Societat

Populars o selectes

S'organitzen nits de Sant Joan per a tots els gustos i butxaques, des de revetlles populars fins a sopars en hotels de luxe

Com cada any, l'Ajuntament posa en marxa un dispositiu per atendre possibles desordres públics

Coques, cava, petards i fogue­res són alguns dels ele­ments que té qual­se­vol nit de Sant Joan. Ara bé, n'hi ha que men­gen més coca i tiren pocs petards, altres a qui els agrada més sal­tar la foguera i, fins i tot, n'hi ha que només pen­sen on ani­ran a veure com surt el sol. De fes­tes n'hi ha per tots els gus­tos i totes les but­xa­ques. A Bar­ce­lona pas­sar la nit de Sant Joan en una revet­lla popu­lar com la que orga­nitza l'asso­ci­ació de veïns de Sant Antoni surt gra­tis –el sopar és de car­ma­nyola i cadascú deci­deix què vol men­jar–. En canvi, alguna pro­posta més selecta com sopar al res­tau­rant Arola de l'hotel Ars pot cos­tar 60 euros per cap i 35 més si es vol fer el mari­datge de vins pro­po­sat per aquest menú. El preu inclou, fins i tot, els petards.

El més barat

L'asso­ci­ació de veïns de Sant Antoni ani­ran a bus­car la Flama del Canigó a la plaça Sant Jaume. Pre­ve­uen que a les nou la flama arribi a la cruïlla de Bor­rell amb Tama­rit, allà se sumarà a l'espec­ta­cle de la colla de dia­bles i encendrà la foguera. Cap a les deu de la nit es començarà el sopar de car­ma­nyola i, després de la gresca i els petards, hi haurà ball. Des de l'enti­tat veïnal recor­den que ells cos­te­gen tota la festa, “l'únic que paga l'Ajun­ta­ment és la tarima i l'equip de so que farà ser­vir l'orques­tra”. Asse­gu­ren que la revet­lla del barri de Sant Antoni és apta per a tots els públics: gent gran, famílies amb nens, joves... No saben si hi haurà molta gent, perquè coin­ci­deix amb un cap de set­mana llarg. D'altra banda, l'asso­ci­ació diu que fa dos anys, quan encara feien la revet­lla al pati del mer­cat que ara està en obres, aglu­ti­na­ven més veïns. Un dels motius és que dins el mer­cat la festa “era més tran­quil·la. Tot i que els petards són típics d'aquesta nit, dins el mer­cat no en deixàvem tirar”, expli­quen.

Sofis­ti­ca­des

Una opció ben dife­rent és anar a cele­brar el Sant Joan lluny de les mul­ti­tuds. Al res­tau­rant Arola de l'hotel Ars ofe­rei­xen un menú espe­cial per aquesta nit màgica. Els pri­mers plats són a com­par­tir i hi ha “des de les famo­ses bra­ves que fa el xef, fins a un núvol de par­mesà i pinyons”, tot seguit se ser­virà el plat prin­ci­pal per aca­bar amb les postres que, com a les reve­lles popu­lars, serà coca de Sant Joan. Des de l'hotel expli­quen que els comen­sals podran con­ti­nuar la festa a la platja –és al cos­tat del res­tau­rant– o que­dar-se a la zona lounge escol­tant el Dj que hi haurà pun­xant.

Més bom­bers

Els qui no esta­ran de festa sinó que hau­ran de tre­ba­llar, seran els bom­bers. Durant la nit de Sant Joan, el cos mobi­litza 120 efec­tius per aten­dre les incidències que es puguin pro­duir durant la revet­lla. Però aquest cos també es reforça amb més ope­ra­dors tre­ba­llant al cen­tre d'atenció telefònica 080 i incor­po­rant més per­so­nal al Cen­tre de Gestió d'Emergències.

Per la seva part, el dis­po­si­tiu de la Guàrdia Urbana té com a objec­tius man­te­nir la mobi­li­tat del trànsit, acti­vant avui l'ope­ració sor­tida, i vet­llar perquè no se cele­brin fes­tes no auto­rit­za­des. Des de prin­cipi de set­mana, aquest cos poli­cial ja ha incre­men­tat els con­trols d'alco­holèmia, en punts com les vies d'accés a la ciu­tat i a l'entorn les plat­ges. En aquest sen­tit, la Uni­tat d'Acci­dents de la Guàrdia Urbana també fa con­trols dro­go­test per tal d'evi­tar la con­ducció sota l'efecte de substàncies estu­pe­fa­ents. A més, la Uni­tat d'Acci­dents reforçarà el ser­vei d'ates­tats, per poder aten­dre un incre­ment de les neces­si­tats.

El cos de la Guàrdia Urbana es coor­di­narà amb el dels Mos­sos d'Esqua­dra per man­te­nir l'odre públic i la segu­re­tat ciu­ta­dana. Totes les uni­tats, segons la dis­po­ni­bi­li­tat, inten­si­fi­ca­ran la vigilància a la zona d'influència de les revet­lles en pre­venció d'inci­dents que puguin afec­tar la segu­re­tat.

El Ser­vei d'Emergències Mèdiques man­tindrà una presència per­ma­nent a la zona del lito­ral per pre­veure pos­si­bles incidències durant el ser­vei de desa­llot­ja­ment de les plat­ges que començarà a les sis de la mati­nada. Si bé durant tota la revet­lla hi haurà tres equips que ani­ran bui­dant les pape­re­res, a par­tir de les sis, s'incor­po­rarà el gros de recur­sos humans i mate­ri­als més impor­tants amb un total de 227 ope­ra­ris i 58 vehi­cles per nete­jar la sorra.

La Flama del Canigó arriba a Barcelona

Com és tradició, la Flama del Canigó arriba avui a Barcelona per encendre les desenes de fogueres que hi ha repartides per tota la ciutat. Està previst, que passades les sis de la tarda, la flama surti de davant del Parlament en una cercavila que recorrerà el passeig dels Til·lers, continuarà per davant de l'Hivernacle fins a enllaçar amb els carrers Princesa i de Jaume I. La cercavila l'encapçalarà l'espectacle El General Bum Bum i els contes de Canya i Cordill de la companyia Teatre Tot Terreny. Aquest espectacle adapta en una rondalla teatralitzada el poema El Canigó de Jacint Verdaguer. Tancaran aquest espectacle els diferents representants de grups de foc de la ciutat que portaran en relleus la Flama del Canigó fins a la plaça Sant Jaume.

L'organització de l'acte preveu que la Flama del Canigó arribi davant la Generalitat i l'Ajuntament cap a dos quarts de vuit del vespre. Un cop a la plaça Sant Jaume, l'Àliga i els gegants de la ciutat rebran de manera solemne la flama al so de la Cobla Sant Jordi–Ciutat de Barcelona. Repetint un ritual que es viurà en altres punts del país, s'encendrà el gresol situat a la plaça i es llegirà el Missatge de la Flama del Canigó, enguany a càrrec de l'escriptor Pep Coll. Finalment, els grups de foc dels diferents barris de la ciutat, prendran la flama per encendre les seves fogueres i emportar-se-la a les seves revetlles. Cada barri de Barcelona tindrà una espurna de la flama durant aquesta nit de Sant Joan.

Moure's per la ciutat sense agafar cap vehicle a motor

La nit de Sant Joan és una de les poques nits en què moure's per Barcelona amb transport públic és força senzill. El metro, les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el tramvia no tanquen.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) oferirà servei de metro durant tota la nit. És a dir, els trens circularan sense interrupció des de les 5 de la matinada d'avui fins a les 2 de la matinada del divendres dia 24. Així doncs, els combois circularan de manera continuada durant 45 hores. També totes les línies del Trambaix i del Trambesòs funcionaran de manera ininterrompuda durant la revetlla de Sant Joan. La freqüència de pas dels tramvies entre les deu de la nit i les cinc de la matinada al Trambaix serà de 15 minuts al tram comú i de 30 minuts a les línies T2 i T3. Al Trambesòs, la freqüència de pas de les tres línies –T4, T5 i T6– durant aquesta franja horària serà de 20 minuts. A partir de les cinc de la matinada de demà, les freqüències seran les mateixes que les que hi ha en un dia festiu. Per la seva part, FGC també donarà servei durant tota la nit de la revetlla. Els trens circularan sense interrupció per la zona urbana de Barcelona, i també fins a Terrassa (S1), Sabadell (S2) i Molí Nou (L8).

En canvi, l'Ajuntament ha informat que a partir d'avui al migdia, amb motiu de la preparació i celebració de la revetlla de Sant Joan, trenta-cinc estacions de Bicing deixaran d'estar operatives de manera preventiva. Aquestes estacions tornaran a donar servei a partir de les set del matí de demà.

D'altra banda, a l'aeroport també se'ls gira feina per aquestes dates. Preveuen operar més de 3.600 vols des d'avui i fins diumenge, la qual cosa representa un increment del 12% de passatge comparant les dades amb les registrades durant els mateixos dies de la setmana passada. Les companyies aèries ofereixen gairebé 612.000 seients més. Aena, l'ens gestor de l'aeroport de Barcelona–el Prat, preveu que el dia de més trànsit aeri sigui demà. Estan programades 951 operacions d'arribada, que representen quasi 157.000 seients. Entre les destinacions de l'Estat més demanats hi ha Madrid, amb un total d'1.372.354 places, seguit de Mallorca amb 776.570 i Eivissa amb 453.831. Pel que fa a l'àmbit internacional, els destins més sol·licitats han estat Amsterdam i París amb 513.221 i 395.227 seients, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.