societat
Augmenten un 50% les eutanàsies, fins a superar les 140
Per seguir desplegant la llei cal més informació als ciutadans i més formació als professionals
Més de 350 persones, 358, van demanar ajuda per morir l’any passat, un 63% més que al 2023. De les sol·licituds rebudes, se’n van aprovar 189, un 73% més que al 2023. Pel que a les eutanàsies, se’n van realitzar 142, un 51%. Les morts per eutanàsia van suposar un 0,21% de les defuncions totals a casa nostra. Són dades de l’informe anual sobre l’aplicació de la llei de regulació de l’eutanàsia a Catalunya, presentat avui. Els portaveus de Salut creuen que l’increment en les sol·licituds i les prestacions es relaciona amb un coneixement cada vegada major de la llei i des de l’associació Dret a Morir Dignament ho atribueixen també a l’augment dels Documents de Voluntats Anticipades, informa l’ACN. Aquesta entitat i la Comissió de Garantia i Avaluació demanen insistir en la informació als ciutadans i en la formació als professionals sanitaris.
Des del juny de 2021, quan va entrar en vigor la llei que garanteix que les persones que compleixin una sèrie de requisits puguin rebre l’eutanàsia o assistència al suïcidi, s’han realitzat 361 prestacions. Amb aquestes dades, assegura Salut, es constata “la consolidació de la regulació de l’eutanàsia com una prestació sanitària garantida a Catalunya, amb una aplicació rigorosa que respecte els drets i la voluntat de les persones sol·licitants”. La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Clara Pareja, ha remarcat avui “el compromís del departament i de tot el sistema sanitari per garantir el dret a la prestació d’ajuda per morir” i ha assenyalat “la necessitat de continuar treballant per millorar l’aplicació” de la llei. Albert Planes, metge de família i vocal de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya ha destacat “l’augment lent però sostingut de les peticions de sol·licitud i prestacions” de l’ajuda per morir dignament i ha recordat “la importància de formalitzar el Document de Voluntats Anticipades i d’informar a la ciutadania perquè conegui el seu dret a sol·licitar morir a casa, en un entorn íntim i acompanyat”.
Actualment, la majoria de les sol·licituds que rep la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya procedeixen de l’atenció primària, un 28% de l’atenció hospitalària i un 0,5% de les residències de gent gran. Aquest any s’ha equiparat, a més, l’atenció a casa i a l’hospital, amb un 39,5% de les intervencions en els dos casos.