Olot
Conèixer les cuines de les diferents cultures de la ciutat
El Grup de Joves de Creu Roja la Garrotxa d’Olot ha recollit finalitzat el projecte Qm’0 amb la presentació del llibre El món als fogons. Es tracta d’un projecte i d’una publicació que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa gastronòmica i cultural de la Garrotxa i, a la vegada, animar els joves de la ciutat a posar-se davant dels fogons. La presentació es va dur a terme davant de la plaça Mercat d’Olot amb una demostració en directe d’una recepta que recull aquest llibre, que ha estat editat per la Creu Roja i la portada del qual ha dissenyat Maria Meitian Casas Tona.
El projecte Qm’0 va néixer a principis del 2024, inspirat per les mobilitzacions del col·lectiu de la pagesia, amb la voluntat de donar visibilitat i posar en relleu el paper de l’agricultura i la ramaderia en la nostra societat. A partir d’aquesta iniciativa, el Grup de Joves ha treballat conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el projecte Fet al Parc per aprofundir en el coneixement dels productes locals i el seu impacte en la sostenibilitat del territori.
El Parc Natural ha aportat el coneixement i l’experiència en la gestió sostenible dels recursos naturals i en la importància de preservar els ecosistemes agrícoles de proximitat. Gràcies a aquesta col·laboració, els joves han pogut conèixer de primera mà agricultors i ramaders locals i entendre el valor de les pràctiques agrícoles sostenibles per a la conservació del territori.
El llibre El món als fogons busca fomentar l’autonomia dels joves a la cuina, animant-los a perdre la por de cuinar i experimentar amb receptes accessibles i variades, tot promovent l’ús de productes de proximitat. Es tracta d’un llibre fet per joves i dirigit a joves, combinant la tradició culinària d’arreu del món amb els ingredients propis de la comarca, reforçant el vincle entre cultura, gastronomia i territori.
Aquest projecte representa un esforç col·lectiu dels joves de l’entitat per enfortir la consciència sobre l’alimentació sostenible i el valor de la gastronomia com a element d’identitat cultural. Us convidem a participar en la presentació i a descobrir com la cuina pot esdevenir un espai de trobada i aprenentatge per a tothom.