Societat

AMADEU CARBÓ

Folklorista

“Per Santa Maria el blat ja era al sac i ben lligat”

La festa de la Dormició de la Mare de Déu coincideix a Catalunya amb la celebració de la majoria de festes majors
Barcelona està de festa perquè fa 700 anys que es va celebrar la primera processó del Corpus Christi

Avui, Santa Maria, cele­brem l’Assumpció de la Mare de Déu, la pujada de la Mare de Déu al cel en cos i ànima. La creença cris­ti­ana és que la Mare de Déu no va morir ni va ser enter­rada sinó que, per la seva per­fecció com a dona pura, el seu premi va ser ascen­dir en cos i ànima al cel. Aquesta és una tra­dició molt antiga, un dogma de l’Església, que també es coneix com la festa de la Dor­mició de la Mare de Déu. “Aquesta Mare de Déu a qui nosal­tres li diem la Mare de Déu de l’Assumpta, també es coneix com la Mare de Déu gitada o la Mare de Déu ador­mida, entre d’altres”, explica Ama­deu Carbó, folk­lo­rista i actu­al­ment coor­di­na­dor de l’inven­tari del patri­moni imma­te­rial de l’Arque­bis­bat de Bar­ce­lona. I diu que “aquesta tra­dició que tots els cris­ti­ans tenim està espe­ci­al­ment arre­lada a Cata­lu­nya”.

Com és això?
La Mare de Déu té un calen­dari propi amb les seves fes­tes pròpies (la Puri­fi­cació, la Imma­cu­lada Con­cepció, etcètera) i un mes propi, el mes de maig. La cul­mi­nació del calen­dari marià és el 15 d’agost, que, a més, coin­ci­deix amb el punt més àlgid de les fes­tes majors a Cata­lu­nya. Això no és gratuït, en el calen­dari no hi ha res casual. Que la festa de la Dor­mició de la Mare de Déu se situï el 15 d’agost i que la majo­ria de les fes­tes majors coin­ci­dei­xin aquest dia és perquè aquest dia és quan, segons el calen­dari agrícola, tenim el blat al sac i ben lli­gat. Ja hem collit, ja hem fet la feina d’emma­gat­ze­mar, per tant, és un moment pro­pici per fer festa. No hi ha cap festa grossa que es pro­du­eixi en un moment àlgid de tre­ball, sem­pre és al prin­cipi per pro­pi­ciar-lo o a l’aca­bar per cele­brar-ho. El 15 d’agost, doncs, tenim el blat collit i, a més, el con­reu de la vinya ja està a punt de ser collit. És, doncs, un moment pro­pici d’agraïment i festa.
Per això hi ha tan­tes fes­tes majors al vol­tant de la Mare de Déu d’Agost!
El culte a la Mare de Déu, sobre­tot a par­tir dels segles V, VI, VII i VIII, és espe­ci­al­ment potent. És un culte que s’impulsa des de l’Església perquè per­met sin­cre­tit­zar tot un seguit de cre­en­ces, sobre­tot feme­ni­nes, i absor­bir-les al vol­tant de la Mare de Déu. A Cata­lu­nya té molts san­tu­a­ris i ermi­tes dedi­ca­des. La majo­ria les cele­brem el 15 d’agost, però d’altres, com les Mare­de­deus Tro­ba­des, les cele­brem el 8 de setem­bre. A Cata­lu­nya de sem­pre hi ha hagut una pro­pensió a ser molt devots de la Mare de Déu. A Bar­ce­lona hi ha la Mare de Déu de la Mercè, a Sol­sona la Mare de Déu del Claus­tre, a Tor­tosa la Cinta..., tots tenim una Mare de Déu, una advo­cació espe­cial.
Hi ha alguna cosa que defi­neixi la festa de la Mare de Déu d’Agost?
Jo diria que hi ha dos esde­ve­ni­ments cab­dals. Un, que es con­serva molt poc, que abans era una cosa molt comuna però s’ha per­dut, és l’exhi­bició pública de les mare­de­deus ador­mi­des, que pot ser fins i tot por­tada en pro­cessó. En que­den molt poques; una a Santa Maria del Pi, segons vaig poder com­pro­var l’any pas­sat. Una segona cosa que a mi m’agrada espe­ci­al­ment i que crec que com a país li donem poc valor però que en té molt, és la repre­sen­tació del Mis­teri de la Selva del Camp.
Quin és?
El Mis­teri de la Selva del Camp, del segle XIV, repre­senta el mis­teri de la Dor­mició de la Mare de Déu i la seva ascensió. És més antic que el Mis­teri d’Elx; de fet és el drama sacre més antic d’Europa escrit en llen­gua romànica i con­ser­vat ínte­gra­ment. Es repre­senta a l’església par­ro­quial de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp, al Baix Camp, amb una sen­zi­llesa que apropa molt i molt a com podien ser els mis­te­ris en vul­gar en les repre­sen­ta­ci­ons que nosal­tres ja no hem cone­gut dels segles XIV, XV..., d’abans del con­cili de Trento. Després d’aquest con­cili, el mis­teri d’Elx s’abar­roca i ens arriba un mis­teri molt potent, que encara és molt viu, però ens arriba exces­si­va­ment orna­men­tat, abar­ro­cat. En canvi, el Mis­teri de la Selva del Camp ens arriba pelat, molt com devia ser. Hi ha tres espais escènics, i això també és molt pri­mi­tiu: la divi­ni­tat, el poble i l’infra­mon, és a dir, el cel, la terra i l’infern. Aquest mis­teri és molt potent en la posada en escena i reco­mano a la gent que el vagi a veure. Avui és un dels dies que es repre­senta.
I demà, dia 16, és Sant Roc.
I tant, una festa molt cele­brada a Cata­lu­nya. A Bar­ce­lona se cele­bra d’una manera espe­cial a la plaça Nova des del segle XVI; és una de les úniques fes­tes de la ciu­tat que estan con­si­de­ra­des festa patri­mo­nial d’interès naci­o­nal. La majo­ria de les fes­tes majors que estan al vol­tant de Sant Roc són un tipus de festa que en diem “festa votada”, fes­tes que nei­xen a par­tir d’un vot de poble. És a dir, d’un vot, d’una volun­tat del poble. És una cele­bració d’agraïment perquè en aquest cas, sant Roc, una de les vir­tuts que té és que pro­te­geix con­tra la pesta.
Invo­quem-lo, doncs!
Sí. Ara ens ani­ria molt bé! Hi ha mol­tes fes­tes al vol­tant de sant Roc i aquesta de la plaça Nova en con­cret manté ele­ments molt sin­gu­lars de fa segles, com la Cuca­nya, el Porró Llarg, el Gran Glo­bus del Capità Munyon. I encara con­serva tots els ingre­di­ents del vot de poble: un ofici solemne que en aquest cas es fa cada any on els veïns o els qui es con­si­de­ren veïns –perquè jus­ta­ment aquesta festa a la plaça Nova res­pon a un barri que real­ment no exis­teix, que va anar a terra quan es va fer l’avin­guda de la Cate­dral–, s’aple­guen per anar a fer el vot de poble i reno­var-lo. I com ho fan? Van a l’ofici solemne amb la imatge del sant o amb alguna relíquia i els veïns voluntària­ment reno­ven el vot, que és l’acte d’agraïment al sant per haver-los pre­ser­vat de la pesta.
Coin­ci­dint amb la festa del Cor­pus, va sor­tir al car­rer el seu dar­rer lli­bre: ‘Cor­pus. La festa de les fes­tes’. La festa del Cor­pus neix al segle XIII.
La festa del Cor­pus va ser una gran ope­ració de l’Església. Això va començar uns segles abans, cap al segle X, quan en el món de la teo­lo­gia hi havia dis­crepàncies. Per un cantó hi havia els qui cre­ien a cegues en la trans­subs­tan­ci­ació i ente­nien que les espècies de l’euca­ris­tia, el pa i el vi, pre­nen la substància del cos i la sang de Crist, de manera que qui com­bre­gava no pre­nia pa i vi, sinó, lite­ral­ment, el cos i la sang de Crist. Això avui és un dogma, no es pot dis­cu­tir. Però ales­ho­res hi havia qui això ho dis­cu­tia i diver­sos teòlegs deien que el pa i el vi eren només símbols.
Devien crear molta tensió dins l’Església.
Sí, i més quan les tesis de l’impor­tant teòleg Beren­guer de Tours, con­trari a la trans­subs­tan­ci­ació, van començar a aga­far força. L’Església ho va veure com un perill..., no volia que l’euca­ris­tia es deixés de veure com un fet real i s’agafés com un fet simbòlic. I això és el que es volia evi­tar. Per tant, la festa del Cor­pus Christi no neix com una festa popu­lar sinó que és una gran ope­ració de pro­pa­ganda i d’exal­tació de l’euca­ris­tia i dona valor a la trans­subs­tan­ci­ació (que es va con­ver­tir en dogma de fe en el IV Con­cili Laterà, el 1215). Més enda­vant, la monja agus­tina Juli­ana de Retine, santa Juli­ana de Lieja, va expres­sar la neces­si­tat d’esta­blir una festa litúrgica d’ado­ració i exal­tació de l’euca­ris­tia.
Diu al lli­bre que una sèrie de mira­cles, alguns molt ante­ri­ors al segle XIII, van fer que aquesta festa s’estengués al món.
Fins i tot a Cata­lu­nya tenim un mira­cle eucarístic: el del sant Dubte d’Ivorra, a la Segarra. Diu la lle­genda que, el 1010, el sacer­dot d’Ivorra, mossèn Ber­nat Oli­ver, estava cele­brant la missa al san­tu­ari de Santa Maria d’Ivorra i al moment de la con­sa­gració va dub­tar de la presència de Jesu­crist a l’Euca­ris­tia. Just en aquell moment es pro­du­eix el pro­digi: el vi que con­te­nia el calze es con­vertí en sang i va començar a ves­sar sobre les tova­lles i el terra... Aquests mira­cles que venen a cas­ti­gar els dub­to­sos de la trans­subs­tan­ci­ació es van repe­tir en dife­rents indrets i van pas­sar a donar força als legi­ti­mis­tes.
El papa Urbà IV va ser qui final­ment va ins­ti­tuir la cele­bració del Cor­pus.
Sí, molt con­vençut que s’havia d’ins­tau­rar una festa per donar valor al sagra­ment de l’euca­ris­tia. Fixeu-vos en la importància que li volen donar que el papa dona al Cor­pus un ritual litúrgic propi i encar­rega que escri­gui el ritual a sant Tomàs d’Aquino. I com se cele­bra: s’agafa l’euca­ris­tia, es posa en un osten­sori, una custòdia per exhi­bir públi­ca­ment, i es fa una pro­cessó. Surt del tem­ple per anar en pro­cessó pels car­rers, i això és molt impor­tant, perquè és la pri­mera vegada que es con­cep una festa glo­bal de la cris­ti­an­dat. I a més aquesta festa, i també per pri­mera vegada, neix pen­sada per tri­om­far en un entorn urbà, a les ciu­tats, que comen­cen a emer­gir. Fins en aquell moment les fes­tes tenien una arrel rural.
Quina diferència hi ha entre aquesta pro­cessó i les que es feien abans?
El caire. Les pro­ces­sons catòliques ante­ri­ors al Cor­pus nor­mal­ment eren pro­ces­sons tris­tes, o roga­ti­ves, per una pesta, Set­mana Santa, o les pro­ces­sons per dema­nar aigua perquè hi ha sequera. La pro­cessó del Cor­pus Christi és una gran festa d’ale­gria. En prin­cipi s’hau­ria de cele­brar el Dijous Sant, el dia del Sant Sopar, però pel con­text no pot ser una festa d’exal­tació. Es pareix el Cor­pus com una festa mòbil, com la Set­mana Santa, i se cele­bra sem­pre després de l’últim ple­ni­luni de pri­ma­vera, onze dies després del dia de Pas­qua Gra­nada.
A Bar­ce­lona és un dels pri­mers llocs on arriba aquesta cele­bració?
La pri­mera pro­cessó la cele­brem el 1320, per tant enguany fa 700 anys, i per això l’Església de Bar­ce­lona està de cele­bració. A casa nos­tra el Cor­pus és una festa molt viva, és opu­lenta, extra­or­dinària, que neix com una ocu­pació del car­rer, com una des­fi­lada tri­om­fal. A mi m’agrada com­pa­rar-ho amb la des­fi­lada del Barça quan gua­nya una Cham­pi­ons, quan tot­hom surt al car­rer i al final sobre un bus turístic des­fi­len els juga­dors amb la copa, o l’entrada dels ali­ats a París.
Hi és molt impor­tant la ves­sant popu­lar.
La ves­sant popu­lar ha fet que es man­tingués viva la ves­sant reli­gi­osa. El Cor­pus neix com a pro­cessó, però es nodreix de repre­sen­ta­ci­ons i ele­ments popu­lars fins al punt, en els segles XV-XVI, de ser un fast tan enorme que la part popu­lar agafa una gran importància perquè al davant de la custòdia, que tanca la pro­cessó, hi des­fi­len tots els esta­ments de la soci­e­tat, perquè tot­hom hi té cabuda. Hi van totes les cor­po­ra­ci­ons gre­mi­als, totes les con­fra­ries, tots els ordes reli­gi­o­sos, els cler­gues, els nobles..., tot­hom, per­fec­ta­ment endreçat de menor a major importància. Gent que durant l’any no tenen lloc a la soci­e­tat, orfes, esguer­rats..., des­fi­len a la pro­cessó del Cor­pus. Les cròniques dels Cor­pus són cròniques de la seva època.
I l’ou com balla?
El seu ori­gen és a Bar­ce­lona, tot i que hi ha qui diu que podria venir de Nàpols. No tenim ni idea de què sig­ni­fica ni sabem quan comença aquesta tra­dició. Hi ha una referència del segle XV i mol­tes ja del XVI i XVII. El que sí que sabem és que és una tra­dició molt arre­lada a Bar­ce­lona. Té lec­tu­res eucarísti­ques: hi ha qui diu que l’ou com balla és una custòdia vege­tal i que els raigs d’aigua que l’enlai­ren el fan girar com si fos una hòstia i que les cire­res que l’envol­ten és la sang de Jesu­crist. Una altra versió diu que les cire­res són les pedres pre­ci­o­ses que aixo­plu­guen l’osten­sori. M’agrada que sigui una custòdia efímera i també el mis­teri del seu ori­gen.

Folklorista i activista cultural

Amadeu Carbó és folklorista, escriptor, dinamitzador cultural i activista en el món festiu. Entre altres coses, és codirector del programa Fes ta Festa (festafesta.net), membre de l’Associació Cultural Joan Amades i membre del Consell de Cultura de Barcelona i fa les funcions de coordinador de l’inventari del patrimoni immaterial de l’Arquebisbat de Barcelona. Coincidint amb els 700 anys de la celebració del Corpus a Barcelona, ha publicat a la Col·lecció l’Ermità, d’Edicions Morera, Corpus. La festa de totes les festes. Amb aquesta editorial –que és especialment coneguda perquè des de fa 145 anys publica el Calendari de l’Ermità– també ha publicat Celebrem el Nadal i Fins aquí hem arribat, aquest darrer en col·laboració amb Jordi Cubillos, on es parla sobre la importància de la mort en les nostres festes populars. Amb Corpus..., la Col·lecció l’Ermità arriba als deu quaderns amb temes relatius a la cultura popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia