Economia
El sector del cafè i el cacau dispara preus
El preu del cafè i del cacau ha experimentat un increment exponencial en els últims anys, concretament un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i d’enguany, segons recull l’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Un augment que contrasta amb la dècada prèvia, en què el valor es va pràcticament mantenir i únicament es va encarir un 4,75%. Els efectes del canvi climàtic, la gran indústria i la creixent demanda dels països asiàtics són algunes de les causes que expliquen la pujada d’aquests productes. Els gremis del Cafè de Catalunya i de Pastisseria de Barcelona han apuntat com a solució la reducció dels marges de beneficis, encara que han reconegut que cal apujar el preu final al consumidor.
El mestre xocolater Lluc Crusellas (va ser escollit el millor del món el 2022) ha reconegut que farà “una petita pujada” del preu de les mones aquest any. Encara que ha matisat que no serà “res de l’altre món” i, a la vegada, ha indicat que “una part” l’ha assumit, perquè vol que la gent disposi d’aquest dolç. Crusellas considera que “la Pasqua és el moment de premiar” a la clientela fidel, i per això “s’intenta ajustar al màxim”. Crusellas ha previst que enguany sigui una “bona campanya” i que cada any “sorprèn en positiu, perquè les tradicions s’estan recuperant”.
El president del Gremi del Cafè de Catalunya i conseller delegat de Cafès Bou, Carlos Gotor, ha assenyalat que els motius de l’increment del preu del cafè són “complexos i variats”. “La demanda de cafè està pujant, sobretot als països asiàtics i principalment a Turquia, l’Iran i la Xina. Ho ha fet des de fa molts anys i això genera una pressió sobre l’oferta”, ha reconegut Gotor, que també ha apuntat al dèficit de producció de cafè. “Es tracta d’un producte agrícola i, per tant, els factors meteorològics afecten i molt. La sequera ha estat molt greu en els darrers tres i quatre anys al Brasil i al Vietnam, que són els dos principals països productors de cafè del món”, ha recalcat el president del gremi, que ha precisat que aquests dos països acumulen el 55% de la producció mundial de cafè. “I en l’apartat de l’oferta també hi trobem els problemes logístics. La situació sociopolítica està afectant de retruc els trajectes i encarint el preu dels contenidors”, ha puntualitzat Gotor.
La crescuda dels preus del cafè i el cacau també està afectant directament les cafeteries. La consellera delegada del grup 365, Patricia Cortizas, ha admès que la situació “obliga a donar moltes voltes” als processos d’elaboració per evitar “repercutir” al consumidor. En aquest sentit, Cortizas ha apuntat a “una millor eficiència” a l’obrador i “produir més amb recursos propis”.