societat
Els pastissers preveuen vendre més d’un milió de tortells de Reis
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024, segons informa l’agència ACN. Pel que fa a tendències, el de massapà i fruita confitada segueix sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata i pels de nata i trufa. Els preus oscil·laran entre els 20 i els 50 euros.
En una diada tan tradicional, on cada vegada proliferen més productes industrials, els pastissers defensen el valor del producte artesà de qualitat. Carles Boix, de la pastisseria La Palma de Sabadell, explica que un tortell artesà conté productes peribles, com els ous, la mantega o la llet fresca: “S’ha de coure i menjar. No hi ha una altra manera.” També la fruita confitada és un element clau per als pastissers. “És fruita de veritat que es confita bullint-la amb aigua i sucre. Si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc. En els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carbassa, perquè és més barata”, asseguren des del gremi.
En aquest sentit, el sector recorda que el tortell de Reis artesanal és un producte que comporta entre sis i vuit hores de feina i que es cou només unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit per poder-los entregar acabats de coure. Son molts i no hi ha temps. S’ha de fer així”, explica Carles Boix. Alguns tortells, admet el pastisser, s’acaben de coure el mateix dia 6 al matí.