adeu al pontífex
Unes 400.000 persones acomiaden el papa Francesc en un funeral que clama per la pau
Les exèquies han propiciat una doble trobada entre Trump i Zelenski
El papa Francesc ha estat enterrat avui en unes exèquies que han aplegat unes 400.000 persones als carrers del Vaticà i de Roma per retre-li el darrer homenatge. Primer, amb un funeral a la plaça de Sant Pere que segons fonts vaticanes ha reunit 250.000 persones per seguir una cerimònia que, d’alguna manera, ha estat una oda a la pau, posant de relleu la tasca del pontífex que va “construir ponts i no murs”, una frase emblemàtica del seu pontificat recollida a l’homilia del funeral pel degà del Col·legi Cardenalici, Giovanni Battista Re, i que tal vegada ha inspirat la trobada entre Donald Trump i Volódimir Zelenski a una sala de la santa seu. Posteriorment, una comitiva ha traslladat el fèretre en un papamòbil obert pels carrers de Roma, on almenys 150.000 fidels i curiosos més l’esperaven, fins que ha arribat a Santa Maria la Major, on ha estat enterrat.
El funeral, sobri dins dels paràmetres vaticans, ha estat un clam a la pau i un elogi al tarannà de Francesc, conegut com el papa dels pobres. S’hi ha destacat la defensa dels migrants, com en el seu primer viatge a Lampedusa o la missa que va celebrar a la frontera entre Mèxic i els EUA.
El funeral del pontífex, que va morir dilluns als 88 anys, ha estat una cerimònia solemne i emotiva, on s’ha destacat el seu llegat de dotze anys de pontificat en defensa dels més desfavorits. Hi han assistit destacats líders mundials com el president dels EUA, Donald Trump; el d’Ucraïna, Volodímir Zelenski; el de França, Emmanuel Macron; i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, entre molts d’altres.
Tot i la solemnitat del moment, la reunió que Trump ha mantingut amb Zelenski abans del funeral ha centrat molts dels titulars del dia. La imatge dels dos asseguts en cadires improvisades dins del Vaticà ha fet la volta al món, ja que l’encontre es produeix en un moment clau de les negociacions internacionals pel conflicte a Ucraïna.
Trump també es va reunir breument amb Macron i el primer ministre britànic, Keir Starmer, i va saludar Von der Leyen davant del fèretre de Francesc, un gest simbòlic enmig de la seva tensa relació comercial amb Europa.
A l’homilia del funeral, el degà del Col·legi Cardenalici, Giovanni Battista Re, ha recordat l’aposta constant de Francesc en favor de la pau, condemnant les guerres i apel·lant sempre a la negociació i al diàleg. Les paraules van ser rebudes amb una gran ovació tant a Sant Pere com a Santa Maria la Major.
L’homenatge dels romans
La ciutat de Roma ha retut homenatge al seu bisbe en el trajecte fins a la seva sepultura. Unes 150.000 persones s’han aplegat als carrers al llarg dels sis quilòmetres de recorregut, des de la plaça de Sant Pere, passant pel Coliseu, els Foros Imperials i la Via del Corso, fins a la basílica de Santa Maria la Major.
El fèretre, col·locat sobre un papamòbil descapotable, ha arribat a l’entrada del temple, on l’esperaven un grup de persones pobres i interns, amb una rosa blanca a la mà. Francesc va voler ser enterrat en aquest lloc, davant la icona de la Verge ‘Salus Populi Romani’, de la qual era molt devot.
Després d’un enterrament privat, la basílica tornarà a obrir diumenge per permetre als fidels visitar la seva tomba, molt senzilla, amb una inscripció única: Franciscus i una reproducció en plata de la seva creu pectoral.