Societat

Els arbres que no deixen veure el bosc (de la sostenibilitat)

Batalles nadalenques (2)

Aquest any no ha sigut el pes­se­bre de la plaça Sant Jaume, aquest any han sigut els arbres de Nadal. Els sis avets llu­mi­no­sos que ador­nen Bar­ce­lona han pro­vo­cat tota mena de crítiques: per raons estètiques, fun­ci­o­nals i econòmiques.

Són sis arbres repar­tits per la ciu­tat. Qua­tre fun­ci­o­nen amb ener­gia solar i els altres dos, tot i estar con­nec­tats a la xarxa elèctrica –amb un con­sum mitjà simi­lar al d'una bom­beta de 100 watts–, reque­rei­xen la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana. Els arbres-bicing gua­nyen en il·lumi­nació si es pedala amb unes bici­cle­tes que hi ha con­nec­ta­des a una dinamo. Més esforç igual a més elec­tri­ci­tat, més llum.

Pel dis­se­nya­dor dels avets, Mar­tirià Figue­ras, de l'empresa banyo­lina Aspecte Pai­satge, "la volun­tat d'aquest pro­jecte és que la gent col·labori i sigui part del Nadal". "Cre­iem que hem asso­lit l'objec­tiu que ens pro­posàvem, que generi ener­gia per si mateix i que gasti poc. Aquest era el con­cepte, el pro­blema és que s'ha embo­li­cat per qüesti­ons polítiques", explica dece­but pel rebom­bori que s'ha creat al con­sis­tori. Des de la inau­gu­ració de l'invent –quan van veure la cin­quena tinenta d'alcalde d'ICV-EUiA, Imma Mayol, peda­lant–, l'opo­sició no ha parat de llançar retrets con­tra la ini­ci­a­tiva i, fins i tot, hi va haver un intent de repro­var l'equip de govern, que va ser atu­rat pel rebuig d'ERC.

Mayol ha defi­nit els arbres com "un sis­tema ima­gi­na­tiu, inno­va­dor i sos­te­ni­ble que per­met cele­brar el Nadal amb el menor cost energètic". Però no amb el menor cost econòmic. El dis­seny, el mun­tatge i l'emma­gat­ze­matge dels sis avets fins a l'any que ve tenen un preu total de 214.000 euros. Només una mica més que els 200.000 euros que costa la resta de l'enllu­me­nat nada­lenc de la ciu­tat, i que patro­ci­nen Endesa i els comer­ci­ants bar­ce­lo­nins.

En aquest sen­tit, car­rega el secre­tari gene­ral de la Con­fe­de­ració de Comerç de Cata­lu­nya, Miguel Ángel Fraile, "la ini­ci­a­tiva és posi­tiva i benin­ten­ci­o­nada però ino­por­tuna pel cost". "Pel mateix import es podrien haver com­prat 20.000 avets natu­rals a 1.000 euros i haver-los col·locat per la ciu­tat, hau­rien fet més goig", pro­posa Fraile.

L'asso­ci­ació Eco­lo­gis­tes en Acció con­si­dera que "dar­rera l'opo­sició dels comer­ci­ants a aquests arbres s'hi amaga una represàlia per cer­tes res­tric­ci­ons en l'enllu­me­nat nada­lenc per part del con­sis­tori", que any rere any aposta per subs­ti­tuir les bom­be­tes incan­des­cents per leds, de baix con­sum i menys llu­mi­no­ses. A més, valo­ren la intenció d'anar més enllà i cons­ci­en­ciar la soci­e­tat sobre el con­sum energètic a força de peda­la­des. "És una forma de res­pon­sa­bi­lit­zar-nos i, pel que fa al preu, s'amor­tit­zarà al llarg del temps", asse­gu­ren.

En aquest sen­tit, des de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Veïns de Bar­ce­lona (FAVB), cri­ti­quen que si la intenció era trans­me­tre el mis­satge de sos­te­ni­bi­li­tat i fer peda­go­gia es podria haver fet una cam­pa­nya en qual­se­vol altra època de l'any. "No era neces­sari que fos per Nadal", explica la res­pon­sa­ble de Medi Ambi­ent, Est­her Arge­lic. "Amb el cost que ha tin­gut, hau­ria estat millor pre­gun­tar a la ciu­ta­da­nia", afe­geix.

Amb tot, la FAVB pre­fe­reix que s'amor­tit­zin i con­tinuïn col·locant-los a la ciu­tat per Nadal. Segons Imma Mayol, caldrà tenir-los almenys cinc anys per ren­di­bi­lit­zar el cost i va mani­fes­tar que els man­tin­dran durant 20 anys.

La carta de l'Ajun­ta­ment i els arbres de cul­tiu
Els pro­duc­tors agrícoles són els més reti­cents als avets de Bar­ce­lona. Apun­ten que l'alter­na­tiva dels arbres natu­rals de cul­tiu és també 100% sos­te­ni­ble, es plan­ten una altra vegada o bé es reci­clen per fer com­pos­tatge. Segons el gerent de Vivers Por­ta­lers, de Sant Hilari de Sacalm, "s'hau­ria d'haver apos­tat pels avets de cul­tiu perquè són més macos, unes 10 vega­des més barats i repre­sen­ten una font d'ingres­sos per a força gent de les Gui­lle­ries".

La pre­o­cu­pació del con­sis­tori en el cas dels arbres-bicing ha estat tan gran que, després que el pre­si­dent dels Cul­ti­va­dors d'Arbres de Nadal Asso­ci­ats, Ramon Mas­fer­rer, parlés nega­ti­va­ment del pro­jecte en unes decla­ra­ci­ons a Cata­lu­nya Ràdio, es van pren­dre mol­tes molèsties per esbri­nar la seva adreça postal –pri­mer van loca­lit­zar per cor­reu electrònic un altre Ramon Mas­fer­rer, d'Espi­nel­ves, que els va haver de reo­ri­en­tar cap a Sant Hilari– i enviar-li una carta acla­rint la inten­ci­o­na­li­tat dels avets llu­mi­no­sos, que des­vin­cu­la­ven del mer­cat d'arbres natu­rals. Unes expli­ca­ci­ons sobre la sos­te­ni­bi­li­tat que s'han pre­o­cu­pat a esten­dre per no sen­tir-se ridi­cu­lit­zats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.