societat
Un 39,4% dels professionals sanitaris té símptomes d’estar cremat per la feina
Al malestar dels professionals sanitaris hi posa xifres un estudi de la UGT que conclou que un 39,4% presenta nivells molt alts o crítics de la síndrome d’estar cremat pel treball (burnout). D’aquests, el 31% són persones en què la síndrome no repercuteix de manera intensa en la seva salut, però l’altre 8,40% presenten puntuacions altes de culpa.
L’enquesta, recollida per l’ACN, mostra també que un 79,9% ha de fer freqüentment o molt freqüentment més d’una cosa alhora (multitasca), el 59,5% mai o rarament pot treballar a un ritme relaxat, el 51,7% mai o rarament té prou temps per completar la seva feina i el 38,1% diu patir problemes físics freqüents o molt freqüents, com palpitacions, migranyes, problemes d’estómac o marejos.
L’estudi va obtenir una mostra de 3.244 participants, d’entre un total de 141.066 professionals sanitaris. Aquesta mostra representa aproximadament el 2,3% de la població total.
Pel que fa a la salut, un 43,2% reporta dificultats freqüents o molt freqüents per dormir. El 24,3% pren medicaments freqüentment o molt freqüentment per fer front a un problema de salut derivat de la feina. El 16,8% ha experimentat crisis d’ansietat freqüents o molt freqüents.
A més, hi ha un 52,8% que assegura despertar-se molts dies pensant en problemes de la feina i el 59,3% pensen en els problemes de la feina fora d’hores, fins i tot a la nit.
En l’àmbit emocional, el 77,5% ha d’expressar freqüentment o molt freqüentment emocions agradables o amabilitat cap a pacients, usuaris o familiars, el 72,3% diu que s’ha de mostrar alegre i de bon humor i el 84,6% que s’han de posar al lloc dels pacients i usuaris i mostrar empatia.
D’altra banda, el 63,1% dels enquestats assegura que el seu esforç rarament o mai està compensat. Hi ha un 66,4% que diu que mai o rarament rep felicitacions o feedback positiu per part dels seus superiors. A més, hi ha un 67,8% que es mostra insatisfet amb la seva remuneració salarial.
Pel que fa al ritme de treball, gairebé la meitat (45,3%) diu que mai o rarament pot determinar-lo. El 47,9% depèn freqüentment o molt freqüentment del que li mana el seu superior per fer la feina i un 62,2% afirma que el personal per cobrir les necessitats del servei és insuficient.
Per a UGT, l’estudi posa de manifest la necessitat urgent d’intervencions organitzatives com la reducció de la càrrega de treball, la millora del suport institucional i el reconeixement dels esforços dels treballadors sanitaris. El sindicat ha afegit que el desequilibri detectat no afecta només el benestar personal sinó que també pot impactar en la qualitat assistencial del sistema sanitari català.
Per pal·liar aquesta situació, el sindicat ha plantejat mesures per millorar les condicions laborals i reduir els riscos psicosocials al sector sanitari. Entre aquestes hi ha la revisió i redistribució equitativa de càrregues de treball, la incorporació de personal en períodes crítics, torns nocturns, de cap de setmana o serveis complexos o amb altes càrregues de feina; i l’automatització de tasques administratives per alliberar temps de treball assistencial.s.