Lactium es reivindica com la gran cita del formatge artesà a Catalunya
La fira se celebrarà, a Vic, els dies 3 i 4 de maig amb 40 formatgeries artesanes i més de 200 formatges
Els dies 3 i 4 de maig, Vic donarà cabuda a la 17a edició de Lactium. El parc Jaume Balmes es transformarà en l’escenari d’una proposta transversal, divulgativa i festiva. La cita reunirà 40 formatgeries artesanes catalanes, la formatgeria convidada, i tretze Amics del Formatge amb propostes complementàries, que configuraran un espai amb 54 empreses i més de 200 formatges per tastar i comprar al tall.
Aquesta oferta es presenta renovada amb disset nous expositors –onze noves formatgeries i sis nous Amics del Formatge–, i serà l’aparador d’iniciatives formatgeres d’impacte positiu, com el segell Llet de Cabres Catalanes i el projecte Ramats de Foc, impulsat per la Fundació Pau Costa.
En paral·lel, Lactium oferirà propostes festives i divulgatives distribuïdes entre l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts i el Txis Bar, que complementen la festa del formatge durant tot el cap de setmana.
En l’acte de presentació, la regidora de Fires i Mercats de Vic, Bet Piella, va posar en relleu la tradició d’Osona com a territori làctic i va explicar que “el model de fires de Vic està molt consolidat i té com a objectiu generar un impacte transversal a tota la ciutat, combinant la part de fira professional amb la dimensió cultural, d’oci i festiva”.
Isaac Gelabert, director de Lactium, va explicar que “aquesta fira es caracteritza per una selecció curosa dels expositors i un fort compromís amb la divulgació de la cultura del formatge artesà i català”. Gelabert va destacar “el compromís de l’esdeveniment amb el foment del consum i la demanda del formatge artesà, així com l’impuls a les bones pràctiques en sostenibilitat i responsabilitat, i el compromís amb la creació d’un programa d’activitats amb valor afegit amb molt de relat, format pels agents que integren tota la cadena de valor del sector”.
Pel que fa a l’àmbit firal, Gelabert subratlla la renovació de l’oferta expositiva, amb onze formatgeries noves participants, fet que contribueix a oferir un aparador formatger dinàmic, innovador i en constant evolució per tal d’enriquir l’experiència dels visitants.
La 17a edició de Lactium inclou la celebració del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans 2025, que arriba a la 16a edició i permetrà revelar el Premi al Millor Formatge Artesà Català 2025 - Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, escollit d’entre totes les medalles d’or de cada categoria. També se celebrarà la 3a edició del Premi al Millor Pastís de Formatge Català. Enguany, el concurs té 35 establiments inscrits, amb una alta participació de pastissers i restauradors de prestigi. El concurs serà guiat pel pastisser i cuiner de postres Ricard Martínez.
Regió Mundial de la Gastronomia
Les activitats de Lactium s’emmarquen dins de la iniciativa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que valora la qualitat dels productes locals i el compromís del territori amb la seva cultura culinària.
Aquest reconeixement internacional, impulsat per l’IGCAT (Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme), té com a finalitat posar en relleu les cultures alimentàries, fomentar l’educació per a la salut i la sostenibilitat, i destacar el paper de la innovació gastronòmica en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. En aquest marc, Laura Martí, responsable de Prodeca, va remarcar que “Lactium és més que una fira: és un espai de trobada, divulgació i projecció.” Per a ella, en aquest any tan especial, el compromís de Prodeca amb Lactium és “ineludible.” “Aquest reconeixement ens ha de permetre sentir orgull de país, de la diversitat alimentària dels nostres productors i, sobretot, ha de servir per reforçar la connexió entre territori, alimentació i cultura”, va dir Martí.