l'entrada en vigor de la llei antitabac
L'oci nocturn de Tarragona, Reus i Salou, tens i neguitós
Amb més o menys pessimisme, tots entenen que la prohibició els farà perdre ingressos durant els primers mesos
Un altre handicap és fer compatible el fumar a fora amb el descans dels veïns
Per molt que des del govern espanyol s'ha venut com una mesura en favor de la salut de les persones, l'entrada en vigor de la llei antitabac, a partir del proper 2 de gener, sacsejarà moltes economies. El sector que ha aixecat més la veu per reivindicar alternatives al cop que rebrà és el de l'oci nocturn, impotent davant una prohibició que, en alguns casos, es veu com un obstacle afegit a les dificultats que suposa fer negoci en la conjuntura econòmica actual.
A Tarragona
De les tres patronals de l'oci nocturn que treballen al país –Fecalon, Fadiscat i Fecasarm–, la representant a Tarragona de les dues primeres és Maria León, alhora propietària de la discoteca Tòtem. León assegura: “Tots els empresaris estem desesperats”, en referència a tots els intents, frustrats, per mirar de convèncer el govern d'endarrerir la mesura. “Vam mirar, fins i tot, de proposar una mena de peixera aïllada, sense cambrers. Al final, els locals vam parlar de crear un club del fumador”, va ironitzar. Tot i que León prefereix no parlar dels diners que deixaran d'ingressar els locals d'oci nocturn, recorda: “Més o menys sabem que el 70 per cent de la gent que surt de nit fuma, però esperarem que la llei entri en vigor per fer números”. Òbviament, un altre dels perjudicis que auguren amb la posada en marxa de la llei és les molèsties que es causaran als veïns quan els clients surtin al carrer a fer l'activitat que tenen prohibida dins del local.
El pub Highland, adherit a la patronal Fecasarm, és també un dels locals clau de la nit tarragonina. El seu responsable, Albert Espallargas, sí que va parlar de les pèrdues que tindrà el sector: “Hi ha estudis fets que indiquen que durant els primers quatre mesos d'entrada en vigor de la llei es facturarà un 30 per cent menys. I menys clients significa menys personal per servir-los”. Tot i això, des del Highland també es creu que, a la llarga, la situació s'anirà normalitzant. Quant a les molèsties que es podrien ocasionar quan la gent surti a fumar a fora, des del Highland miraran d'aconsellar els clients: “Tot i que no podem negar la mobilitat. Ja seria un tema de via pública competència de la Guàrdia Urbana”, assegura.
A Salou
“La gent sortira igual però segur que la llei serà una dificultat afegida per al negoci”. José Otero, president de l'Associació de bars, restaurants i oci de salou (ABROS), recorda que des del sector ja es va advertir que es perjudicaria l'activitat, especialment “al principi”, quan els clients encara no estiguin habituats a no fumar en espais interiors, mentre prenen una copa. Ara per ara, considera que no es pot valorar la repercussió que tindrà en el negoci, però comenta que, per una banda, els propietaris que van fer una inversió per dividir espais, la perdran, perquè l'hauran de desmantellar. D'altra banda, la llei afectarà l'ocupació de la via pública “perquè es calcula que un 20% de les persones que estan en un local sortiran al carrer a fumar”. És en aquest sentit que la federació de la qual forma part ABROS ha intentat recomanar mesures que no suposin la prohibició total.
Otero està convençut que la conselleria seguirà al detall el compliment de la llei, però es mostra, a la vegada, recelós del que pot passar en altres comunitats de l'Estat, que habitualment es mostren més permissives.
A Reus
L'Associació Reusenca de Locals d'Oci Nocturn (ARLON) valora la nova mesura amb cautela. El president, Josep Maria Tintorer, considera que almenys ara tots els locals estaran en igualtat de condicions, cosa que no passa actualment, i al final “serà tan normal com ara ho és fumar”. En alguns establiments s'hi permet fumar i en altres, no, i això conflueix en situacions de caos i confusió entre els clients, que sempre han d'estar pendents de la senyalització corresponent. També considera que serà molt poca la gent que preferirà no sortir i quedar-se a casa. El que sí preocupa, però, és que com que dins els locals no es podrà fumar, la gent sortirà a fora, al carrer, i allà tem que es produeixin conflictes veïnals, ja que es faran grups d'una cinquantena o d'un centenar de persones a l'aire lliure, cosa que causarà molèsties als veïns. En aquest sentit, Tintorer és prudent i previsor alhora, i diu que ARLON ja s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana per impulsar una campanya de sensibilització.