societat
Una investigació sobre la sang obre la porta a estudiar teràpies antienvelliment
Una nova tècnica permet conèixer els “codis de barres” de l’ADN que pot contribuir a detectar precoçment malalties com la leucèmia
Un estudi amb participació d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), publicat aquest dimecres a la revista Nature, revela una nova tècnica que permet conèixer els “codis de barres” escrits al nostre ADN i que ajuden a saber com envelleix la sang, un primer pas per a les teràpies antienvelliment en humans i els cribratges preventius de malalties com la leucèmia mieloide, malalties cardiovasculars o trastorns immunitaris.
La investigació, que ha estat possible després d’un estudi amb donants de medul·la i ratolins, demostra que les cèl·lules mare sanguínies envelleixen reduint la seva diversitat i afavorint tipus associats o “clons” que porten a la inflamació crònica, uns canvis que ja són detectables a partir dels 50 anys i que són “gairebé universals” als 60 anys.
“Hem aconseguit posar un codi de barres, un cognom, a aquests tipus de cèl·lules clonis que redueixen la diversitat i robustesa del sistema”, ha explicat en roda de premsa el cap de grup al CRG, Lars Velten, el qual ha coliderat l’estudi amb l’investigador de l’IRB Alejo Rodríguez-Fraticelli.
Rodríguez-Fraticelli ha volgut destacar que aquesta troballa ha estat possible gràcies a una tècnica desenvolupada a Barcelona que permet seguir els “codis de barres” de l’ADN en sang durant llargs períodes de temps, la qual cosa dona ales a estudiar teràpies de rejoveniment directament en humans, sense recórrer a modificacions genètiques. “El que hem descobert és molt emocionant, és una cosa que canviarà la forma com estudiem les cèl·lules i les sang als llibres de text”, ha afegit.
La tècnica, anomenada ’EPI-Clone’, que llegeix aquests codis de barres en cada cèl·lula basant-se en la plataforma Tapestri de Mission Bio per a seqüenciació de cèl·lules individuals, permet reconstruir la història de la producció sanguínia, identificant quines cèl·lules mare contribueixen a la sang (expandint-se) i quines van abandonant la carrera (extingint-se) al llarg del temps.
L’estudi també va descobrir que alguns clons grans de cèl·lules albergaven mutacions relacionades amb l’hematopoesi clonal, un procés en el qual algunes cèl·lules mare sanguínies adquireixen mutacions que els permeten créixer i multiplicar-se més ràpid que d’altres.
El fenomen es torna més comú amb l’edat i s’ha demostrat que augmenta el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculares i leucèmia.
No obstant això, molts dels clons dominants identificats per EPI-Clone no tenien cap mutació coneguda, la qual cosa suggereix que l’expansió clonal és una característica general de l’envelliment de la sang, no només un signe de risc de càncer, expliquen.