Olot
Cinquanta anys fomentant l’ús literari de la llengua catalana
Quasi tots els alumnes d’Olot de les últimes cinc dècades han estat poetes o narradors en algun moment de la seva etapa escolar, gràcies al concurs infantil i juvenil de poesia i prosa d’Òmnium Cultural de la Garrotxa. Ahir, l’entitat va celebrar al Teatre Principal d’Olot el cinquantè aniversari d’aquest concurs, en un acte de lliurament dels premiats presentat per l’olotí Jordi Sellas, personatge mediàtic vinculat a diverses iniciatives empresarial de les arts, els mitjans de comunicació i la tecnologia, que n’és un producte –va guanyar aquest concurs en dues ocasions.
De fet, mai una activitat ha definit tan bé una entitat. La primera edició es va celebrar el 1975 –Òmnium Garrotxa es va constituir el 1972– en un moment en què l’entitat va treballar per fomentar l’ús del català, per catalanitzar l’espai públic i per fer cursets de català. Fins i tot, va fer campanya a les escoles per convèncer els pares que donessin suport a l’ensenyament del català aprofitant una escletxa de l’EGB.
Ja en la primera edició van participar 700 alumnes, i el nombre ha anat creixent –també amb la incorporació de centres de la comarca– fins a més de 2.000. El concurs s’ha adaptat als temps i ha introduït alguns canvis. En l’actualitat, a banda de les modalitats de poesia i prosa, la convocatòria preveu premis per al text col·lectiu –màxim 5 persones i permet incloure-hi fotos i dibuixos– i, coincidint amb el trentè aniversari, es va convocar un premi periodístic i un d’articles d’opinió.
Sigui com sigui, el concurs d’Òmnium ha estat clau per fomentar l’ús literari del català i, a més, ha estat sempre un esdeveniment social rellevant.
Ahir, el Teatre es va omplir i, entre premi i premi, hi va haver l’actuació de la faràndula de diverses escoles de la ciutat.