Societat

La UE vol una Europa lliure de fum en l'horitzó del 2012

L'Estat espanyol s'afegirà al grup d'estats amb legislacions més restrictives, en què ara hi ha Irlanda i el Regne Unit

Holanda acaba d'aixecar la prohibició de fumar als bars sense personal contractat

La Comissió Euro­pea va adop­tar a mit­jan 2009
una reso­lució en què reco­ma­nava a tots els estats mem­bres que, en l'horitzó de l'any 2012, introduïssin lleis per pro­te­gir els ciu­ta­dans de l'expo­sició
al fum de tabac.

El tabac és la pri­mera causa de mort pre­ma­tura i de malal­tia a la Unió Euro­pea: es cal­cula que cada any moren un mínim de 80.000 per­so­nes adul­tes (una quarta part de les quals, no fuma­do­res) a causa de l'expo­sició al fum del tabac, tant a la llar com als espais de tre­ball.

Avui, només dos estats de la UE tenen en vigor lleis anti­ta­bac exhaus­ti­ves: Irlanda –que en va ser pio­nera l'any 2004– i el Regne Unit. En tots dos casos, la legis­lació és molt estricta, ja que es pro­hi­beix total­ment fumar a tots els espais públics tan­cats (inclo­sos bars, res­tau­rants, sales de festa, etc.), trans­port públic i cen­tres de tre­ball.

La pro­hi­bició té excep­ci­ons molt pun­tu­als i moti­va­des per cau­ses més aviat huma­nitàries, ja que tan sols es per­met fumar en espais específics de psi­quiàtrics, pre­sons, etc.

Amb un nivell de pro­tecció con­si­de­ra­ble, però no tan estricte com en els casos irlandès i britànic, hi ha un grup d'estats amb legis­la­ci­ons que pro­hi­bei­xen el con­sum de tabac
als espais públics tan­cats, però que pre­ve­uen la cre­ació de zones específiques per a fuma­dors. És el cas d'Itàlia, Malta, Suècia, Letònia, Finlàndia, Eslovènia, França i Holanda.

No obs­tant això, mol­tes d'aques­tes lleis no són com­pa­ra­bles a l'actual norma espa­nyola (en vigor des del 2006), ja que els requi­sits tècnics per
a la cre­ació de zones habi­li­ta­des per fumar en bars i res­tau­rants sovint són
tan com­ple­xos que la
seva existència és més aviat excep­ci­o­nal.

D'altra banda, en aquests matei­xos espais no poden ser­vir-se con­su­mi­ci­ons ni tam­poc hi poden entrar cam­brers.

Com a l'Estat espa­nyol, l'apro­vació i la poste­rior apli­cació de les legis­la­ci­ons anti­ta­bac en altres països també ha topat amb l'opo­sició del sec­tor de l'hos­ta­le­ria.

A Holanda, s'acaba d'aixe­car la pro­hi­bició de fumar als bars on no hi ha per­so­nal con­trac­tat i on només tre­ba­lla el pro­pi­e­tari, que ara podrà deci­dir si el seu local es declara lliure de fum o no.

Bulgària i Grècia, que aquest any havien d'apli­car més lleis de pro­hi­bició del con­sum de tabac en
espais tan­cats han hagut de fer marxa enrere per
la forta opo­sició fron­tal
de bars i res­tau­rants i
d'un sec­tor sig­ni­fi­ca­tiu
de la població.

10
estats
de la UE –i aviat també l'espanyol– tenen lleis amb una protecció elevada contra l'exposició al fum de tabac.
61
per cent
dels europeus no volen que es pugui fumar als bars. El percentatge arriba al 77% en el cas de restaurants, segons l'Eurobaròmetre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.