Societat

Carretera trampa

Des del 2002, hi ha hagut 70 víctimes mortals a la C-55 en el tram que va d'Abrera a Manresa

Mentre no es desdobli aquesta via, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa demana alliberar el peatge de la C-16

Els acci­dents de trànsit han pro­vo­cat 70 vícti­mes mor­tals des del 2002 en el tram de la car­re­tera C-55 entre Abrera i Man­resa, les tres últi­mes aquest any. L'últim acci­dent va ser el 28 de febrer pas­sat, quan un turisme i un mono­vo­lum van topar i van pro­vo­car la mort d'una per­sona, i tres més en van resul­tar feri­des. “La C-55 és una trampa”, lamenta el pre­si­dent de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Veïns de la capi­tal del Bages, Enric Martí.

Per la seva enti­tat, només s'acon­se­gui­ria fer de la C-55 una car­re­tera segura des­do­blant-la. Tan­ma­teix, reco­neix que aquest pro­jecte és com­pli­cat per l'oro­gra­fia del ter­ri­tori que hau­ria de vèncer i pel cost que tin­dria. Aques­tes difi­cul­tats no fan que l'enti­tat es tiri enrere a l'hora de per­se­guir l'objec­tiu de dis­mi­nuir la sinis­tra­li­tat a la C-55 i plan­te­gen una altra solució “més barata i sen­zi­lla”: fer gratuïta la C-16 per als veïns de Man­resa. Una petició que també fa el Con­sorci Viari de Cata­lu­nya Cen­tral, inte­grat per l'asse­gu­ra­dora Mon­te­pio Con­duc­tors, el Con­sell Comar­cal del Bages i la Cam­bra Ofi­cial de Comerç de Man­resa.

Martí asse­gura que els 4,01 euros del peatge de la C-16 que es paguen els dies fei­ners i els 7,29 que es paguen els fes­tius con­ver­tei­xen aquesta via per acce­dir a Man­resa en la “més cara de l'Estat i, pro­ba­ble­ment, d'Europa”. L'enti­tat no demana que es res­cati aquest peatge, sinó que sigui a l'ombra, “com molts altres peat­ges que hi ha al país”. D'aquesta manera, també es pro­mou­ria la C-16, que ara està “infrau­ti­lit­zada: només hi pas­sen 15.000 vehi­cles al dia, men­tre que per la C-55 en pas­sen més de 32.000”. Amb la gratuïtat de la C-16 i la con­nexió de Man­resa i Abrera per l'A-2, per als man­re­sans seria com tenir la C-55 des­do­blada, però amb menys cost econòmic i medi­am­bi­en­tal, defensa Martí.

Tan­ma­teix, les pro­pos­tes de l'enti­tat veïnal no entren en els plans de la Gene­ra­li­tat. El Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat reco­neix que la C-55 és una mala car­re­tera, però no té pre­vist fer gratuït el peatge de la C-16. De moment, s'ha com­promès a redac­tar el pro­jecte de des­do­bla­ment d'aquesta car­re­tera i, men­tre aquest docu­ment no arriba, i les obres no tenen data per ini­ciar-se, el govern i l'Ajun­ta­ment de Man­resa han acor­dat un calen­dari d'actu­a­ci­ons per millo­rar la C-55. A mit­jan març van reforçar la senya­lit­zació ver­ti­cal d'aquesta via, fent més visi­bles als con­duc­tors els senyals específics de limi­ta­ci­ons de velo­ci­tat a l'entorn de Man­resa. Té pen­dent ins­tal·lar-hi més radars per asse­gu­rar que els con­duc­tors com­plei­xen els límits de velo­ci­tat en el tram comprès entre Sant Pau i Man­resa.

La junta de por­ta­veus del con­sis­tori man­resà ha acor­dat exi­gir a la Gene­ra­li­tat actu­a­ci­ons “urgents i imme­di­a­tes” en el punt negre del km 27 de la C-55. En el text demana al govern que reforci les mesu­res de segu­re­tat amb més senya­lit­zació i que ampliï la calçada del pont sobre el riu Car­de­ner des de l'entrada del nus de Sant Pau, entre altres mesu­res.

Tots “aquests acords són una ver­go­nya”, cri­tica Martí. Segons el pre­si­dent de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Veïns de Man­resa “fa anys que s'hau­ria pogut millo­rar la senya­lit­zació a la C-55; el que farà el govern posant més radars és fer de peatge una car­re­tera que és mor­tal”.

La connexió amb tren també ha de millorar

Pel president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Enric Martí, la millora de les connexions de Manresa no només implica desdoblar la C-55, sinó també oferir un enllaç ferroviari més atractiu. En aquest sentit, el president de l'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Ricard Riol, recorda que la seva entitat fa anys que demana un servei ràpid entre Martorell i Manresa modificant la infraestructura actual i fent una connexió nova des d'Olesa de Montserrat, passant per Viladecavalls fins a arribar a Martorell. “Seria com connectar les dues branques de la línia R4 de Renfe, que actualment té un recorregut molt entortolligat”, explica Riol. Amb la proposta de la PTP el tren enllaçaria Manresa amb Barcelona amb menys d'una hora. Riol recorda que abans que esclatés la crisi, havien presentat al govern propostes com aquesta, econòmicament viables. Però amb la situació econòmica actual no es pot fer “ni l'eix transversal projectat per la Generalitat ni tampoc les nostres solucions més assequibles”, lamenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.