Reforçar “el trampolí”
El conveni entre la Fundació SERGI i l’Associació Món Banyoles dona un nou impuls a La Porta del Món
Prop d’un centenar de dones han treballat a l’antiga Fonda Comas en aquest projecte d’inserció laboral
Hi ha dues portes. La principal, la massissa de fusta del carrer de la Canal que descobreix un jardinet mig amagat sota les arcades de l’antiga Fonda Comas. I la més moderna i pràctica, que és la del darrere però és la que usa tothom perquè dona al pàrquing on hi ha Correus, pel carrer Servites. El restaurant La Porta del Món, però, ha esdevingut, des que va obrir a finals del 2019, un “trampolí” per al centenar de dones que, a través de l’Associació Món Banyoles, s’han format en el curs de 72 hores i gratuït que els ha permès treballar-hi contractades en el seu primer contacte amb el món laboral. És el cas de la Fàtima, que n’és la cambrera des del setembre, quan el fill va començar a l’escola bressol. Fa uns quatre anys que ha vingut del Marroc, on tenia experiència en la restauració, però no a Catalunya. Tot i que divendres era la Festa del Xai, les olors del cuscús i del tagín s’escapaven de les olles de La Porta del Món, on dues cuineres preparaven el dinar de grup per als tècnics de la Fundació SERGI que concloïen d’aquesta manera una jornada de treball i d’enfortir vincles, al Pla de l’Estany.
Al maig es va comunicar oficialment el conveni entre la Fundació SERGI i l’Associació Món Banyoles, les quals comparteixen valors socials, comunitaris i d’inclusió, per cogestionar el restaurant i reforçar d’aquesta manera “el trampolí”. “Sense una professionalització, el projecte podria sobreviure uns anys més però el vaixell sempre estarà al límit. Necessitàvem aquest suport”, destaca Anna Quintanas, de Món Banyoles, una associació no professionalitzada de voluntàries que feia aquest acompanyament tant en el treball comunitari inclusiu com en el restaurant que va néixer com a cooperativa. La Porta del Món és “un projecte de ciutat”, remarca Quintanas. En aquest sentit, a més de revitalitzar un espai amb història, també s’ha convertit en un hotel d’entitats. Pel que fa a SERGI, en el repensament de projectes, tenia la idea d’una fonda. Així doncs, es va ajuntar el pa i la gana, expliquen Alba Roca, de SERGI, i Anna Quintanas, de Món Banyoles. Èlia Llinàs, de SERGI, remarca l’esforç de l’associació banyolina, amb molta voluntarietat, per fer viable el restaurant, un projecte d’inserció laboral. SERGI hi aportarà aquest ajut, alhora d’anar a picar la porta de les administracions. Amb aquest conveni, La Porta del Món no perdrà la seva essència. “No és una OPA entre bancs”, aclareixen des de SERGI. “El primer és reforçar el projecte, treure-li tot el potencial que té i, a mitjà termini, pensem que es podria obrir el ventall de perfil de persones d’inserció laboral a joves i adolescents mantenint l’especialitat en dones”, explica Èlia Llinàs. Es tracta d’una cogestió i es decidiran de forma compartida els canvis, sempre amb voluntat de millora.
Fàtiha Bouchiba és la tècnica de La Porta del Món i remarca l’acompanyament que es fa en aquest restaurant porta i trampolí al món laboral, en què “la realitat és una altra”. Bouchiba recalca “l’energia, les hores i la dedicació” de les voluntàries de Món Banyoles. “Per això no es pot parar aquí i ens cal aquesta professionalització”, hi afegeix. Quintanas destaca que “la porta” ha suposat també un “coneixement mutu sense prejudicis” entre veïns.