PATRIMONI
Barcelona obre al públic el refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera
Destaca pel seu bon estat de conservació
El districte de Sant Andreu ha inaugurat aquest cap de setmana passat el programa de visites per conèixer el refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera, ocult fins al 2014 i caracteritzat pel seu bon estat de conservació. L’obertura d’aquest amagatall de la Guerra Civil espanyola suposa “recuperar part de la memòria històrica del barri i posar a la disposició dels veïns un nou espai per explicar i entendre el passat d’una zona industrial com ho és la Sagrera”, ha comentat la regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, segons ha informat el consistori en un comunicat aquest dimarts.
La singularitat d’aquest equipament subterrani resideix en la seva excel·lent preservació, derivada del paredat de la porta d’accés a la fi dels anys 30, la qual cosa permet als visitants descobrir 88 metres lineals que encara conserven elements elèctrics i bombeta originals, així com latrines i una font, a més d’un espai de descans per als ferits. Aquells que vulguin explorar el refugi, així com la seva proposta museogràfica a partir d’imatges i sons per a una millor interpretació patrimonial, podran apropar-se a la Torre de la Sagrera amb un grup màxim de cinc persones els divendres a la tarda o els dissabtes al matí, amb preu de 3 euros.
Construcció privada
La construcció d’aquest equipament contra els bombardejos va començar el 1937, després de la col·lectivització per part de la CNT d’una fàbrica de sabates que van convertir en una indústria per produir armament i material de guerra, han informat en la visita que han realitzat els mitjans aquest matí. “Els propietaris de la fàbrica es van adonar que feia falta un refugi per als treballadors i els veïns de la zona”, per la qual cosa amb diners privats, tant ciutadans com a empleats van construir aquest refugi per fer front als atacs aeris. A causa de la inversió privada que va manar construir el refugi, aquest equipament no es va censar al seu moment; pel que es desconeixia la seva localització i va ser descobert en 2014 després d’un obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici de la Torre de la Sagrera, situat al carrer de Berenguer de Palou, i finalment s’obre al públic després del finançament de 295.000 euros per part del Districte de Sant Andreu.
Durant l’obertura als mitjans, el guia ha assenyalat que “és necessari que la gent conegui i valori aquests patrimonis ocults”, ja que “molts dels refugis comptabilitzats a la ciutat de Barcelona no són accessibles per perill i mala conservació”, ha completat.
Amb la inauguració del de la Torre de la Sagrera, Barcelona permet visitar un total de quatre refugis: el 307, el de la plaça del Diamant i el de la plaça de la Revolució.