Societat

Salut estudiarà l'objecció de consciència en els avortaments

Sanitat

El depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat estu­diarà l'objecció de consciència en les inter­rup­ci­ons voluntàries de l'embaràs i en quins casos ha de finançar-se aquesta pres­tació en el sec­tor pri­vat, segons que ha expli­cat avui al Par­la­ment la con­se­llera Marina Geli.

En una com­pa­rei­xença davant la comissió de Salut del Par­la­ment, Geli ha res­post a pre­gun­tes sobre les clíniques del doc­tor Car­los Morín, on supo­sa­da­ment es prac­ti­ca­ven avor­ta­ments il·legals, un cas que es troba pen­dent de judici.

Marina Geli ha insis­tit que en les ins­pec­ci­ons rutinàries i extra­or­dinàries fetes en aquests cen­tres mai no es van detec­tar irre­gu­la­ri­tats de caràcter penal, perquè d'haver ocor­re­gut s'hau­ria comu­ni­cat a l'auto­ri­tat judi­cial, encara que ha reco­ne­gut que les ins­pec­ci­ons admi­nis­tra­ti­ves a aquests cen­tres són millo­ra­bles.

Després d'asse­nya­lar que els cen­tres estan tan­ca­des per decisió del propi doc­tor Morín, ha recor­dat que sobre aquesta qüestió encara no hi ha una sentència ferma, i que quant als dub­tes sobre els ter­mi­nis en els quals es prac­ti­ca­ven els avor­ta­ments, la legis­lació espa­nyola no marca cap ter­mini per als casos en què esti­gui en risc la salut física o psíquica de l'emba­ras­sada.

Res­pecte a les acu­sa­ci­ons que hi havia per­so­nal d'aquests cen­tres infec­tat amb el VIH que par­ti­ci­pava en els avor­ta­ments, ha dit: "no imputo ni exalt les acu­sa­ci­ons, que són fil­tra­ci­ons a la premsa".

La con­se­llera ha expli­cat que aquest fet només seria puni­tiu si hagués hagut negligència en les seves acci­ons, però en cap cas per la seva con­dició de sero­po­si­tiu.

Falta de met­ges
Amb relació a la falta de met­ges, Marina Geli ha anun­ciat que tots els met­ges que es con­trac­tin d'altres països hau­ran de pas­sar per un pla d'aco­llida obli­ga­tori per for­mar-los sobre el sis­tema sani­tari, el vade­me­cum, els pro­to­cols que s'apli­quen i el seu fun­ci­o­na­ment, i que es farà a més una ava­lu­ació i un segui­ment de la seva pràctica pro­fes­si­o­nal.

Segons Geli, es pretén que aquest Pla d'Aco­llida, que fins ara era volun­tari, es pugui fer al país d'ori­gen dels met­ges en pre­sen­tar les ofer­tes de tre­ball, que el 2006 van ser d'unes mil en tot el sec­tor sani­tari.

La con­se­llera ha negat que aques­tes con­trac­ta­ci­ons des­ca­pi­ta­lit­zin als països més pobres en els quals es con­tracta al per­so­nal sani­tari perquè, segons la seva opinió, hi ha pro­fes­si­o­nals amb difi­cul­tats per tro­bar tre­ball allà, i perquè aquesta via de con­tingència té també una via de coo­pe­ració amb els sis­te­mes sani­ta­ris d'aquests països, als quals s'ajuda en la seva ava­lu­ació i orga­nit­zació.

Sobre la len­ti­tud en les homo­lo­ga­ci­ons dels títols d'aquests pro­fes­si­o­nals, ha dit que és fruit d'una len­ti­tud burocràtica i de la falta de pla­ni­fi­cació dels recur­sos sani­ta­ris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.