societat
L’estalvi d’aigua continua en nivells més alts que en la fase de preemergència
Tot i la lleugera millora en l’episodi de sequera, es continuen mantenint nivells d’estalvi d’aigua més alts que els que hi havia quan es va declarar la fase de preemergència a Catalunya, al novembre de 2023.
Segons les últimes dades facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua, corresponents a l’octubre, els municipis que depenen del sistema Ter Llobregat, que abasteix a prop de sis milions de persones, consumeixen, de mitjana, 173 litres per habitant i dia, davant dels 181 litres que es registraven al novembre. Les xifres inclouen els consums domiciliaris, l’aigua que es destina per a usos econòmics i municipals.
L’ACA ha destacat en un comunicat el consum responsable de l’aigua que estan fent els municipis que depenen el sistema Ter Llobregat tot i els 50 hm3 d’aigua que s’han guanyat amb les pluges de principis de tardor. Tot i això crida a la prudència. Recorda que aquest sistema continua en fase d’alerta i que, en cas de no incrementar-se les reserves en els propers mesos, podria entrar “en la fase d’excepcionalitat a partir de la primavera propera”.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque, ha subratllat “l’esforç dels municipis per complir amb les dotacions del pla de sequera i estalviar la màxima quantitat d’aigua”. En la línia de l’ACA, però, Paneque fet èmfasi en què “la sequera continua i és necessari mantenir aquests consums continguts per allargar les reserves actuals fins que entrin en servei les obres que s’estan impulsant per aportar aigua nova (fins a 31 hm³) a les xarxes i així incrementar la garantia de proveïment durant 2025”.
Oscil·lació de consums
Els consums més baixos es van produir amb la declaració de la fase d’emergència, que va entrar en vigor en el mes de febrer i es va perllongar fins al de maig. En aquest període, en el sistema Ter Llobregat van oscil·lar entre els 159 i els 166 litres per habitant i dia.
En el mes de maig de 2024 es va passar a la fase d’excepcionalitat i, al juny, es va entrar en la fase d’alerta, que és la que es manté actualment.
A l’estiu es va produir un lleuger repunt, amb consums de 178 i 177 litres per habitant i dia corresponents als mesos de juliol i agost. Amb l’arribada de la tardor, però, la tendència ha tornat a ser decreixent, amb consums de 174 i 173 litres per habitant i dia, corresponents als mesos de setembre i octubre, respectivament.
Altres sistemes
Els descensos en els consums són generals a tots els sistemes. En el que depèn de l’aqüífer del Fluvià Muga actualment es consumeixen 193 litres per habitant i dia, mentre que fa un any es consumien 2 litres més (195 a l’octubre de 2023).
A Darnius Boadella ocorre una situació similar, amb un consum en el mes d’octubre de 187 litres per habitant i dia. Fa un any, concretament a l’octubre de 2023, el consum era superior, amb 206 litres per habitant i dia.
En relació amb l’aqüífer de Carme Capellades, que el 13 de desembre va passar de l’excepcionalitat a l’alerta, també s’evidencia un consum més baix que fa un any. Actualment, els municipis que es proveeixen d’aquest aqüífer tenen un consum de 184 litres per persona i dia, mentre que al novembre de l’any passat el consum era superior, concretament de 219 litres per habitant i dia.