SOCIETAT
La Santa Creu, “entre la cultura popular i la cultura en majúscules”
Figueres viu avui la festa local i penúltim dia de la festa major amb una participació de vint-i-dues entitats al concurs de les creus
El regidor Bernils valora el pes de la tradició i l’impuls del nou Museu de l’Empordà
La ciutat de Figueres enfila la recta final de les fires i festes de la Santa Creu d’aquest any. La festa major figuerenca viu avui el seu penúltim dia i l’agenda inclou, entre molts actes, el Concurs de les Creus de Maig, que se celebra des del 1941. Pel regidor de Cultura Popular i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils (Junts), “les fires d’aquest any són les fires de la cultural popular pel pregó [a càrrec dels Amics dels Gegants], pel nou capgròs, la Diabòlica, la potenciació del correfoc i la trobada de gegants i alhora de la cultura en majúscules per la reobertura del Museu de l’Empordà”.
Fins a vint-i-dues entitats participen en aquesta mostra d’art floral efímer durant la jornada d’avui i que alguns aprofiten per incloure imatges de la ciutat de dècades enrere.
També avui hi ha la 45a edició de la Fira del Llibre Vell a la plaça Catalunya –amb pregó de l’historiador Pau Subirós–, una dotzena de colles s’aplegaran a la trobada de gegants al parc de les Aigües i el pilar caminant de la colla castellera de Figueres.
Després dels milers de persones que van visitar Figueres dijous, amb motiu de l’1 de maig, amb fires del dibuix i la pintura, d’artesania i de petites editorials, entre d’altres activitats, avui és el dia de Santa Creu, que dona nom a la festa major local, les fires i festes de la Santa Creu, que tenen l’actual format des del 1820, explica Bernils.
Aquest divendres el Museu de l’Empordà ha reobert les portes després de quatre anys de reforma de dalt a baix. Pel regidor figuerenc, “el museu serà un puntal en l’oferta cultural de la ciutat perquè mostra un nou concepte de l’Empordà”, afirma. El Museu, que dirigeix Eduard Bech Vila, és a la mateixa Rambla. Ha reobert amb un concepte innovador –“ha sortit de la torre de marfil”, exposa la periodista d’aquest diari Maria Palau– i mostra, fins i tot, un audiovisual dels inicis de Salvem l’Empordà. “Mostra objectes de la història i la relació entre el paisatge i les persones”, assenyala Bernils.
“Està canviant”
La Santa Creu d’aquest any ha estat també la de la pluja del pregó, la de la interrupció de les activitats de dilluns per l’apagada elèctrica –l’afectació va ser “limitada”, diu el regidor– i la insistència a recuperar l’orgull figuerenc. Ho va dir l’alcalde, Jordi Masquef, en el pregó, i hi insisteix Bernils. “S’ha de parlar de recuperar l’orgull de Figueres perquè ha la ciutat ha anat a menys? “No, no, jo no ho diria. La ciutat està canviant i es veu en el comerç tradicional, com altres casos de ciutats de volum semblant”. La capital de l’Alt Empordà té gairebé 50.000 habitants. A partir de l’octubre, la ciutat commemorarà que fa 150 anys que se li va atorgar el títol de ciutat.