societat
Girona prova dos “refugis climàtics urbans” per combatre les illes de calor en places dures
L’Ajuntament de Girona aprofitarà Temps de Flors per “provar dos refugis climàtics urbans per combatre les illes de calor en places dures”, segons ha anunciat avui el consistori en un comunicat. Es tracta de dos bancs ornamentals amb sostre de vegetació –una mini corol·la vegetalitzada i un banc GreenFresh– exposats temporalment per l’empresa Cintia Tech SLU, especialitzada en dissenys d’espais urbans sostenibles, i decorats floralment per l’ocasió, detalla l’Ajuntament, que concreta que els refugis estan situats entre la plaça Narcís-Jordi Aragó i els jardins de la Infància, “un espai pavimentat amb pedra on no és possible plantar-hi arbrat”. En aquest sentit, el consistori remarca que aquests dispositius estan pensats precisament per a places dures o espais pavimentats amb pedra antiga, que esdevenen excessivament calorosos a l’estiu. “Gràcies a aquestes estructures, poden transformar-se en espais més ombrívols, frescos i agradables”, es subratlla des de l’Ajuntament, que explica que els dos elements incorporen vegetació natural i un sistema autosostenible de reg.
El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, ressalta que la prova pilot és “un exemple” de com es pot “fer front al repte de les illes de calor amb diferents solucions sostenibles, innovadores i fàcilment aplicables”, mentre que la regidora de Ciutat que Cuida i Serveis Ambientals, Gemma Martínez, assenyala que la intenció de l’equip de govern amb aquests refugis climàtics és “adequar els espais públics on la ciutadania desenvolupa activitats socials i comunitàries, especialment pensant en les persones més vulnerables”.
L’Ajuntament de Girona explica que la ciutadania podrà valorar l’experiència escanejant un codi QR o fent servir una bústia física in situ. L’objectiu de la prova pilot és “recollir percepcions sobre el confort, ús i acceptació” d’aquests elements, amb vista a possibles instal·lacions permanents similars en d’altres punts de la ciutat.