Societat

la crònica

El catàleg de Vila Viniteca que ha il·lustrat Ferran Adrià

Submergir-se en la lectura de la llista dels vins que es poden trobar a les estanteries de la Vila Viniteca és educatiu

Quim Vila és un dels prescriptors de vins més importants del món, i els catàleg que edita, des de fa més de trenta anys, dels vins i destil·lats que ven a la seva botiga, Vila Viniteca, no només són de lectura obligada per als sommeliers i amants del vi, sinó que ja es consideren peces de col·lecció. Agafar el catàleg i submergir-se en la lectura de la llista dels vins que es poden trobar a les estanteries de la Vila Viniteca és educatiu. T’endinsa en un món desconegut, ja que Quim Vila hi inclou 10.500 referències de vins de tot el món, tant dels que poden comprar la majoria dels mortals (aquí es pot veure la importància dels nostres vins catalans i de les diferents DO), com dels vins que només poden adquirir una minoria de la humanitat, des de vins que costen sis euros, passant per vins que arriben a mil euros, fins a vins que costen el que val una moto o un cotxe, com ara el Cosecha 2021 i el Cosecha 2020 del celler Venta Las Vacas (Ribera del Duero), que pugen als 5.265 euros, un Rioja Quiñón de Valmira 2021 de la bodega Álvaro Palacios que costa 3.235 euros i uns de la Borgonya del celler Domaine de la Romanée-Conti, La Tache Grand Cru 2005, que costa 10.950 euros, i un Romanée-Conti Grand Cru 2020 que en costa 32.500. Però del catàleg d’aquest any, el que fa 33, a banda d’una lliçó, el que més destaca és que ha estat il·lustrat per Ferran Adrià, el xef que des d’El Bulli va canviar el concepte de cuina i va posicionar Catalunya com a primer destí gastronòmic del món. Adrià no és pintor, però ha fet servir el dibuix per als processos creatius i com a mitjà de reflexió, i els que ha fet expressament per a aquest catàleg són frescos i divertits, amb molt de color i aporten reflexió. No és la primera vegada que Adrià publica els seus dibuixos. Alguns, per exemple, es van poder veure el 2018 com a part de l’exposició La cuina de Picasso que es va fer al Museu Picasso. Amb els dibuixos, un recorregut per la història de la cuina, hi ha comentaris, que Adrià ha volgut fer per recordar alguns dels vins que, en aquell moment, van fer feliços els clients d’El Bulli o que van ser importants per als seus sommeliers. Quan parla dels Chateau de Beaucstel (del Roine), explica que “a la carta d’El Bulli hi havia més de 15 anyades d’aquest vi negre, un dels més servits del restaurant”. Vila Viniteca (ara té diverses sucursals) era una botiga de queviures del Born des del 1932, però va anar transformant-se en una viniteca quan Vila, que anava per arquitecte, es va haver de fer càrrec del negoci familiar. Els seus catàlegs els han il·lustrat, entre d’altres, Perico Pastor, Arranz-Bravo, Robert Llimós, Jordi Labanda, Moebius, Frederic Amat, Perejaume, Lita Cabellut i Francisco Ibáñez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia