BLANES
Mobilitzacions per la vaga de pescadors a Blanes i Palamós
Les confraries de pescadors de Blanes i Palamós s’han sumat a les dues jornades de vaga convocades aquest dilluns i dimarts per la federació catalana i altres agrupacions del vessant mediterrani davant la proposta de la Comissió Europea (CE) de limitar l’activitat de la flota d’arrossegament dels 130 dies actuals a un límit fixat entre només 27 o 28 jornades. Però, a banda que molts pescadors ja han confirmat que es desplaçaran a Madrid, dilluns, per protestar i fer pressió davant el Ministeri, les confraries han convocat actes de protesta de proximitat, davant les llotges.
A Blanes, a més de la protesta inicial convocada dimarts (12 h) a l’Esplanada del Port, l’Ajuntament també ha donat suport a una altra concentració dilluns a la mateixa hora al Passeig de Dintre, on l’alcalde, Jordi Hernández llegirà un manifest a favor del sector de la pesca. Per dimarts, han convocat el públic prèviament al passeig del Mar, al migdia, quan les embarcacions pesqueres sortiran a mar davant la badia de Blanes fent sonar les botzines. Es fa una crida a tothom que tingui una embarcació a acompanyar-los. Des de terra es demana participar en la reivindicació tot fent xiulades i als conductors dels cotxes que facin sonar els clàxons.
A Palamós, dilluns
Són escenaris similars a la reducció acordada de jornades destinades a pescar sonsos, a Sant Feliu, o l’adopció de les portes ecològiques d’arrossegament –amb molt menys contacte sobre els fons– que han suposat inversions afegides, l’ús estès de malles que faciliten l’escapament del peix petit o la reducció addicional d’esforç pesquer pel desballestament d’embarcacions que no tenien relleu. Una reducció de flota que ja comença a fer perillar la viabilitat d’algunes confraries gironines.
Iris Triola, responsable de promoció de la Confraria de Blanes, alerta que s’accelerarà si prospera la retallada europea: “Ens empenyen a la ruïna total” i abocaran la gent “a consumir només peix industrial, precongelat o amb conservants, amb moltes més emissions de CO2”, mentre es continua lloant el quilòmetre zero. Triola i la resta de pescadors gironins que encara resisteixen defensaran aquests dos dies un graó més de la “sobirania alimentària” del país, davant l’alternativa d’una “mort” del sector professional a Catalunya.