societat
Critiquen els elevats preus del lleure d’estiu per als infants amb discapacitat
El Síndic de Greuges de Barcelona reclama a l’Ajuntament que valori la possibilitat d’incrementar els ajuts destinats a monitoratge de suport
La institució ha rebut queixes de nou famílies respecte als preus de les activitats del programa T’estiu molt 2025
La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha denunciat el “greuge comparatiu i la discriminació” que pateixen les famílies amb infants i joves amb discapacitat en l’accés al lleure d’estiu a la ciutat. La institució ha rebut queixes de nou d’aquestes famílies respecte als preus de les activitats del programa T’estiu molt 2025. El síndic explica que les activitats adaptades tenen preus “notablement més alts” que les activitats ordinàries, sense que les subvencions cobreixin aquestes diferències de cost, cosa que obliga les famílies a fer un esforç econòmic superior. Per això, ha recomanat a l’Ajuntament que el sobrecost de l’activitat no repercuteixi en les famílies i que valori la possibilitat d’augmentar els ajuts al monitoratge de suport.
L’Ajuntament ha informat que el nombre total d’activitats aprovades per a la campanya de vacances d’estiu per a infants i adolescents és de 1.080, les quals ofereixen un total de 369.198 places. De les 1.080 activitats, 22 són adreçades específicament a infants amb necessitats educatives especials i ofereixen un total de 2.203 places. La Sindicatura ha apuntat que “crida especialment l’atenció que només 4 de les 22 activitats adaptades tenen un cost més baix que els màxims establerts per l’Ajuntament”. En el cas de les colònies, les diferències són “molt considerables” i arriben a duplicar i, fins i tot, més que triplicar el preu màxim recomanat pel consistori, ha assegurat en un comunicat.
Tot i que hi ha ajuts, el síndic afirma que aquests són “insuficients” i hi ha famílies que no poden fer front al cost de l’activitat. Posa com a exemple el cas d’una manera que denuncia no poder pagar 400 euros setmanals perquè la seva filla, amb un 69% de discapacitat i grau III de dependència, participi en una activitat de cinc hores diàries sense servei de menjador.
Per últim, la Sindicatura posa en relleu que l’Ajuntament, en regular les ajudes, ha introduït criteris per compensar aquest desavantatge econòmic. Tot i això, ha afirmat que mantenir un cost tan elevat per a les activitats específiques per a infants i joves amb discapacitat “representa un greuge comparatiu i una discriminació pel que fa a l’accés al dret al lleure”.