Societat

"Senyor, quan s'acaba la pel·lícula?"

Famílies tren­ca­des d’un dia per l’altre. Les últi­mes vacan­ces d’una pare­lla de nuvis que tor­nava de Miami. Una dona emba­ras­sada que ja no donarà a llum, nens con­ver­tits en orfes en qüestió de segons... Dar­rere de cadas­cuna de les vícti­mes mor­tals de l’acci­dent aeri de dime­cres hi ha una tragèdia que amics i fami­li­ars tri­ga­ran a superar. “Senyor, quan aca­barà la pel·lícula?”, li va pre­gun­tar deso­ri­en­tat un dels nens super­vi­vents de la catàstrofe al bom­ber que el va res­ca­tar. Enmig de les res­tes del sinis­tre, el petit ja no era capaç de dis­tin­gir si tot el que estava pas­sant era real. Però la pel·lícula encara no ha aca­bat, ni per als super­vi­vents ni per a les per­so­nes més pro­pe­res a les vícti­mes.

Almenys sis famílies sen­ce­res van morir a causa de l’acci­dent de l’avió de Spa­nair. Tots els mem­bres d’una família de La Guar­dia (Jaén), una pare­lla de 36 i 34 anys i la filla de 6, van morir. També els cinc inte­grants d’una altra família resi­dent a Las Pal­mas, inclo­sos els tres fills, de 12, 10 i 4 anys. Els qua­tre mem­bres d’una altra família de Bavi­era (Ale­ma­nya), els pares i dos fills, també van per­dre la vida a Bara­jas.

“Ho he per­dut tot”, es lamen­tava Anto­nio Domínguez, pare de dues noies, de 14 i 19 anys –aquesta última emba­ras­sada– que viat­ja­ven a l’avió sinis­trat de tor­nada a casa. Les ger­ma­nes no van sobre­viure a l’acci­dent, com tam­poc ho va fer el pri­mer fill de la més gran. També des­feta es mos­trava la vídua d’un dels pas­sat­gers, que recor­dava que el seu marit havia vol­gut bai­xar de l’avió abans de l’enlai­ra­ment, però que no l’hi van per­me­tre. “Amor, se me averió el avión”, va ser el mis­satge que la dona va rebre al mòbil. Ella, pre­o­cu­pada, va tru­car al seu home per dema­nar-li que baixés de l’avió, però no va ser pos­si­ble.
I, enmig de dese­nes d’històries tris­tes, algun mira­cle, fruit de la casu­a­li­tat, del destí o de l’atzar. “El meu marit ha tor­nat a néixer”, afir­mava l’esposa d’un super­vi­vent a l’hotel Audi­to­rium de Madrid, on s’allot­gen fami­li­ars de les vícti­mes. “Ha sigut un mira­cle, només té alguna cre­mada i està espe­rant per ser ope­rat de frac­tu­res de fèmur i tur­mell”, expli­cava la dona.

Can­vis d’última hora
Però la sort juga a dues ban­des i men­tre a alguns els ve de cara, com als dos ado­les­cents de 13 i 14 anys que havien d’aga­far l’avió acci­den­tat per tor­nar a casa i que, final­ment, van can­viar de vol, a d’altres els tra­eix vil­ment. És el cas del mili­tar canari de 27 anys que anava a pas­sar uns dies amb la família i que, a última hora, va aga­far el vol equi­vo­cat. “El meu fill tenia bit­llet per a un vol ante­rior d’Air Europa, però el va can­viar per volar una mica més tard. Va ser una fata­li­tat”, es lamen­tava el pare de David Caba­llero.

Entre els 19 super­vi­vents hi ha tres nens, d’11, 8 i 6 anys, per als quals no serà fàcil fer front als fets i a la nova rea­li­tat. El petit Alfredo Acosta Men­di­ola, de Tor­ralba de Cala­trava (Ciu­dad Real) està ingres­sat a l’Hos­pi­tal Niño Jesús. Si exis­tis­sin els mira­cles el seu cas en seria un: va sor­tir de l’acci­dent amb només una frac­tura lleu en una cama. Tot i això, la catàstrofe l’ha dei­xat orfe de pare, men­tre que la seva mare –una de les últi­mes feri­des a ser iden­ti­fi­cada– està ingres­sada a l’Hos­pi­tal Ramon y Cajal, en coma i amb múlti­ples con­tu­si­ons. Ahir, el pronòstic de la dona, de 45 anys, era molt greu.

Una altra menor super­vi­vent, una nena d’11 anys que està a l’Hos­pi­tal La Paz, amb frac­tura oberta de fèmur, va rebre ahir la visita del bom­ber que la va res­ca­tar. “Està total­ment deso­ri­en­tada, no es queixa ni parla”, va expli­car Fran­cisco Martínez. Després de l’acci­dent, el bom­ber va reco­llir la nena de mans de la seva mare, que també viat­java a l’avió. La dona dema­nava amb insistència que res­ca­tes­sin pri­mer la filla. L’estat de la petita és greu però esta­ble, men­tre que de la mare no se’n sabia res fins ahir.

L’endemà de l’acci­dent sor­tien a la llum els plans per­so­nals de cadas­cun dels pas­sat­gers. Pro­jec­tes quo­ti­di­ans com els que milers de ciu­ta­dans es plan­te­gen cada dia i que hau­rien que­dat en la inti­mi­tat si no hagués sigut pels ter­ri­bles esde­ve­ni­ments. Una pare­lla jove viat­java amb el seu nadó de només tres mesos i el germà del noi per cele­brar el bateig del petit a Las Pal­mas el cap de set­mana que ve. Havien pas­sat uns dies amb els avis a Cal­zada del Coto (Lleó), el poble d’on prové la família i on, qui els ho havia de dir, seran enter­rats d’aquí a pocs dies.

La cons­ter­nació gene­ra­lit­zada va ser espe­ci­al­ment punyent en alguns petits muni­ci­pis de l’Estat que han per­dut diver­sos veïns en l’acci­dent. És el cas del poble de San Bar­to­lomé de Tira­jana, a Gran Canària, on resi­dien almenys tretze de les vícti­mes mor­tals, inclòs el regi­dor de Cul­tura. Les esce­nes de dolor es van suc­ceir entre els 500 veïns que es van con­gre­gar al pati de la Casa de Cul­tura del poble, on van guar­dar cinc minuts de silenci en memòria de les vícti­mes. “És un dia de dolor pro­fund, no sor­tim de l’estat de xoc”, va decla­rar l’alcal­dessa del muni­cipi, María del Pino Tor­res.

Orfes en dos mesos
A Toro (Zamora) van per­dre dues veïnes molt cone­gu­des a la loca­li­tat, la dona i la ger­mana del pre­si­dent d’una empresa local on tre­ba­llen 400 per­so­nes del poble. Les vícti­mes ana­ven a Canàries per visi­tar l’ofi­cina que la com­pa­nyia havia obert a les illes. Es dóna la fatal cir­cumstància que la ger­mana de l’empre­sari, Julia Fernández Manso, havia que­dat vídua feia tan sols dos mesos. “Deixa dos nens peti­tons”, va expli­car una veïna.

Dolor, estu­por, incre­du­li­tat, tris­tesa, ràbia, estrès... Mul­ti­tud de sen­sa­ci­ons i d’emo­ci­ons sor­gei­xen i es bar­re­gen a l’hora de fer front a la pèrdua sob­tada dels éssers esti­mats, espe­ci­al­ment en una catàstrofe d’aques­tes dimen­si­ons. Més de 50 volun­ta­ris del Col·legi de Psicòlegs de Madrid tre­ba­llen des de dime­cres donant suport als fami­li­ars i amics de les vícti­mes, a més dels pro­fes­si­o­nals dels ser­veis soci­als madri­lenys i dels 19 equips de res­posta imme­di­ata a emergències (ERIE), inte­grats per psicòlegs, sani­ta­ris i tre­ba­lla­dors soci­als volun­ta­ris, que ha enviat Creu Roja.

Carme Alim­bau, psicòloga llei­da­tana de la Creu Roja, va arri­bar ahir mateix a Madrid, on a pri­mera hora de la tarda va aga­far el relleu dels seus com­panys al pavelló d’Ifema, on encara hi havia fami­li­ars pen­dents de la iden­ti­fi­cació dels cos­sos. “La majo­ria ja saben que el seu fami­liar ha mort, però els queda tot el procés de la iden­ti­fi­cació, que serà llarg i com­plex”, va aler­tar la psicòloga. La tasca dels pro­fes­si­o­nals és, tal com ells repe­tei­xen, “acom­pa­nyar en el dolor”. Acom­pa­nyar els fami­li­ars –explica Alim­bau– “vol dir escol­tar-los i aju­dar-los a expres­sar sen­ti­ments i emo­ci­ons, però també vet­llar perquè tin­guin resol­tes neces­si­tats tan bàsiques com dis­po­sar d’una ampo­lla d’aigua o un telèfon”.

Els psicòlegs des­plaçats a Ifema fan la atenció d’urgència, però, mal­grat que les pri­me­res hores poste­ri­ors a la tragèdia “són duríssi­mes”, la tasca més difícil “arri­barà després”, adver­teix Alim­bau. Molts fami­li­ars encara es tro­ben en situ­ació de xoc. “No aca­ben de ser cons­ci­ents de la mag­ni­tud del que ha pas­sat, perquè el cer­vell no dige­reix les coses de cop”, explica aquesta experta.

Carme Alim­bau recorda que, mal­grat la duresa dels fets, els fami­li­ars de les vícti­mes han d’aca­bar sent capaços d’uti­lit­zar els seus pro­pis recur­sos –bàsica­ment la xarxa de fami­li­ars i d’amics– per tirar enda­vant. “No són malalts, són per­so­nes que han patit una desgràcia molt forta, però que, tard o d’hora, hau­ran de pren­dre el con­trol de la situ­ació i deci­dir coses pel seu compte”, explica.

El procés d’iden­ti­fi­cació dels cos­sos és espe­ci­al­ment dur. En molts casos no es pot fer una iden­ti­fi­cació física, ja que molts cadàvers estan car­bo­nit­zats. Tant si és pos­si­ble fer-la com si es fa a través d’objec­tes per­so­nals, els psicòlegs han de pre­pa­rar els fami­li­ars per a una experiència molt dura. Un cop els fami­li­ars poden endur-se el cos i fer l’acte de comiat oportú, comença el dol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.