societat
El Síndic reclama una normativa i recursos pel lleure educatiu, que no ha avançat en la darrera dècada
Més de mig milió d’infants no participen en extraescolars no esportives
Un informe del Síndic de Greuges constata que durant els darrers deu anys no hi ha hagut un avenç significatiu en el lleure educatiu ni pel que fa a regulació ni als recursos que s’hi destina, una circumstància que esdevé un “fre” per a la participació d’infants i adolescents en aquestes activitats. Segons l’informe L’Universalització del lleure educatiu a Catalunya, presentat avui, el 58,1% dels infants de tres a 14 anys, més de mig milió de catalans, no participen en extraescolars no esportives i el 34,5% (prop de 320.000) tampoc no practiquen cap esport fora dels centres escolars.
Aquests percentatges empitjoren clarament entre famílies vulnerables, on el 45,2% no fan extraescolars esportives i el 67,9% no en fa de no esportives. A l’estiu, més del 80% del total no fa cap activitat relacionada amb el lleure educatiu. La síndica, Esther Giménez-Salinas, reclama una regulació específica i també una administració de referència i la dotació de recursos per millorar aquestes xifres. Giménez-Salinas remarca que aquest estudi no ha detectat millores en relació a un diagnòstic que es va fer el 2014.
L’estudi assegura que una tercera part dels ajuntaments no atorguen ajuts per promoure la participació dels infants socialment vulnerables. Afegeix que els ajuts municipals per a extraescolars cobreixen el 9,4% dels infants i adolescents amb risc de pobresa i el 22,7% dels que es troben en situació de pobresa severa. El Síndic també apunta que hi ha un caràcter poc inclusiu que limita el dret dels infants amb necessitats educatives especials.
Entre els dèficits detectats i destacats al treball, s’apunta que la Generalitat no ha desenvolupat legalment el dret al lleure educatiu. La sindicatura considera que falta un marc que determini que s’entén com a lleure, quines són les condicions d’accessibilitat o el procés d’admissió a les ofertes sufragades amb fons públics.
D’altra banda, no hi ha una administració de referència a l’hora d’estructurar i impulsar una política pública robusta. La Generalitat té disseminades les polítiques del lleure en diferents unitats administratives i departaments. A més, el 66,1% dels ajuntaments de més de 3.000 habitants no tenen un pla local de dinamització del lleure i el 27,7% no desenvolupen estructures de coordinació dels agents educatius del municipi.