Societat

Nits en blanc, dia de color

Els estudiants de batxillerat s'esperaven unes proves més difícils després de practicar amb exàmens d'anys anteriors

Els alumnes de Formació Professional lamentaven que es presentaven per suspendre

Potser ells també estan indignats amb moltes coses i molts no veuen un futur gaire clar, però des d'ahir i fins demà la seva única preocupació són els sis o set exàmens que, de mitjana, faran per la selectivitat. Nervis i unes quantes nits desvetllats que es reflectien a les seves cares en el primer descans que tenien els batxillers després de superar dues proves, les de català i castellà. “No han estat difícils, és el que m'esperava, tot i que a català m'ha costat una mica més, perquè les preguntes sobre els llibres de Narcís Oller o Mercè Rodoreda eren una mica més complicades”, explicava l'Analía, una alumna del centre educatiu Arabell de Lleida, que s'examinava a l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL).

Els alumnes de batxillerat que feien les proves a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona també van considerar que l'examen de català va ser més difícil que el de castellà. No obstant això, també van destacar que les dues opcions de català eren semblants. En canvi, a la prova de castellà una majoria aclaparadora va triar el fragment de Nada de Carmen Laforet. L'excepció va ser la Sara que va decidir-se per un article sobre llenguatge científic i tècnic. “No sé perquè l'he escollit, no t'ho sabria raonar”, explicava divertida davant la mirada d'uns companys que no l'entenien.

En l'examen de català, la divisió va ser total i l'article de Presència de Joan-Lluís Lluís va aconseguir un nombre semblant d'adeptes al del fragment de l'obra de Narcís Oller. “He escollit el text periodístic perquè les preguntes eren de resposta més ràpida”, argumentava la Paula. Ella i altres companyes, com la Sofia, l'Arantxa i la Carme, coincidien a dir que la part de gramàtica i fonètica catalana va ser “assequible”.

Cares llargues

Les cares més llargues durant el dia d'ahir les van protagonitzar els estudiants dels cicles superiors de Formació Professional. “Ni és just el model d'enguany en què hem d'examinar-nos de temari de batxillerat per pujar nota, ni el de l'any passat en què vam passar per davant de la resta”, comentaven l'Elena, la Gisela i l'Alba. “Hem de tornar al sistema de quotes”, reclamaven. Moltes d'elles han comprat llibres de batxillerat, han recollit apunts d'amics que estudien a l'institut i han fet les proves d'anys anteriors que hi ha penjades a internet. Tot i això, aquest grup de noies explicava que només havien tingut una setmana per estudiar i que es presentaven a un suspens més que segur.

A Lleida, la mitja hora de descans va servir per comentar i comparar amb els amics de classe les dues proves fetes, però molt breument, perquè ja tocava agafar els apunts d'economia de l'empresa que els tocava superar després. També per fer alguna cigarreta per relaxar-se –més d'un ho va fer d'amagat al claustre interior de la UdL– i prendre un refresc. Molts estudiants comentaven que s'havien tranquil·litzat al veure les proves, ja que, d'entrada, els professors els havien espantat una mica practicant els dies previs amb exàmens d'anys anteriors, “que si ens els arriben a posar, al·lucinaria, perquè eren més difícils”, segons explicava l'Ariadna.

Però, sens dubte, l'anècdota del dia la van viure els estudiants que s'examinaven al campus de la Ciutadella de la UPF. En el descans entre les proves de castellà i català, van irrompre alguns “indignats”. “Ens han insultat dient-nos pijos de merda”, recordava la Cristina, de l'institut Mediterrània del Masnou. La seva companya, Victòria, reconeixia que li havia costat concentrar-se després de la tensió viscuda durant l'enfrontament de Mossos i “indignats” just davant de l'edifici on es feia la selectivitat. Tot i això, els alumnes de l'institut comentaven amb excitació l'episodi.

29.712
estudiants
van començar ahir a examinar-se de les proves d'accés a la universitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.