La sinistralitat laboral va augmentar un 26% el 2024 a la demarcació
La sinistralitat laboral a la demarcació de Girona va augmentar un 26% el 2024 respecte de l’any anterior, segons dades facilitades pels sindicats UGT i CCOO coincidint amb el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. En total, es van registrar 11.570 sinistres laborals. D’aquests, 1.351 van ser accidents in itinere, és a dir, durant els trajectes entre el domicili i el centre de treball. Aquesta xifra, que representa el 12% del total d’accidents, evidencia per als dos sindicats un problema que va “més enllà” de l’àmbit laboral estricte: “La precarietat en la mobilitat col·lectiva i la manca de planificació per garantir un accés segur als llocs de treball; la dispersió territorial de moltes empreses, la manca de connexions eficients i la poca coordinació entre transport públic i horaris laborals són factors que incrementen el risc per a milers de treballadores i treballadors”, expliquen UGT i CCOO en un comunicat conjunt.
Per als dos sindicats, l’augment sostingut de la sinistralitat, tant dins del lloc de treball com en els desplaçaments, és “conseqüència directa de l’incompliment de les obligacions preventives per part d’empreses que prioritzen la productivitat per sobre de la salut i la seguretat. Aquesta actitud irresponsable genera entorns de treball insegurs i perpetua situacions de risc innecessàries”. Per aquest motiu reclamen la posada en marxa d’un Pla de Xoc contra la sinistralitat laboral a les comarques de Girona que “inclogui accions específiques per millorar la gestió preventiva a les empreses, especialment a les PIMES, així com mesures que garanteixin una mobilitat segura, assequible i eficient per arribar als centres de treball. També cal intensificar la tasca d’inspecció i dotar de més recursos a l’administració laboral per fer front a aquestes realitats amb la contundència que mereixen”.
Avui, a les 11 del matí, els dos sindicats portaran a terme un acte commemoratiu davant de l’estació de l’AVE i d’autobusos de Girona perquè consideren que aquest “espai simbòlic” posa de manifest “les mancances en matèria de mobilitat col·lectiva” i la seva “relació directa” amb els accidents in itinere.