Societat

Gastronomia

Ciutat de cocteleries

Barcelona té la primera (Paradiso), la tercera (Sips) i la setena (Two Schmucks) millors cocteleries del món

És un dels barris on se situen alguns dels bars de referència internacionals, com l’històric Boadas, inspirat en El Floridita, o el nou libanès Dead End Paradise

Bar­ce­lona és la ciu­tat que té les millors coc­te­le­ries del món. The World’s 50 Best Bars situa la pri­mera, la ter­cera i la setena coc­te­le­ries millors del món a la capi­tal cata­lana, un rànquing tan extra­or­di­nari que cap altra capi­tal en pot pre­su­mir. I qui­nes són aques­tes coc­te­le­ries? Doncs la Para­diso, que és al car­rer Rere Palau, al cor del Born, al cap­da­vant de la qual hi ha el geni Gia­como Gian­notti; la Sips, del car­rer Mun­ta­ner, fun­dada per Simone Capo­rale i Marc Álva­rez (que el 2022 estava en el número 37 i ha fet una esca­lada espec­ta­cu­lar), i la Two Sch­mucks, que és al número 52 del car­rer Joa­quim Costa, al cor del Raval, el barri amb més bars i coc­te­le­ries de la ciu­tat.

La segona coc­te­le­ria del món, dar­rere de la Para­diso i davant de la Sips és la Tayer + Ele­men­tary, de Lon­dres. Però si bé la capi­tal del Regne Unit té cinc coc­te­le­ries a la llista del The World’s 50 Best, tres més que Bar­ce­lona, les altres estan a molta distància de les de la capi­tal cata­lana, en els números 8 (Con­naught Bar), 23 (Satan’s Whiskers), 30 (Swift) i 37 (A Bar with Sha­pes for a Name). L’altra capi­tal històrica del món de les coc­te­le­ries, Nova York, la més mediàtica i que més pel·lícules ha pro­ta­go­nit­zat, té avui sis coc­te­le­ries a la llista, però la pri­mera la té situ­ada en el número 6 (la Dou­ble Chicken Ple­ase), i les altres estan als llocs números 9 (Katana Kit­ten), 22 (Atta­boy), 34 (Overs­tory), 36 (Dante) i 47 (Employees Only). Per tant, Bar­ce­lona els porta molt d’avan­tatge.

De l’Estat, només Madrid té una coc­te­le­ria que ha estat accep­tada en aquesta famosa llista dels 50 millors bars del món. Està en el número 15 i es diu Sal­mon Guru, i per tant, i pel que fa a bars i coc­te­le­ries amb estil, gla­mur i pres­tigi, la ciu­tat és a anys llum de Bar­ce­lona. La capi­tal cata­lana, doncs, avui no és només la meca de l’alta gas­tro­no­mia, amb més res­tau­rants amb estre­lles Mic­he­lin, sinó també ho és dels millors bars. Això explica que la dar­rera edició de la gala dels The World’s 50 Best Bars, que es va fer el mes l’octu­bre pas­sat, se celebrés a la capi­tal cata­lana, a les Are­nes. Per cert, que el coc­te­ler Gia­como Gian­notti, direc­tor i copro­pi­e­tari de Para­diso Cock­tail Bar, ha estat pro­cla­mat fa pocs dies gua­nya­dor de la pri­mera edició del Tor­res Brandy Zero Cha­llenge, una com­pe­tició inter­na­ci­o­nal de pro­jec­tes de bars sos­te­ni­bles. El bàrman de l’acla­mat local bar­ce­loní, que va par­ti­ci­par en aquest con­curs en repre­sen­tació de l’Estat, va obte­nir la millor pun­tu­ació del jurat pel seu pro­jecte Para­diso Zero Waste Lab, amb el qual reci­cla els resi­dus del local i els con­ver­teix en mate­rial útil per al bar.

The World’s 50 Best Bars (la que en la moda­li­tat de res­tau­rants va posar al cim de la cuina mun­dial El Bulli de Fer­ran Adrià, El Celler de Can Roca, dels ger­mans Roca, i aquest any ha situat en el número 3 del món el Dis­fru­tar, del car­rer Villar­roel) valora d’aques­tes coc­te­le­ries cata­la­nes no només el pro­ducte que fan ser­vir i, per des­comp­tat, el resul­tat, sinó també l’ambi­ent sofis­ti­cat, íntim, d’aquests locals, la seva inte­gració als bar­ris on estan situ­ats, i les copes, els gots... amb què se ser­vei­xen les begu­des. Tot compta en una com­pe­tició en què par­ti­ci­pen els millors bars de tots els con­ti­nents i en què, a vega­des, la diferència la mar­quen petits detalls.

El Para­diso (del grup La Con­fi­te­ria) és difícil de dis­tin­gir des de fora, tot i que ja surt a les millors revis­tes del món i són milers els estran­gers que hi fan cap a pren­dre algun còctel, però quan hi entres és un món a part. Entre els seus còctels estre­lla hi ha el Roots (fet amb lla­vors seed­lip gar­den, pèsols, ber­bena, lli­mona, roses i terra), o l’elèctric i agre­dolç Krip­to­nita (gin Mare, gin Príncipe de los Apósto­les, shiso, lemon­grass i pebre de Sic­huan, ribo­fla­vina, licor elèctric, cor­dial de pomelo, bit­ter de xoco­lata i oli essen­cial de lima kaf­fir). També des­taca l’Evo­lu­tion Negroni (amb bour­bon, mango i vai­ni­lla, entre altres ingre­di­ents). Interes­sant aquesta evo­lució del Negroni, un còctel nas­cut a Florència el 1919 però molt arre­lat a la ciu­tat de Bar­ce­lona. De fet, amb un Negroni va gua­nyar el 2015 el cam­pi­o­nat del món de bar­ten­ders el català Manel Vehí, del Boia de Cadaqués i l’antic el Doble de Bar­ce­lona (que estava situat als bai­xos del res­tau­rant l’Eggs de Paco Pérez, ara ja tan­cat).

De la Sips, que és a l’Eixam­ple, TheWorld’s 50 Best des­taca que el bar és un espai on “se ser­vei­xen còctels espec­ta­cu­lars en una ela­bo­rada cris­ta­lle­ria que està cau­sant sen­sació arreu del món”. Un dels còctels espec­ta­cu­lars és Pas­se­jant pel barri de l’Havana (rom Diplo­ma­tic, fino Sherry, safrà i pinya, i toc espe­cial de gel ras­pat de pomelo). I final­ment hi ha el Two Sch­mucks, la coc­te­le­ria més juve­nil i rapera que és número 7 del món, segons The World’s 50 Best Bars, on regna l’Shmucks Ves­per (gine­bra, vodka, nebu­losa de whisky i tros­sets de per­co­rino), situ­ada al cor del Raval, el barri més popu­lar i amb més bars i més diver­sos de tot Bar­ce­lona, on hi ha des dels locals moderns i eclèctics, com és el Two Sch­mucks, bar­re­jats amb els més antics de la ciu­tat. No obli­dem que al Raval s’hi pot entrar pel Boa­das, la coc­te­le­ria més antiga de Bar­ce­lona, fun­dada el 1933, a la can­to­nada de la Ram­bla amb el car­rer Tallers, per Miguel Boa­das Parera, cosí de Narcís Sala Parera, que va fun­dar el mític El Flo­ri­dita de la Havana, on anava Hemingway, de qui va copiar l’estil. I molt a prop del Boa­das hi ha el també històric Carib­bean Club, al car­rer Sit­ges, per alguns “la millor coc­te­le­ria de Bar­ce­lona”, pels còctels i l’ambi­ent.

També al cor del Raval l’empre­ne­dor bàrman libanès Jad Ballout, que va posar el Dead End Para­dise de Bei­rut a la llista dels cent millors bars del món, acaba d’obrir una sucur­sal d’aquest emblemàtic bar al car­rer Vall­don­ze­lla, després que el local del Líban quedés des­tros­sat en l’explosió que va pas­sar al port de Bei­rut el 2020. És des de la capi­tal cata­lana que ara ofe­reix els seus còctels amb caràcter medi­ter­rani.

S’ha de sor­tir de Ciu­tat Vella per tro­bar unes altres coc­te­le­ries que són història de la ciu­tat i sense les quals no s’enten­dria part de la seva història: el Dry Mar­tini by Javier de las Mue­las, al car­rer Ari­bau. També The Alc­he­mix, al car­rer València, una coc­te­le­ria alqui­mista, també, amb el men­jar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia