societat
Badia del Vallès rememorarà els 50 anys de vida amb activitats retrospectives i de reconeixement als seus habitants
Aquest dimarts s’han presentat els actes, que comptaran amb un gran acte al juliol i la creació de dos murals
Badia del Vallès commemora aquest 2025 el seu mig segle de vida amb un conjunt d’activitats de caràcter retrospectiu i de reconeixement dels seus habitants. El nucli va néixer l’any 1975 com a espai d’acollida dels ciutadans que venien d’altres punts de l’Estat per viure i treballar a Catalunya, però no va ser fins a l’any 1994 que es va constituir com a ciutat.
Aquest dilluns la biblioteca Vicente Aleixandre s’ha presentat el programa amb un acte en què hi han participat l’alcalde, Josep Martínez, i l’exalcaldessa i actual consellera d’Igualtat i Feminismes, Eva Menor, entre d’altres. Entre les accions previstes hi destaquen un gran acte al juliol, la creació d’un mural participatiu, un altre de fotogràfic i una exposició itinerant.
La sala de la biblioteca ha quedat petita per acollir el centenar de veïns que han volgut viure en primera persona el tret de sortida als actes de commemoració dels 50 anys d’història de Badia del Vallès, d’ençà que es va aixecar el característic conjunt d’edificis que configuren el mapa de la península Ibèrica. Convertits en espai d’acollida, els blocs van omplir-se de persones que buscaven un futur millor per a les seves famílies i que es mudaven des d’Andalusia, Extremadura o Castella-la Manxa.
“Volem retre homenatge a les persones amb dues eines transformadores de la societat com ho són l’educació i la cultura, treballant-ho de forma intergeneracional per reivindicar el paper de les institucions, la cultura participativa, l’acollida i les polítiques d’habitatge digne”, ha detallat Martínez. En aquest sentit, ha fet valdre el fet que siguin els més grans del municipi qui traslladin les vivències als més menuts.
El consistori té previst celebrar al juliol un acte central d’homenatge a tot el poble, principalment aquells qui van arribar a l’inici de la seva història. De la mateixa manera, es preveu impulsar un dossier pedagògic per alumnes de primària i secundària que s’integrarà al currículum escolar per al curs 2025-2026, per incorporar la història de la ciutat i sobretot rememorar els seus orígens.
D’aquest dossier també en sortirà una exposició i una obra teatralitzada que es representarà al carrer, amb dos passis oberts a la ciutadania i una adreçada a les escoles del municipi. També es presentarà el 8 d’abril el llibre ‘Las hijas de la fábrica’, de Raúl Montilla, que relata la història de les generacions que es van haver de desplaçar a Catalunya a mitjan segle XX.
Al juny es preveu fer un mural participatiu, coincidint amb la Festa Major, amb l’objectiu de reflectir l’origen de la ciutat. “Crearem un grup motor amb la gent gran del municipi per treballar el mural participatiu i d’altres amb caràcter generacional, entre grans i petits, per explicar les històries que tenim”, ha detallat l’alcalde, Josep Martínez.
En el tram final del 2025 es farà un mural fotogràfic, que combinarà imatges de la ciutadania amb imatges històriques de la ciutat. De totes elles se’n farà un mosaic, que es penjarà a la façana del Mercat Municipal.
La consellera Eva Menor s’ha encarregat de la cloenda de l’acte, on ha destacat la força de la ciutadania per impregnar de personalitat Badia i ha posat com a exemple la participació dels veïns en els processos de creixement del barri.