societat
El sector de Domeny també creix gràcies a pisos de protecció oficial
L’Ajuntament de Girona i la Generalitat col·loquen la primera pedra de la construcció de 48 habitatges de protecció oficial en un àmbit d’expansió immobiliària
El sector de Domeny, al nord de la ciutat de Girona, creix els últims anys a ritme vertiginós. Es construeixen nombroses promocions d’habitatge i a finals de l’any 2026 s’hi incorporarà una tipologia diferent de pisos: n’hi haurà 48 d’habitatge de protecció oficial (HPO). Avui al migdia l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya hi han col·locat la primera pedra.
Gràcies a l’ajut dels fons europeus Next Generation, la Fundació Salas construirà els 48 habitatges –dos edificis de 24 cadascun amb un espai de relació entremig– i la Fundació Nou Lloc en farà el manteniment. L’Ajuntament de Girona ha cedit el solar de Domeny, a prop del barri de Fontajau i de la sortida Girona Oest de l’AP-7, per 75 anys. Els edificis duran els noms dels Plataners I i Plataners II.“És un cas clar de col·laboració politicoprivada”, ha explicat la directora de la Fundació Salas, Clara Muñoz sobre la promoció de Domeny. “Quedaran del tot integrats en l’entorn”, hi ha afegit.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha agraït la col·laboració d el’Ajuntament per facilitar més habitatge de protecció oficial en el mercat de lloguer . Paneque ha recordat que amb la reserva pública de solars “es manté la titularitat del sòl i els ajuntaments poden designar la tipologia en funció de les necessitats del municipi” un cop construïts els habitatges. “Nosaltres posem un requisit perquè un mínim d’un 25% es reservin per a joves de fins a 35 anys, que són els que tenen més dificultats”, ha emfatitzat.
L'alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), ha indicat que l’aposta de l’actual equip de govern és facilitar l’augment d’habitatge per a la ciutadania. Salellas ha dit avui que els propers anys el consistori aspira que a la ciutat hi hagi 800 pisos de protecció oficial, sigui amb la col·laboració amb entitats privats, sigui amb la col·laboració de l’Institut Català del Sòl, sigui amb la compra i rehabilitació dels serveis municipals, entre altres mecanismes.
En una nota informativa, l'Ajuntament detalla que a cada un dels solars hi haurà un edifici amb 24 habitatges. Aquest constarà d’una planta baixa i tres alçades addicionals, oferint opcions d’immobles d’1, 2 i 3 dormitoris, amb superfícies útils que variaran entre els 38 i els 74 m². Tots els habitatges estaran equipats amb terrassa o balcó. També hi haurà una zona comunitària, servei de consergeria, un local comercial situat a la planta baixa, 24 trasters exclusius per a les persones residents i un aparcament que compartiran els dos blocs de pisos.
Habitatges per a joves a Can Gibert, amb 75 anys de cessió
Al febrer l’Ajuntament de Girona va posar la primera pedra de pisos de protecció oficial al sector de Mas Masó, al barri de Can Gibert. Els potencials inquilins seran joves de la ciutat de 18 a 34 anys i que hi vulguin viure de forma permanent. Aquests pisos haurien d’estar construïts el juny del 2026.
Tal com s’havia aprovat per ple, la promoció, construcció i gestió dels habitatges va a càrrec de l’empresa Visoren SL, que ostentarà el dret de superfície per un termini de 75 anys. Visoren gestionarà l’edifici, mentre que les adjudicacions dels pisos es faran de forma coordinada entre la mateixa empresa i l’Oficina Municipal d’Habitatge. Un cop finalitzat el termini, la promoció revertirà a l’Ajuntament de Girona.
L’edifici constarà de 50 immobles i un local i hi haurà una persona que s’encarregarà de la gestió del bloc.