societat
Mor Rafael Calabuig, referent ontinyentí de la cuina tradicional
Xef del restaurant El Tinell de Calabuig
El cuiner Rafael Calabuig, qui va ser un referent del sector de l’hostaleria d’Ontinyent amb el seu restaurant El Tinell de Calabuig, va morir dimarts, als 65 anys, segons han informat diversos mitjans digitals de la zona. Fa uns dies havia emès un comunicat anunciant que el dia 6 de gener del 2025 es jubilaria i tancaria el restaurant.
Nascut en una família de restauradors d’Ontinyent, els seus pares regentaven El Rincón de Pepe, on ell va començar a aprendre de cuina, a la vegada que es va formar a les escoles Lenôtre i Ferrandi de París. Amb la jubilació dels pares, va agafar-ne les regnes, fins que l’any 2000, juntament amb la seva esposa, van decidir crear una marca pròpia i obrir el seu propi restaurant, El Tinell de Calabuig, que de seguida es va convertir en un lloc de trobada, celebració i records per a moltes famílies d’Ontinyent i la Vall d’Albaida. En una entrevista l’any 2016 al digital local LOCLAR, va definir la seva feina com una cuina “d’arrels, de sentiments, de proximitat, de poble, dins d’un concepte mediterrani”. Aquest amor per la cuina de proximitat, el va dur a elaborar fins i tot el seu propi pa, conserves o embotits.
Per altra banda, també va exercir com a professor de cuina en el Centre de Dia de menors El Rogle d’Ontinyent, des d’on s’ofereix a adolescents vulnerables amb perill d’exclusió una sortida al món laboral a través de la restauració.