Societat

El Dalai Lama defensa l'educació en valors humans en un sistema laic

El XIV Dalai Lama, Ten­zin Gyatso, ha començat avui una visita de tres dies a Bar­ce­lona ani­mant els seus segui­dors a pro­moure en els nens els valors humans des d'un sis­tema edu­ca­tiu laic i a man­te­nir les seves pròpies tra­di­ci­ons i reli­gi­ons en lloc d'adop­tar-ne altres d'estran­ge­res.

El líder religiós ha arri­bat amb el seu habi­tual som­riure encara que sorprès de la melé que s'ha orga­nit­zat entre fidels, admi­ra­dors i peri­o­dis­tes. "Fins i tot jo he hagut d'empènyer per poder pas­sar, sem­bla que us agra­din les mul­ti­tuds i empènyer-vos", han estat les seves pri­me­res refle­xi­ons.
El Dalai Lama s'ha vist immers en una par­ti­cu­lar roda de premsa, en què s'han alter­nat les pre­gun­tes dels peri­o­dis­tes amb les llo­an­ces dels seus admi­ra­dors que no han dub­tat a aplau­dir algu­nes res­pos­tes del seu líder, com quan ha reco­ne­gut des­conèixer l'Aliança de les Civi­lit­za­ci­ons que pro­mou el pre­si­dent del Govern, José Luis Rodríguez Zapa­tero. També ha collit aplau­di­ments la seva res­posta a la pre­gunta sobre com podrien acon­se­guir l'auto­de­ter­mi­nació alguns pobles a Espa­nya. "Crec que això depèn de vosal­tres, no?. No és una cosa que jo hagi de dir" i ha subrat­llat que la democràcia per­met la lli­ber­tat d'expressió i la lliure elecció de par­tits.

El Dalai Lama ha defen­sat els valors humans i la recerca de la feli­ci­tat des de l'inte­rior de cadas­cun sense ocu­par-nos només del mate­rial, però també ha advo­cat per la sepa­ració entre el poder religiós i polític i per una edu­cació en valors des d'un sis­tema laic.

El Premi Nobel de la Pau aposta per fer créixer en els nens un "cor càlid", però adver­teix que el desen­vo­lu­pa­ment dels valors humans en el sis­tema edu­ca­tiu ha de fer-se d'una forma laica. Segons la seva opinió, el desen­vo­lu­pa­ment d'aquests valors abans eren res­pon­sa­bi­li­tat de les reli­gi­ons, però ara creu que s'han de desen­vo­lu­par "de forma laica" seguint "un camí secu­lar, sense tocar les reli­gi­ons".

Tot i que el pre­sen­ten com a líder espi­ri­tual i tem­po­ral del poble tibetà, creu que les ins­ti­tu­ci­ons reli­gi­o­ses i l'Estat hau­rien d'estar sepa­rats i pel que fa al Tibet ha recor­dat que des de fa sis anys els líders polítics del seu poble són ele­gits democràtica­ment i ell està "semi­re­ti­rat".

"El futur del Dalai Lama dependrà del que vul­gui el poble tibetà", que manté un movi­ment de resistència des que el 1949 va començar l'ocu­pació Xina del Tibet. Ten­zin Gyatso ha evi­tat avui cap comen­tari polític sobre aquesta qüestió i sobre l'elecció del pròxim Dalai Lama ha afir­mat: "dependrà del que deci­deixi el poble tibetà i el que vin­gui dar­rere meu és qüestió del següent".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.