plaça de Sant Grau. Pilar Quer ho explica: “Aquell diu­menge de festa major no l’obli­da­rem mai. Tots catorze –en aquells pri­mers temps n’érem catorze– vam anar a fer veu i, sobre­tot, a pren­dre una mena d’infusió a casa de la Sumpta per poder can­tar millor. Això és el que ens va dir... Sort de la til·la que crec que ens va posar! Enfilàvem el car­rer Pla i Daniel, rumb cap a Sant Grau, i a tots ens bate­gava fort el cor; semblàvem nens petits. «Sort que no hi haurà gaire gent», va dir algú tot cami­nant. Arri­bem allà i no hi cabia ningú més. Lla­vors sí que les cames ens feien figa, però, mal­grat tot, va ser el nos­tre petit gran con­cert. Així va començar la nos­tra tra­jectòria com a Can­tai­res de Cal­des.”

Va ser un bap­tisme de foc que encara avui és recor­dat pels mem­bres d’una agru­pació que s’ha dis­ci­pli­nat, s’ha enfor­tit i, en el seu procés de crei­xe­ment, ha tin­gut el suport de per­so­na­li­tats com ara Jordi Colo­mer, antic direc­tor de Came­rart-Orques­tra del Maresme, i el com­po­si­tor Antoni Mas Bou, un dels músics més relle­vants del Prin­ci­pat, que no s’ha estat de decla­rar: “A Cal­des, un ser­vi­dor hi ha tro­bat dos valu­o­sos ali­ats: la coral com a con­junt i la seva direc­tora com a solista. Tant és així, que puc asse­gu­rar que la sar­dana Doll de Cata­lu­nya sense ells no exis­ti­ria... La meva relació amb l’Assumpta i els seus Can­tai­res de Cal­des afe­geix a l’amis­tat per­so­nal la com­pli­ci­tat entre l’autor i els seus intèrprets i en resulta un sen­ti­ment difícil d’expli­car, però, en qual­se­vol cas, cor­dial, sin­cer i intens.”

Els tres adjec­tius uti­lit­zats per Antoni Mas es podrien apli­car als assa­jos que aquests dies han fet els can­tai­res per pre­pa­rar el con­cert de Sant Esteve. El pri­mer con­cert de la sèrie es va fer a l’església par­ro­quial el 29 de desem­bre de l’any de la fun­dació de la coral. Així es va ini­ciar una llarga tra­vessa que el 1997 ja va situar la cele­bració l’endemà de Nadal, una data que ha esde­vin­gut defi­ni­tiva i que per als cal­dencs s’ha con­ver­tit en una de les cites fami­li­ars i musi­cals més remar­ca­bles de l’any.

Assumpta Fon­ta­nals i Miquel Riera (direc­tora i pre­si­dent de l’asso­ci­ació) expli­quen que a Cal­des hi ha dos con­certs a l’any, el de Nadal i el de la festa major, en els quals par­ti­ci­pen con­jun­ta­ment tres corals (infan­til, juve­nil i sènior), la qual cosa vol dir que s’ha de fer un tipus d’assaig dife­rent per a cada edat. “La coral infan­til –diu Miquel Vinyes– és molt agraïda. Nor­mal­ment els nens s’hi apun­ten pel boca-ore­lla, i perquè posem car­tells a les esco­les i a les boti­gues per infor­mar-los que, quan han com­plert cinc anys, ja poden venir a can­tar. Els pares hi res­po­nen i no tenim tan­tes com­pli­ca­ci­ons com amb la coral juve­nil, for­mada per antics can­tai­res que han arri­bat a l’ado­lescència i que, mal­grat les obli­ga­ci­ons esco­lars i fami­li­ars, han deci­dit con­ti­nuar can­tant.” “Tenen volun­tat i ànims –explica Fon­ta­nals–; el que passa és que no tro­ben prou hores per fer totes les acti­vi­tats i, quan volem assa­jar, ens hem de posar d’acord en el dia i l’hora. Nor­mal­ment ho fem a casa meva i ens estal­viem dema­nar les sales amb ante­lació.”

La coral dels mes grans, inte­grada per per­so­nes de Cal­des, però també de Lla­gos­tera, Cassà i altres pobles dels vol­tants, ha vis­cut una meta­mor­fosi: de ser un grup d’afi­ci­o­nats amb aspi­ra­ci­ons –tot i no dedi­car-se pro­fes­si­o­nal­ment a aquesta acti­vi­tat– han pas­sat a ser un con­junt com­pacte i han sabut dei­xar al marge les ide­o­lo­gies, les mane­res d’actuar i les pre­ferències per­so­nals. “També és un equip, en què cadascú té una tasca: totes dife­rents, totes iguals d’impor­tants. La meva és diri­gir, però sense la seva tena­ci­tat i el seu entu­si­asme no hauríem acon­se­guit res”, asse­gura Fon­ta­nals. Aques­tes dues vir­tuts por­ten la direc­tora i Robert Gázquez, “gran pia­nista i millor amic”, a cre­mar hores i hores per “fer adap­ta­ci­ons inten­tant tro­bar el to, bus­cant veus i rit­mes dife­rents i ajus­tant els ins­tru­ments”. “Quan hem tro­bat les solu­ci­ons –asse­gura Fon­ta­nals–, hi comen­cem a tre­ba­llar amb les corals infan­til i juve­nil. La gent es pensa que la feina que es fa amb les corals és reta­llar i engan­xar, però no saben que, dar­rere de cada repre­sen­tació, hi ha mol­tes hores i molta dedi­cació. Jo –con­ti­nua la direc­tora– faig la feina per amor a l’art, però puc dir que aquesta és una de les tas­ques més gra­ti­fi­cants de la meva vida. Quan veig que a la gent li agrada, que dis­fruta, em sento recon­for­tada i agra­eixo als Can­tai­res de Cal­des aquest món que han sabut crear, aquesta família i aquest equip que tant m’ha aju­dat.”

Com cada any –i ja en fa més de vint–, l’església de Sant Esteve es va omplir per escol­tar els seus can­tai­res. Entre altres peces, la coral infan­til va can­tar El ninot de neu i El tri­neu. La juve­nil, acom­pa­nyada pel piano de Robert Gázquez, la trom­peta de Pere Infante, la bate­ria de Cesc Canet, el cla­ri­net d’Oriol Picó i el vio­lon­cel d’Adrià Picó, va inter­pre­tar Aquest Nadal, de Manu Guix, i White Christ­mas. La coral sènior, per la seva banda, amb l’acom­pa­nya­ment de Montse Casas al piano, es va enfron­tar a l’Al·leluia d’El mes­sies de Händel. I tots ple­gats, petits i grans, van inter­pre­tar Somiem tots junts. Com diu la lle­tra, bus­quen “un nou demà, un nou món, fet d’amor, sense por, sense dolor”.

1996
Va néixer
la coral Cantaires de Caldes. Abans havia començat com un grup que cantava goigs pel diumenge de Rams i per Pasqua, però la intervenció i el mestratge d’Assumpta Fontanals, una sabadellenca que es va establir al poble per amor i que havia estat directora de l’Escola de Música de Cerdanyola, van canviar maneres de treballar i mentalitats, i avui l’agrupació és una de les més actives de les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia