SOCIETAT
Els boscos cremen i reneixen als soterranis de la catedral
El muntatge del BBVA i l’alumnat d’un màster de la Universitat Politècnica de Catalunya per Temps de Flors és una oda a la resiliència de la natura, que es refà dels incendis i de la desforestació
La 70a edició comença aquest dissabte amb 146 projectes florals en 114 espais
El muntatge número 58 dels 146 projectes florals de l’edició d’aquest any a Temps de Flors de Girona és un espectacle de llum. El BBVA, un dels principals patrocinadors de la mostra, i els estudiants d’un màster en Disseny i Producció d’Espais han dissenyat Natura resilient, que vol mostrar “la idea que un bosc crema i es regenera amb tres càpsules que representen tres ecosistemes”, explica la professora Cristina Masferrer i cotutora del màster juntament amb Josep Callís.
El muntatge número 58 s’ha donat a conèixer avui al matí als soterranis de la catedral de Girona, que sol ser un dels punts de més afluència de la nostra, que comença aquest dissabte i s’allargarà fins diumenge 18. Si a l’exterior, el muntatge de l’Associació d’Amics de les Flores i les brigades del consistori ja està gairebé enllestit a l’escalinata –hi falten les fonts–, als baixos de la Seu tres càpsules representen el bosc mediterrani, el bosc asiàtic i la selva tropical. A la Casa Sabater, a la Gran Via Jaume I, ja tenen decorada la façana amb personatges del segle XX. És un dels nous espais que s’incorpora a l’esdeveniment.
“Tres altars”
Masferrer és la coordinadora del màster en Disseny i Producció d’Espais de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) School-CCCB. Considera que els tres ecosistemes, “protegits, són com tres altars” i representen la resiliència. Una vintena d’alumnes han participat durant sis mesos en la preparació del muntatge. Entre d’altres, ho han fet l’arquitecta Montserrat Amador, de Mèxic; l’Olga Múñoz, de Còrdova, que també és arquitecta, i la Irene Vela, de San Cristóbal de la Laguna (Tenerife), graduada en Belles Arts i especialitzada en escultura. Per Amador, Natura resilient apel·la als visitants d’arreu del món i presenta la natura com a “tresor”. Muñoz destaca que el treball per a la mostra gironina és un dels “grans treballs” que faran durant el màster mentre que Vela assenyala que la feina feta exhibeix que la naturalesa es defensa i resisteix davant l’adversitat.
En l’organització també hi han participat quatre professors i tres treballadors de l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona. Professionals del departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica, encapçalats per Miquel Rustullet, han ajudat en el projecte de llum de Natura resilient.
En l’acte hi han assistit el director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla; la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis (Junts) i les esmentades Masferrer i Vela. Meavilla ha felicitat l’Ajuntament pels 70 anys de Temps de Flors i ha assenyalat que el muntatge, que el banc ajuda a confeccionar per tercer any als soterranis de la catedral, és “un espai de reflexió sobre el medi ambient”. Per Geis, l’espai, “molt màgic”, fa referència al canvi climàtic, que ja preocupa els més joves.
Temps de Flors s'allargarà fins al 18 de maig. Cada dia estarà obert de les 9.30 h a les 21 h. Hi haurà disset espais interiors que es podran visitar fins a les 23 h, de diumenge a divendres, i fins a les 24 h, els dissabtes.
A la mateixa hora
Convocat dilluns, amb molta antelació, la presentació d’avui al matí a la catedral de Girona ha coincidit en dia i hora amb un altre acte de l’Ajuntament: la presentació, en roda de premsa, de l’acord de l’Ajuntament amb Adif sobre la titularitat dels terrenys de la plaça Espanya i la plaça poeta Marquina. La roda de premsa, que s'havia de fer a les deu del matí a la plaça Espanya, s'ha canviat d'escenari a causa del mal temps. Ha començat a les 10.30 h a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament.
L’acord, que passarà per ple dilluns, hauria de permetre que es fessin, finalment, les obres del davant de l’estació de tren, a la plaça Espanya. Fonts municipals han afirmat que no ha estat possible evitar la coincidència entre els dos actes.