Societat

Alta cuina, i ràpida

Alimentaria aposta per la innovació i per plats exquisits elaborats amb productes quotidians de molta qualitat

Cada cop hi ha més països d'economies emergents i en especial del continent asiàtic

Sor­pren­dre el pala­dar amb pro­duc­tes de qua­li­tat, rapi­desa i inno­vació. Aquest és l'objec­tiu de mol­tes de les pro­pos­tes que es pre­sen­ten a Ali­men­ta­ria 2012, el saló gas­tronòmic de 95.000 m² que des d'ahir i fins dijous reu­neix 4.000 empre­ses de 75 països dife­rents al recinte Gran Via de Fira Bar­ce­lona. Una ama­nida de nècora o de foie, uns nius de por­ros far­cits de lla­gos­tins, un fals risotto (fet amb espelta) amb can­sa­lada cuita... Plats exqui­sits que tenen en comú una matèria pri­mera d'alta qua­li­tat i una ela­bo­ració atrac­tiva i ràpida. Es tracta de posar a l'abast del gran públic els secrets de la cuina cata­lana de dis­seny que tants rèdits té en l'àmbit inter­na­ci­o­nal.

L'espai més actiu de la fira en aquest sen­tit i un dels que con­ti­nuen des­per­tant més interès és el saló Res­tau­rama, al pavelló sisè. Allà no només té lloc el BCN­Van­guar­dia, el Congrés Inter­na­ci­o­nal de Gas­tro­no­mia de Bar­ce­lona, sinó que aquest any per pri­mer cop s'hi ha ins­tal·lat una mena de vela, el Food Ser­vice Expe­ri­ence, Markets & Trends, on durant tot el dia s'ofe­rei­xen demos­tra­ci­ons culinàries, que com­bi­nen qua­li­tat i inno­vació, com per exem­ple l'ela­bo­ració d'una cer­vesa arte­sa­nal amb mel i romaní. Un any més, dos dels estands més visi­tats de la fira són el Taste and Fla­vours , un espai de tast de vins situat al pavelló 3, i l'expo­sició de for­mat­ges espa­nyols, al pavelló 4, on el pres­tigiós for­mat­ger Enric Canut pre­senta inno­va­dors mari­dat­ges d'ali­ments i begu­des. Aquesta últim espai, però, és de paga­ment.

L'altra gran aposta d'Ali­men­ta­ria 2012, la inter­na­ci­o­na­lit­zació, és ben visi­ble al pavelló número 2. Des del pas­sadís d'accés, des­ta­quen per la seva dimensió Tailàndia, que s'ha estre­nat aquest any amb força, Mèxic –el país con­vi­dat–, l'Argen­tina, Suïssa i Roma­nia, un dels més ambi­ci­o­sos. La mos­tra gas­tronòmica d'altres països és, però, bas­tant desi­gual. N'i ha alguns, com Àustria o Polònia, que són només expo­si­tors de pocs pro­duc­tes. D'altres, en canvi, com Tailàndia o Suïssa, fan també demos­tra­ci­ons culinàries, com un pollas­tre al curri verd amb ver­du­res i una base de pasta amb for­matge i cebes cui­tes. Cada cop més, Ali­men­ta­ria aposta per països emer­gents i en espe­cial pel con­ti­nent asiàtic. La 19a edició d'Ali­mentària es va inau­gu­rar ahir al matí. A l'acte ofi­cial van assis­tir, entre d'altres per­so­na­li­tats, els prínceps d'Astúries, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, i el minis­tre d'Agri­cul­tura, Ali­men­tació i Medi Ambi­ent, Miguel Arias Cañete, que va rei­vin­di­car la indústria ali­mentària com a motor econòmic i va apos­tar pel tri­nomi “ali­men­tació, gas­tro­no­mia i turisme perquè el sec­tor sigui més com­pe­ti­tiu”.

LES XIFRES

4.000
empreses
participen en aquesta edició d'Alimentaria, de les quals 1.300 són estrangeres.
75
països
diferents presenten productes en la fira d'alimentació. Aquest any l'aposta ha estat el continent asiàtic.

Hotels al 80% i protecció per llei

Superior al 2010

El president del gremi d'hotelers de Barcelona, Jordi Clos, ha estimat el nivell d'ocupació dels hotels de la ciutat durant la celebració d'Alimentaria en el 80%. Aquest percentatge és superior al de l'any 2010, però, segons ha subratllat Clos, està lluny de les xifres obtingudes els anys 2006 i 2008, en què l'ocupació hotelera estava pràcticament al 100%. Els hotelers han fet una valoració molt positiva dels beneficis econòmics de la fira, però encara estan a l'espera de veure com afecta la vaga general.

Promeses al sector

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va apostar ahir per una indústria alimentària “potent”, en la primera jornada d'Alimentaria. Arias Cañete, durant el dinar oficial, va anunciar que el seu ministeri elaborarà una estratègia estatal per al sector, que inclourà un projecte de llei destinat a implantar la seguretat a tota la cadena alimentària, i va explicar que també treballarà per establir una política agrària “coordinada” amb les comunitats autònomes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.