societat
Famílies d’escoles bressol exigeixen més recursos i baixar ràtios
Presenten una instància a l’IMEB que reclama millores pel personal, internalitzar serveis bàsics i garantir la inclusió
L’objectiu, diuen, és garantir “una bona atenció als infants”
La Xarxa d’Associacions de Famílies d’Alumnes de les escoles bressol de Barcelona ha presentat aquest divendres una instància a l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona on denuncien que les condicions en què es troben les treballadores i els centres no garanteix una atenció adequada als infants. Les famílies reclamen abaixar ràtios, garantir la inclusió d’infants amb necessitats concretes, millorar les condicions laborals del personal de suport, garantir les substitucions de treballadors des del primer moment i internalitzar serveis essencials. La representant de la Xarxa Raquel Ibáñez ha explicat a l’ACN que fa temps que les famílies observen manca de recursos i que les condicions de treball de les educadores “no és l’adequada”.
Una de les principals reclamacions de les famílies que porten els seus fills a les escoles bressol municipals és la baixada de ràtios. Les famílies denuncien que són “excessivament altes” i que, malgrat els esforços del personal educatiu, “no es pot garantir un entorn físic segur i acollidor i una atmosfera càlida”. “La manca de recursos humans impedeix proporcionar una atenció adequada tant als infants com a les famílies, afectant directament la qualitat de l’educació”, apunten.
Ibáñez ha afegit que s’estan “doblant” les ràtios recomanades per la Comissió Europea i ha afegit que, a banda d’aquesta reducció, cada grup hauria de tenir garantit dues educadores durant tota la jornada. “Per tant, aquí s’han de posar més recursos”, ha assegurat.
En el text, remarquen que només durant dues hores i mitja hi ha aquestes dues educadores per grup i durant les cinc hores i mitja restants hi ha “una ràtio que no pot assumir cap garantia pedagògica ni educativa”. Baixar les ràtios, diuen, és “imprescindible per garantir una atenció de qualitat” i per poder “tenir en compte les necessitats específiques d’aquesta etapa”.
En el cas de la inclusió, en la instància alerten que “es veu vulnerada diàriament” perquè no hi ha els “recursos necessaris per atendre les necessitats concretes de molts infants”. “La inclusió no és simplement permetre que els infants amb necessitats educatives especials estiguin presents, sinó dotar-los de recursos perquè puguin participar plenament en la vida escolar”, indiquen.
Millores per al personal
Sobre el personal que treballa en les escoles bressol municipals, les famílies reclamen que s’inverteixi el pressupost “suficient” per millorar les seves condicions laborals perquè, alerten, tenen un “impacte directe en el desenvolupament i benestar” dels infants.
Pel que fa al personal de suport educatiu, avisen que es troba en “una situació de precarietat indigna del sector públic”, amb horaris partits i de poques hores, cosa que, remarquen, provoca que tinguin “contractes precaris que no garanteixen condicions laborals dignes”. “Aquesta precarietat afecta directament la qualitat del servei que poden oferir, i incrementa la tensió dins de les escoles, especialment en moments de màxima demanda o complexitat del servei”, alerten.
A més, lamenten que, amb el nou plec de condicions per al curs 2024-2025, com a mínim una educadora per escola ha deixat d’entrar abans al matí per donar suport a la tarda. Aquest canvi, argumenten, “afecta negativament almenys un grup”, ja que “la presència del personal de suport en l’horari de matí era essencial per garantir una atenció adequada als infants” en una franja horària que consideren “delicada”. Per aquest motiu, demanen “resoldre els problemes d’atenció a la tarda sense perjudicar ni comprometre el servei del matí”.
Finalment, les famílies critiquen l’externalització de serveis essencials, com el suport educatiu, la cuina i la neteja, perquè consideren que “posa en risc la qualitat assistencial”. Argumenten que la fallida d’una empresa subcontractada el curs passat va afectar el servei de menjador de gairebé el 50% de les escoles bressol municipals, un fet que va deixar la provisió d’aliments en mans del voluntarisme del personal. En el cas de la neteja, adverteixen que les baixes queden a discreció de les empreses externes, cosa que “pot comprometre” les condicions d’higiene de les instal·lacions. “Darrerament, observem com les raons econòmiques són les que inclinen la balança pel que fa a les licitacions, i no es tenen en compte altres factors importantíssims que puguin garantir unes bones condicions del servei”, lamenten.
Ibáñez ha posat sobre la taula que “realment no es coneix” aquesta situació fins que les famílies no s’hi troben, quan els fills entren a les escoles bressol municipals. Per això, ha afirmat que fa falta conscienciació i iniciatives per intentar canviar aquesta situació.