Societat

ARCADI NAVARRO

President de la Fundació Pasqual Maragall

“L’Alzheimer ja és la gran pandèmia estructural del planeta”

La mort de Diana Garrigosa, totalment inesperada, va ser una bomba emocional per a la fundació
Les persones amb demència tindran seqüeles del confinament; han empitjorat més ràpid del que haurien empitjorat

El catedràtic de genètica Arcadi Navarro va arri­bar a la direcció de la Fun­dació Pas­qual Mara­gall pocs dies després de la mort de Diana Gar­ri­gosa. Des­taca el paper inter­na­ci­o­nal de la ins­ti­tució pel que fa a la divul­gació i la recerca i demana mesu­res urgents per posar fi a la greu situ­ació en què es tro­ben els malalts d’Alz­hei­mer i les seves famílies, col­pe­jats dramàtica­ment per la crisi de la Covid-19.

Recent­ment, han pre­sen­tat una pro­posta al Congrés perquè la pro­tecció i atenció a les per­so­nes en situ­ació de fra­gi­li­tat o dependència sigui una pri­o­ri­tat política. Creu que acon­se­gui­ran que s’escol­tin les seves deman­des?
Nosal­tres no per­dem l’espe­rança que no només el Congrés sinó tota la soci­e­tat facin cas d’aques­tes deman­des, que són les neces­si­tats d’un col·lec­tiu que ha estat sin­gu­lar­ment afec­tat per la crisi.
Quin és el risc d’igno­rar aquesta rea­li­tat?
Les con­seqüències són devas­ta­do­res, no només per a aques­tes per­so­nes, que han patit sin­gu­lar­ment la crisi de la Covid-19 i són part d’un pro­blema estruc­tu­ral de tota la huma­ni­tat, sinó també per al seu entorn. Durant el con­fi­na­ment, les per­so­nes que tenen algun tipus de demència han hagut d’estar a càrrec d’algú altre, han hagut d’estar cui­da­des 24 hores set dies a la set­mana per una altra per­sona, que, a més d’estar con­fi­nada ella mateixa, tenia aquesta missió. Una per­sona que en un per­cen­tatge altíssim és una dona. Per tant, tenim con­seqüències devas­ta­do­res en el ter­reny del pati­ment per­so­nal i la dis­cri­mi­nació. És un pro­blema d’una gran mag­ni­tud que cal aten­dre.
Els cui­da­dors con­ti­nuen obli­dats...
S’estima que a l’Estat hi ha 900.000 per­so­nes amb Alz­hei­mer. Cadas­cuna de les quals neces­sita un cui­da­dor. N’hi ha que tenen la sort de tenir famílies grans i no només és la pare­lla qui se’n fa càrrec, sinó també els fills o els ger­mans. Per a aques­tes per­so­nes, que durant la crisi se’ls hagin tan­cat els cen­tres de dia i se’ls hagi reti­rat el suport que tenien ha estat abso­lu­ta­ment dramàtic.
Quina és ara la situ­ació amb la nova nor­ma­li­tat?
A poc a poc, la soci­e­tat ha anat recu­pe­rant una certa acti­vi­tat i el pes s’ha anat alleu­ge­rint. Però no n’hi ha prou. Pri­mer, perquè algu­nes d’aques­tes per­so­nes que tenen demències tin­dran seqüeles del con­fi­na­ment, és a dir, empit­jo­ra­ran més ràpid del que hau­rien empit­jo­rat si no hi hagués hagut aquest tren­ca­ment radi­cal de ruti­nes. En segon lloc, perquè hi ha estu­dis que diuen que les per­so­nes amb Alz­hei­mer patei­xen de manera més severa les con­seqüències de la Covid-19, amb símpto­mes més greus i una reacció més severa davant del virus. I en ter­cer lloc, perquè, encara que tornéssim a la situ­ació d’abans de la crisi, cal tenir en compte que al febrer ja era una emergència sanitària no reco­ne­guda. Perquè un país que té 900.000 per­so­nes amb Alz­hei­mer, amb un cost econòmic anual sani­tari i social de 24.000 euros per per­sona, i que fa que gai­rebé el 90% d’aquest cost l’ento­min les famílies, és un país que té un pro­blema.
Sou opti­mis­tes?
La font més gran d’opti­misme són els nos­tres socis. La nos­tra massa social, que ja supera les 35.000 per­so­nes, que estan dis­po­sa­des a arro­man­gar-se per aju­dar a fer recerca con­tra l’Alz­hei­mer i con­tra les demències. Per­so­nes que estan cada vegada més moti­va­des i més entre­ga­des a la causa. Aques­tes per­so­nes són la nos­tra soci­e­tat i aquest clam ha d’aca­bar arri­bant als legis­la­dors.
La Covid-19 ha afec­tat espe­ci­al­ment per­so­nes amb Alz­hei­mer i altres demències. Com ha afec­tat aques­tes per­so­nes el tren­ca­ment de les ruti­nes?
Hem de pen­sar que l’Alz­hei­mer és una malal­tia neu­ro­de­ge­ne­ra­tiva, i això vol dir que no hi ha només un malalt d’Alz­hei­mer, sinó tota una gamma. Hi ha per­so­nes que estan tan mala­ment que no es deuen haver ni ado­nat que hi ha una pandèmia, però n’hi ha d’altres que, tot i que neces­si­ten cures, encara són molt cons­ci­ents, sobre­tot en el ter­reny emo­ci­o­nal, del seu entorn. Els tren­ca­ments de rutina, la sepa­ració de l’entorn emo­ci­o­nal imme­diat, la distància obli­gada res­pecte a les per­so­nes que veus cada dia, aquells a qui tu som­rius i que et som­ri­uen... La sepa­ració d’aquesta gent ha estat extre­ma­ment dolo­rosa.
Hi ha estu­dis recents que asse­nya­len que el fet de ser por­ta­dor de l’al·lel ApoE4, un dels fac­tors de risc genètic més impor­tants per desen­vo­lu­par Alz­hei­mer, pot dupli­car el perill de tenir la Covid-19 de manera greu. Expli­ca­ria això en part la mort de tanta gent gran?
Les per­so­nes por­ta­do­res d’aquest al·lel tenen més pro­ba­bi­li­tats de desen­vo­lu­par Alz­hei­mer i ara s’ha demos­trat que les per­so­nes que por­ten aquest al·lel tenen la Covid-19 amb símpto­mes més severs. Ho veu­rem d’aquí a uns mesos, però ens temem que la mor­ta­li­tat entre les per­so­nes que tenen Alz­hei­mer ha estat molt més ele­vada que entre la població gene­ral. Hem de pen­sar que més del 80% de les morts s’han produït en residències, gent que sovint no es pot val­dre per si mateixa.
Quan en va assu­mir la direcció, la fun­dació vivia un moment de con­so­li­dació, amb un reco­nei­xe­ment a escala inter­na­ci­o­nal. La fun­dació es va crear amb una ori­en­tació cap a la pre­venció, per saber com comença i com evo­lu­ci­ona la malal­tia. Com està afec­tant la pandèmia la inves­ti­gació?
Jo vaig arri­bar a la fun­dació pocs dies després de la mort de Diana Gar­ri­gosa i això pot­ser ens va amar­gar una mica el moment a tots ple­gats. La Diana era el cor que havia fet bate­gar la fun­dació tots aquests anys i, per tant, la seva mort, abso­lu­ta­ment ines­pe­rada, va caure com una bomba emo­ci­o­nal dins de la fun­dació. És cert que comen­cem a ser una fun­dació de referència a escala inter­na­ci­o­nal. Jo no hi tinc cap mèrit. He arri­bat i m’he tro­bat una enti­tat fantàstica, que com­bina com­promís i pro­fes­si­o­na­li­tat d’una manera que poques vega­des he vist a la vida, i per a mi és un honor que m’hagin permès fer-me’n càrrec.
I com els ha afec­tat la pandèmia?
En aquest temps, hem redo­blat esforços i moti­vació. No hem parat. Els nos­tres inves­ti­ga­dors han con­ti­nu­ant tre­ba­llant telemàtica­ment, cada dia des de casa. I pel que fa a allò que fem d’un caire més social, com ara la divul­gació de con­sells a través del nos­tre blog, molt ràpida­ment ens vam rein­ven­tar, ens vam adap­tar a la situ­ació de pandèmia i hem tin­gut un impacte molt impor­tant. És emo­ci­o­nant lle­gir els cor­reus que ens arri­ben. Perquè hi havia per­so­nes que no sabien què fer i per a elles els nos­tres con­sells han estat bàsics. Des d’aquest punt de vista, n’estem orgu­llo­sos…
Després d’anys d’inves­ti­gació, encara no tenim un trac­ta­ment que curi l’Alz­hei­mer. El que sí que sabem és que l’acu­mu­lació de proteïnes beta-ami­loide i tau en el cer­vell és un fac­tor que acaba gene­rant la malal­tia. Pot expli­car-ho i també asse­nya­lar si hi ha altres indi­ca­dors genètics?
El que sabem fins ara és que hi ha tot un seguit de proteïnes que s’acu­mu­len al cer­vell i creen unes pla­ques que aca­ben sent una agressió per al cer­vell. El que passa és que s’hi van acu­mu­lant durant molt de temps sense gene­rar sig­nes físics, sense que es noti. D’aquesta manera, doncs, quan es nota, mol­tes vega­des és massa tard per inter­ve­nir. La Fun­dació Pas­qual Mara­gall, amb aquest espe­rit de llums de llarg abast, el que fa és cen­trar la seva acti­vi­tat prin­ci­pal a estu­diar per­so­nes sanes que tin­guin un risc gran de desen­vo­lu­par la malal­tia perquè tenen con­di­ci­o­nants genètics perquè passi. El que estem inten­tant és veure si som capaços de desen­vo­lu­par tècni­ques de detecció precoç d’aquest dete­ri­o­ra­ment cere­bral, perquè així podríem inter­ve­nir abans. Avui ja passa que el gros de les per­so­nes diagnos­ti­ca­des de càncer de mama aca­ben cura­des; això als anys vui­tanta era un somni. Això passa en bona part gràcies a noves teràpies, però també perquè es fan millors diagnòstics, que arri­ben abans. En l’Alz­hei­mer no renun­ciem a tenir una cura de la malal­tia, però sí que som cons­ci­ents que detec­tar-la abans és un fac­tor extre­ma­ment impor­tant per ges­ti­o­nar-la.
Hi ha fac­tors de risc no modi­fi­ca­bles com ara la genètica i l’edat, però hi ha altres fac­tors ambi­en­tals que es poden modi­fi­car. Quins con­sells dona­ria per man­te­nir el cer­vell?
Cui­dar el son sabem que és impor­tant, com també sabem que ho és la dieta. De fet, sabem que els estils de vida salu­da­bles aju­den a pre­ve­nir l’apa­rició de deter­mi­na­des malal­ties. Sabem que la vida social hi ajuda, que l’esport hi ajuda...
Quant als medi­ca­ments, encara no s’ha tro­bat la cura, però sí que s’ha vist que ser­vei­xen per retar­dar la malal­tia. Con­fia que es podrà curar l’Alz­hei­mer?
És bas­tant sor­pre­nent el que passa en aquest sen­tit. És veri­tat que les indústries far­macèuti­ques i els inves­ti­ga­dors han tre­ba­llat amb diver­sos trac­ta­ments. Un cop la malal­tia, ja molt avançada, es detecta, s’han pro­vat diver­sos fàrmacs i la veri­tat és que de moment no se n’ha tro­bat cap; per això diem que l’Alz­hei­mer no té cura. Ara bé, hi ha tota una sèrie de teràpies que pot­ser poden fun­ci­o­nar. I no necessària­ment són teràpies far­ma­cològiques. Nosal­tres, per posar-ne només un exem­ple, vam anun­ciar fa uns mesos que hi ha un extracte de te verd que és útil per a per­so­nes que tenen síndrome de Down. Les per­so­nes amb síndrome de Down tenen només una còpia del cro­mo­soma 21 i pre­ci­sa­ment és el gen on hi ha l’apoE4, de manera que mol­tes d’aques­tes per­so­nes desen­vo­lu­pen una forma d’Alz­hei­mer. Per tant, atesa aquesta evidència, hem començat, en col·labo­ració amb l’hos­pi­tal del Mar, un assaig clínic pro­mo­ci­o­nat per nosal­tres per inves­ti­gar amb rigor si aquest extracte té un efecte en la millora del dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu, si les per­so­nes que pre­nen aquest trac­ta­ment millo­ren. Aquesta és una de les mol­tes teràpies que s’estan estu­di­ant al pla­neta… Al final, el cer­vell és un òrgan fantàstic que té moltíssims punts d’entrada, d’estímuls, que interac­tuen amb la nos­tra fisi­o­lo­gia de mane­res molt com­ple­xes... La idea és que hi ha mol­tes vies inex­plo­ra­des.
Un dels estu­dis més impor­tants que vostès estan desen­vo­lu­pant és l’estudi Alfa, amb més de 2.700 par­ti­ci­pants. En quina fase d’inves­ti­gació es troba?
Ara començava una segona ronda de visi­tes. Són per­so­nes a les quals fem un segui­ment que es pre­veu que duri tota la vida. Ara volem vali­dar ins­tru­ments per poder fer per via telemàtica les visi­tes que fins ara fèiem de manera pre­sen­cial. Això seria més còmode per a tot­hom.
Quina part és genètica i quina ambi­en­tal?
No queda clar, com en qual­se­vol malal­tia com­plexa, i l’Alz­hei­mer ho és. Hi ha cade­nes cau­sals en què interac­tuen fac­tors genètics i fac­tors ambi­en­tals. Hi ha estu­dis que indi­quen que la con­ta­mi­nació afecta el dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu. Però la com­ple­xi­tat de les interac­ci­ons és tan àmplia que la pro­tecció indi­vi­dual és molt difícil. És per això que és tan impor­tant el diagnòstic i que la medi­cina sigui de pre­cisió i per­so­na­lit­zada.
També hi ha con­di­ci­o­nants soci­als...
Al final, és com tot. Hi ha mol­tes coses que estan rela­ci­o­na­des. A tot arreu se sap que als bar­ris pobres l’estil de vida és pit­jor, la dieta és pit­jor, la con­ta­mi­nació és pit­jor...
Quina és la incidència de la malal­tia actu­al­ment?
La malal­tia va en aug­ment perquè la població va enve­llint. Es pre­veu que l’any 2050 hi hagi mili­ons de malalts. Però, amb una pre­va­lença altíssima, sobre­tot a par­tir dels 70 o 80 anys, l’Alz­hei­mer ja és la gran pandèmia estruc­tu­ral del pla­neta. Estem tenint una pandèmia tem­po­ral, però l’Alz­hei­mer no mar­xarà d’aquí a uns mesos. El con­ti­nu­a­rem tenint amb nosal­tres cada vegada més.

Biologia i genètica

El doctor Arcadi Navarro (Sabadell, 1969) va ser nomenat director del Barcelonaßeta Brain Research Center, organisme d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, l’abril de l’any passat. Navarro és doctor en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, catedràtic de genètica i professor i investigador ICREA al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra. Des del gener del 2016 fins al juliol del 2018, va exercir com a secretari d’Universitats i Recerca del Departament de Coneixement i Empresa de la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia