gastronomia
Els experts tasten els olis d’oliva fets a Catalunya per trobar els millors
Divendres que ve, dia 13, s’entregaran els primers Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya
L’entrega de distincions es farà durant una gala sopar a la Fatarella
Els experts que tasten i qualifiquen els que han de ser distingits com els millors olis d’oliva verge extra fets a Catalunya s’han reunit a Reus per valorar les mostres presentades per a participar en els primers premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra (OOVE) de Catalunya s’entregaran per primera vegada aquest 13 de desembre en el decurs d’una gala que es farà a la Fatarella (Terra Alta) . Posteriorment i en el mes de febrer i com a conseqüència dels premis que s’atorgaran, es presentarà la primera Guia dels Millors Olis de Catalunya, una novetat que té com a objectiu “reivindicar l’oli de Catalunya i dinamitzar el sector.
El jurat s’ha reunit després que la darrera setmana de novembre es tanqués el termini per a la presentació de mostres als Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els premis han rebut un total de 133 olis d’arreu del territori. Aquest jurat està format per un grup multidisciplinari de professionals que formen part del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, de la direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, de Barcelona Centre del Disseny, de l’Associació Clúster del Packaging, de la fundació Alícia i del sector de la restauració.
Ells son els encarregats de triar quins són els olis guanyadors en les 7 categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Packaging. Entre tots els guanyadors s’escolliran també els 10 Millors OOVE de l’any.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia i que tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració.
Els guardons dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya es lliuraran en la Nit de l’Oli, una gala que se celebrarà el divendres 13 de desembre a la Fatarella (Terra Alta) coincidint amb la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli del municipi, una fira de referència en el sector i parada indiscutible per a aficionats i professionals del món de la gastronomia en general, i de l’oli en particular.
La primera Nit de l’Oli estarà presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i comptarà amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu de Catalunya. El sopar gastronòmic que se servirà durant la gala anirà a càrrec de Vicent Guimerà, xef amb Estrella Michelin pel seu restaurant Antic Molí, ubicat a Ulldecona (Terres de l’Ebre).