Societat

Sense pis i amb hipoteca

La Plataforma dels Afectats per les Hipoteques han iniciat un recull de firmes i contactes polítics perquè es reformi una llei que permeti a aquells que perden l'habitatge no haver de continuar pagant la meitat del valor del pis al banc

Fa uns cinc anys la soci­e­tat pres­si­o­nava: si no tenies un pis en pro­pi­e­tat és que mal­ba­ra­ta­ves la nòmina, feies el tonto. I el Gus­tavo Gaitán no ho volia ser. Ni ell ni les 181.000 famílies de tot l'Estat que aquest any aca­ba­ran al car­rer perquè no poden pagar la hipo­teca, segons els comp­tes del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial. El drama, però, és que a més de tro­bar-se sense pis hau­ran de con­ti­nuar pagant un deute hipo­te­cari.

Gaitán, com milers de per­so­nes, es va sobren­deu­tar per un pis de Rubí sobre­va­lo­rat, seduït per finançaments de fins al 120% del valor de l'habi­tatge i quo­tes que podia pagar en 50 anys. Ningú comp­tava amb les puja­des de l'Euríbor, amb la crisi, amb l'atur i la majo­ria no havia lle­git la lle­tra petita. Tam­poc sabien que a l'Estat, a diferència de Por­tu­gal, França, Ale­ma­nya, Angla­terra o Estats Units, les enti­tats bancàries poden que­dar-se la casa per impa­ga­ment i, en cas que la sub­hasta quedi deserta, con­ti­nuar recla­mant el 50% del preu que marca la taxació del pis.

La pri­mera quota hipo­tecària que va pagar Gaitán al 2006, immi­grant colombià de 46 anys, era de 920 euros, les revi­si­ons cada sis mesos van fer que a finals del 2007 ja hagués de donar-ne 1.580. Ales­ho­res, les quo­tes puja­ven i el seu sou de con­duc­tor de camió es reduïa. Dis­sor­ta­da­ment, el moment en què es va que­dar a l'atur va coin­ci­dir amb la rea­gru­pació de la seva família: la dona, dos fills i la sogra, i ja eren cinc boques a ali­men­tar. "El pit­jor mal­son" de la seva vida, com ell ho qua­li­fica, va arros­se­gar també una família de Figue­res. Una pare­lla d'amics –ales­ho­res– que van fer-li d'ava­lis­tes i es van veure obli­gats a pagar 50.000 euros a Caja Madrid mit­jançant una ampli­ació d'hipo­teca.

Si ningú com­pra el pis de Gaitán quan surti a sub­hasta, la caixa se l'adju­di­carà per la mei­tat del preu i ell encara deurà a l'enti­tat uns 110.000 euros més els diners de l'aval, els interes­sos i els cos­tos del judici, que són molt ele­vats, gai­rebé un 10% del preu total del pis.

Els hipo­te­cats es mobi­lit­zen
La Pla­ta­forma d'Afec­tats per les Hipo­te­ques (PAH), que va néixer a Bar­ce­lona fa un any i té més de 700 asso­ci­ats, ha ini­ciat una cam­pa­nya de reco­llida de fir­mes per visi­bi­lit­zar el rebuig de la soci­e­tat a aques­tes situ­a­ci­ons d'abús i ins­tar el govern espa­nyol a refor­mar la llei d’enju­di­ci­a­ment civil. La por­ta­veu de la Pla­ta­forma, Ada Colau, explica que la demanda prin­ci­pal és "que s'ins­tauri la dació de paga­ment com a molts països euro­peus, és a dir, fer que quan es lliu­rin les claus del pis, el deute con­tret quedi liqui­dat".

De moment, els grups d'ERC i ICV han accep­tat aquesta pro­posta i s'han com­promès a inten­tar que entri la ini­ci­a­tiva en el paquet de mesu­res anti­crisi que s'està dis­cu­tint al Congrés. Ada Colau asse­gura que aquesta és “una pro­posta de mínims” que per­me­tria a les famílies “començar de zero”. A més, per­me­tria redi­rec­ci­o­nar la situ­ació actual, però també ser­vi­ria perquè en el futur “les enti­tats finan­ce­res es repen­ses­sin repe­tir les irres­pon­sa­bi­li­tats que han comès” fins ara.

Un dels afi­li­ats a la pla­ta­forma és l'atu­rat Magí Xime­nis, de 46 anys, que ha estat des­no­nat aquest mateix any. El seu pis estava taxat en 164.000 euros i s'ha que­dat amb "un deute de per vida" de 38.900. "Encara no sé com hauré de pagar perqué estic espe­rant la reso­lució del jut­jat de Tar­ra­gona", explica amoïnat, "però ara cobro 426 del sub­sidi d'atur i ja estic pagant un llo­guer de 383 euros".

Un dels últims des­no­na­ments a Cata­lu­nya, va ser a Saba­dell dime­cres pas­sat dia 31. Una pare­lla en atur, pre­si­dents de torn de la comu­ni­tat de veïns, va haver de mar­xar amb les male­tes i el pijama del seu pis del número 6 de la Ronda Nava­cer­rada, al barri de Ca n’Ori­ach. Els Mos­sos d'Esqua­dra es van pre­sen­tar a casa seva per fer-los mar­xar per ordre judi­cial. Havien deci­dit que­dar-se a dor­mir al cotxe, però els ser­veis soci­als els han ofert un hos­tal fins després de Set­mana Santa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.