Josep Peramiquel
President Coordinadora de Pastorets
“Als Pastorets tothom hi troba el seu lloc”
Josep Peramiquel és president de la Coordinadora de Pastorets, que aplega un gran nombre de grups que cada any porten als escenaris aquesta representació.
Què fa possible que els Pastorets continuïn sent tradició i es renovin al mateix temps?
Penso que és un espectacle total on hi ha text, música, dansa i també espiritualitat. Des del punt de vista intern, sobretot és un acte de convivència i esforç, on tothom troba el seu lloc. Si no t’agrada sortir a l’escenari, segur que hi haurà alguna feina en la qual puguis ser útil i així ser part de la comunitat que crea l’espectacle. Això fa que el planter, tant escènic com de tramoia, es vagi renovant.
El fet de ser un muntatge intergeneracional també contribueix a aquesta renovació constant?
I tant. Als Pastorets hi venen famílies senceres a participar-hi. Els més petits solen fer d’àngels, els joves de dimonis i els grans ja són al poble o amb altres papers. Això fa que la família no es trenqui el dia de Nadal o el de Sant Esteve. És una activitat familiar com n’hi ha poques. I cal dir que en aquest sentit també hi han tingut un paper determinant les escoles.
Es refereix a les representacions que es fan per Nadal?
Sí, han contribuït que nens i nenes de tot Catalunya i de tots els orígens vegin aquestes històries que barregen aventures i màgia i hi participin. També les representacions infantils d’alguns grups de Pastorets han permès que els més petits facin papers de grans i els pot haver fet entrar el cuc de tornar-hi d’adults.
A més, es basa gairebé tot en el voluntariat cultural?
Aquest aspecte és molt important, perquè és una de les bases dels Pastorets. Hi ha algun cas –pocs– en què hi ha tècnics o directors contractats, però la resta –els actors, els ajudants...– tots venen de manera altruista. Això fa augmentar el valor d’aquesta realitat, perquè la gent dedica hores que pren de la seva vida per assistir als assajos i a les representacions, en dies de festa!
També és determinant que sigui un espectacle per a tots els públics? Es pot dir que és un ritual, anar a veure els Pastorets?
Sí, anar a veure els Pastorets és com un ritual, una altra de les tradicions de les festes de Nadal, amb el pessebre o el tió. I com que hi ha innovació, a les generacions que van pujant també els fa gràcia anar-ho a veure en família. A més, hi intervé allò que anomenem la màgia del Nadal. Els Pastorets recuperen el nen que portem a dins.
Què li diria a una persona que no ha vist mai Pastorets i que ho veu una mica d’altres temps?
Que ho provi. Que s’apropi i que s’interessi per conèixer-ho. Perquè viurà una experiència emocionant i emotiva alhora. Tant veure Pastorets com participar a fer-los és senzillament gaudir de la vida. I més per Nadal.
La Coordinadora fa temps que treballa per aconseguir que els Pastorets siguin vistos com a cultura, no només com a folklore. Han vist avenços?
Afortunadament podem dir que sí. Ara fa deu anys era gairebé impensable parlar amb normalitat als mitjans de comunicació del fenomen dels Pastorets, això si et feien cas! Ara, cada any per aquestes festes se’n parla a ràdios, televisions i xarxes i amb un enfocament cultural. Això és molt bo.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.