societat
Barcelona preveu convertir l’espai del carrer Marina davant de la Sagrada Família en una gran plaça
L’Ajuntament de Barcelona preveu convertir l’espai del carrer Marina entre els carrers de Mallorca i Provença, la plaça de Gaudí i la façana del Naixement de la Sagrada Família en una gran plaça de més de 6.000 m2. Segons recull l’ACN, l’actuació s’emmarca en el pla d’acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família per regular els fluxos de visitants i esponjar l’espai. La proposta del consistori barceloní, presentada aquest dimecres als veïns, és crear un gran espai versàtil que sigui plaça, extensió del parc, espai de trobades i avantsala del temple. Es té previst que les obres comencin al setembre amb una durada de vuit mesos i mig, de manera que estiguin enllestides la primavera del 2026. En total, el pressupost és de 2,7 milions d’euros.
D’aquesta manera, la urbanització d’aquest tram del carrer Marina davant de la Sagrada Família generarà una gran superfície lliure que relliga la plaça de Gaudí amb les escales d’accés al temple de la Sagrada Família. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha explicat que l’actuació permetrà abordar “totes les necessitats per al veïnat”, ja que la zona està sotmesa a una “forta tensió” pels visitants de la Sagrada Família. Bonet també ha remarcat que les obres acabaran d’aquí a un any, aproximadament, coincidint amb el fet que el 2026 serà el centenari de Gaudí i que, previsiblement, la torre de Jesús de la Sagrada Família estarà acabada.
Al seu torn, el tinent d’alcaldia de Turisme i regidor de l’Eixample, Jordi Valls, ha valorat positivament que les obres comencin després de l’estiu perquè encara no ha acabat la temporada alta però permet fer les obres “amb certa celeritat” perquè hi hagi el mínim de molèsties possible.
Una idea de Rubió i Tudurí
El projecte està inspirat en la idea d’una traça circular proposada per Rubió i Tudurí el 1977 per l’actual plaça Gaudí. La seva planta introdueix una traça circular que consolida l’ús del carrer de la Marina i l’allunya de la façana del Temple, una traça que actualment només es manté en el límit entre el parterre i la vorera.
Aquesta traça circular conviu amb un sistema geomètric que uneix les escales amb els camins d’accés a la plaça, entronca amb la directriu de l’avinguda Gaudí, i que resulta d’unir les dos traces excèntriques de les escales del carrer de la Marina. La superposició d’aquests dos sistemes esdevé la base de la nova plaça. La urbanització de Marina és una primera actuació d’una intervenció futura que també preveu el condicionament de Provença o la connexió amb l’avinguda Gaudí.
Espai de gran afluència
L’entorn del temple de la Sagrada Família és un dels quinze Espais de Gran Afluència (EGA) que l’Ajuntament ha plantejat a la ciutat per gestionar el fenomen turístic i fer front a les tensions que genera la intensitat d’usos d’un mateix espai.
El pla d’acció de l’EGA de la Sagrada Família (2024-2027), definit amb veïnat i entitats, planteja una actuació integral i transversal d’aquesta zona turística amb 37 accions i una inversió de 15,5 milions d’euros fins al 2027 per mitigar l’impacte turístic i esponjar l’espai públic, entre altres.
Amb aquest objectiu es va iniciar un estudi de millora dels entorns de la Sagrada Família, en l’àmbit delimitat pels carrers Sicília, Provença, Lepant i Avinguda Diagonal, on s’analitza com millorar l’espai per a vianants, la mobilitat, la posició dels serveis, així com l’adequació d’aquelles intervencions que es van realitzar de manera provisional i que ja han quedat consolidades.
A banda de la transformació del tram del carrer Marina, el pla també contempla la remodelació de la plaça de Pablo Neruda per generar un espai d’ús veïnal, afavorint el seu ús per part de famílies i infants del barri. Una actuació que també té un cost aproximat de 2 milions i on es preveu poder iniciar obres al primer trimestre del 2026.
Pisos afectats als entorns de la Sagrada Família
Preguntats pels pisos afectats als entorns de la Sagrada Família, Bonet ha apuntat que les converses no s’han aturat i que n’hi ha des del principi del mandat. Segons ella, l’afectació de molts habitatges per un planejament urbanístic pendent d’executar requereix una solució i cal abordar el final d’un període de “provisionalitat”.
En qualsevol cas, ha manifestat que la solució definitiva ha de garantir el dret a l’habitatge per a tots els afectats i acabar amb l’afectació dels que finalment no es vegin afectats. Tot plegat, ha dit, ha de comptar amb el “consens” dels veïns i l’Ajuntament està treballant perquè s’arribi a una solució “el més aviat possible” i es deixi enrere una situació de provisionalitat que és “una llosa”.