Societat

Immigració

Moratòria a ca l'Àfrica

Una jutgessa atura el desallotjament de 300 inquilins per intentar la mediació amb la propietat de la nau que ocupen al Poblenou de Barcelona

El propietari pertany a una família que té una fundació solidària amb Etiòpia

Els 300 inqui­lins, la majo­ria d'ètnies afri­ca­nes, a més de roma­ne­sos i joves del movi­ment Ocupa, que viuen en una enorme nau aban­do­nada al barri del Poble­nou de Bar­ce­lona, bate­jada com Ca l'Àfrica, van cele­brar ahir una mitja victòria.

Després de pas­sar un cap de set­mana t i una mati­nada de ner­vis davant l'ordre de desa­llot­ja­ment imme­diat, van rebre noves de l'advo­cada Laia Serra, que ahir va anar a corre-cuita als jut­jats a par­lar amb la titu­lar del jut­jat d'ins­trucció 5 de Bar­ce­lona. Va arri­bar al solar a dos quarts de dues del mig­dia per infor­mar-los que la “jut­gessa ha entès que qui té la dar­rera paraula és la pro­pi­e­tat de la finca” i els deixa uns dies per inten­tar nego­ciar la sor­tida. L'advo­cada no els va donar fal­ses espe­ran­ces: “L'ordre de desa­llot­ja­ment no està revo­cada, però el calen­dari tam­poc està tan­cat. I la magis­trada con­si­dera que amb una set­mana hi ha temps per bui­dar la finca.”A més, no hi ha cap pro­jecte urbanístic voraç que assetgi el solar.

La lle­trada va expli­car-los que ara cal inda­gar si cer­ta­ment els amos d'aquesta finca, com diuen, “tenen una fun­dació pri­vada amb mis­si­ons a l'Àfrica”. La petició de desa­llot­ja­ment al jut­jat és feta per la soci­e­tat Fin­cas Riana, que ahir no va aten­dre aquest diari, adduint que els res­pon­sa­bles només hi són als matins. Segons fonts veïnals, aquesta soci­e­tat és de la família Igle­sias Baci­ana, la qual és titu­lar del patro­nat de la fun­dació pri­vada Maite Igle­sias Baci­ana, que ajuda econòmica­ment joves menors de 30 anys, i també par­ti­cipa en pro­jec­tes de suport a Etiòpia, Sene­gal i Kenya.

Per la seva banda, el regi­dor del dis­tricte de Sant Martí, Edu­ard Frei­xe­des, va expli­car ahir als mit­jans de comu­ni­cació que l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona “està tre­ba­llant en un dis­po­si­tiu social que doni les màximes garan­ties a aques­tes per­so­nes”. Tan­ma­teix, Montse Milà, por­ta­veu de l'asso­ci­ació de veïns de Poble­nou i de la Xarxa de Suport als Assen­ta­ments, que ahir era al solar, va afir­mar que “hi ha un mana­ment judi­cial que s'ha de com­plir de manera rao­na­ble i digna, men­tre el pla inte­gral que va infor­mar l'Ajun­ta­ment no està ope­ra­tiu”. Milà va afe­gir:“ No ha vin­gut ningú de Ser­veis Soci­als per aten­dre'ls i aquí hi ha per­so­nes malal­tes, alguns amb tras­torns men­tals, i també cri­a­tu­res.”

La soli­da­ri­tat del barri amb aquests inqui­lins és plena, sobre­tot amb els afri­cans. Una veïna del cen­tre cívic Vai­xell del Besòs expli­cava com ahir un metge del CAP del barri va visi­tar uns malalts de l'assen­ta­ment. Alguns adme­ten, però, que Ca l'Àfrica s'ha fet massa gran i a vol­tes hi ha bara­lles entre col·lec­tius i és un niu insa­lu­bre i sense aigua. Leti, de 27 anys i amb vocació ocupa, fa set mesos que com­par­teix un espai, després de ser desa­llot­jada d'un pis de Bal­mes. “És trist el que pas­sarà, som com una ciu­tat; però tot­hom s'expan­dirà i ocu­parà”, sen­ten­cia aquesta jove d'Arenys de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.