GASTRONOMIA
L’Aliança d’Anglès i l’Esperit Roca guanyen el segon Sol de la Guia Repsol
El Voramar de Portbou ingressa en el grup selecte amb la seva primera distinció
Quatre restaurants catalans ingressen a partir d’aquest any en el grup selecte dels establiments distingits amb dos Sols de la Guia Repsol: els gironins Esperit Roca, de Sant Julià de Ramis, i L’Aliança d’Anglès, a més d’Enigma, de Barcelona, i Villa Retiro, de Xerta, a Tarragona. Cinc restaurants més s’estrenen en la guia amb el seu primer Sol: el Voramar de Portbou; el Brabo i el Quirat, tots dos de Barcelona; el lleidatà Lo Paller del Coc, de Rialb, i Er Occitan, de Bossòst.
Amb aquestes incorporacions, que s’han donat a conèixer aquest dilluns a la tarda en una gala a Santa Cruz de Tenerife, Catalunya suma 115 restaurants reconeguts per la Guia Repsol: 9 amb tres Sols, 29 amb dos, i 77 amb un.
Entre els restauradors que han obtingut el seu tercer Sol no n’hi ha cap de català. Han estat Pedro Sánchez, del Bagá (Jaén) i Susi Díaz, de La Finca (Elx), que el jurat ha destacat per “l’exaltació del concepte de casa de menjars”, partint de “productes quotidians que tracten sense prejudicis i que sorprenen en les textures o en la combinació dels ingredients”.
Respecte dels restaurants que han rebut el segon Sol, són disset a tot l’Estat, entre ells l’Esperit Roca, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, i L’Aliança d’Anglès, d’Àlex Carrera i Cristina Feliu, que el 2020 ja van aconseguir la primera estrella Michelin. El jurat opina que els nous ingressos en aquesta categoria “reflecteixen la diversitat d’un rebost que potencia la creativitat d’una cuina cada vegada més despullada”.
Finalment, en les 71 cuines que han conquistat aquest any el seu primer Sol, com el Voramar de Porbou, hi veuen el triomf dels cuiners més joves, que “defensen una fórmula a l’alça als seus petits restaurants, sovint de poble, on acosten la cuina que han interioritzat en grans cases amb propostes assequibles per a tots els públics”.