Societat

Benestar

Iniciatives amb esforç

propòsit ·

Els quatre projectes que han aconseguit les beques de la Fundació Espavila tenen en comú l'objectiu de ressaltar els valors i la cultura de la tenacitat

El premi en metàl·lic és l'empenta final que falta per poder tirar endavant aquests programes

Els programes es posaran en marxa al mes de setembre, amb el nou curs escolar

Educar els nens ambvalors positius és
l'objectiu dels quatre programes premiats

En temps de reta­lla­des a l'edu­cació, les beques Edu­car Fomen­tant l'Esforç, que dóna la Fun­dació Espa­vila, esde­ve­nen un impor­tant impuls per poder tirar enda­vant idees i que aques­tes es con­ver­tei­xen en pro­jec­tes reals.

L'Escola Mil·lenari, situ­ada a Car­de­deu, fa anys que tenia al cap can­viar la manera d'ense­nyar matemàtiques. Per això, quan va veure les beques de la fun­dació, no s'ho va pen­sar dues vega­des. “Durant tot el curs havíem estat tre­ba­llant en el pro­jecte i quan vam veure la con­vo­catòria ens hi vam pre­sen­tar perquè la idea encai­xava amb el que es pre­mi­ava”, afirma la direc­tora de l'escola, Mont­ser­rat Sala. Robótica a l'escola és un pro­grama diri­git al segon cicle de primària, “con­cre­ta­ment als alum­nes de cinquè i sisè”, per tal que apren­guin les matemàtiques cre­ant una empresa. “La idea és que for­min un equip, que apren­guin a com­par­tir i no a com­pe­tir”, afirma Salas. El resul­tat final serà la cre­ació d'un robot pigall, que acom­pa­nyi una per­sona cega a dife­rents parts de la ciu­tat. “El pro­grama començarà aquest curs vinent, i el que es pretén és poten­ciar l'espe­rit inno­va­dor, el res­pecte, la con­fiança i l'auto­es­tima”, asse­gura. Uns valors que com­par­tei­xen tots qua­tre pro­jec­tes i que, per aquest motiu, han resul­tat gua­nya­dors.

En cons­trucció, de Cris­tina Alco­ceba, plan­teja una manera dife­rent d'edu­car, en què no només es valo­rin els conei­xe­ments, sinó que “es con­tem­pli l'alumne com un ésser glo­bal, tenint en compte el cos, la ment i el cor”, comenta Alco­ceba. En total, s'han esta­blert dis­set acti­vi­tats en què es tre­ba­lla­ran les com­petències i habi­li­tats emo­ci­o­nals. “Per exem­ple, per trac­tar els valors i acti­tuds es tre­ba­llarà la bio­gra­fia d'un per­so­natge molt cone­gut, enguany, el Pep Guar­di­ola.” En cons­trucció també s'ini­ciarà aquest pròxim mes de setem­bre en alum­nes de cinquè i sisè de primària, però en aquest cas, al Col·legi Sagrat Cor de Tar­ra­gona. “Els nens són el futur, la soci­e­tat ens hem de replan­te­jar la manera d'edu­car-los. Amb aquest pro­jecte el mes­tre adopta un rol de guia i s'afa­vo­reix l'auto­a­pre­nen­tatge dels alum­nes”, con­clou.

En el cas de l'escola Eduvólei, de l'Amet­lla del Vallès, el pro­jecte que ha acon­se­guit la beca ha estat Eduvólei Fomen­tant l'Esforç. “L'objec­tiu és edu­car mit­jançant el vòlei. El pro­jecte con­sis­teix en una rees­truc­tu­ració de l'orga­ni­grama, incor­po­rant una àrea edu­ca­tiva que s'encar­re­gui de l'edu­cació dels nens”, afirma la coor­di­na­dora d'Eduvólei, Maria Garí. El pro­grama par­teix de tres vies: una per als entre­na­dors i cos tècnic, l'altra per a les famílies i la més ela­bo­rada que es diri­geix als infan­tils i cadets, és a dir, nois i noies de 12 a 16 anys. “Cada mes tre­ba­lla­rem un valor dife­rent a través d'acti­vi­tats.” “Els entre­na­dors també rebran una part for­ma­tiva per tal que siguin figu­res models i moti­va­do­res per als nens. I per als fami­li­ars, volem impul­sar la comu­ni­cació mit­jançant diver­ses xar­xes soci­als perquè rebin les mis­sat­ges i enten­guin qui­nes són les seves fun­ci­ons”, comenta Garí.

L'últim pro­jecte pre­miat és el de la Caro­lina de la Cruz, de Sant Celoni. En busca del tesoro per­dido està diri­git a alum­nes de 12 a 16 anys de l'ins­ti­tut Reguis­sol de Santa Maria de Palau­tor­dera. En aquest cas, l'autora crea un pla d'acció tuto­rial en què s'apro­fi­ten les cone­gu­des hores de tuto­ria per “fomen­tar el desen­vo­lu­pa­ment d'habi­li­tats soci­als, la trans­missió de valors, l'edu­cació emo­ci­o­nal, la ini­ci­a­tiva, la reso­lució de con­flic­tes, etc.”, afirma De la Cruz. A més, també s'hi implica els pares mit­jançant l'AMPA, ja que “s'ofe­ri­ran ses­si­ons per con­ti­nuar tre­ba­llant i con­so­li­dant els aspec­tes tre­ba­llats amb el jovent”, asse­gura. Per Caro­lina, és impor­tant pro­jec­tes com aquests que van diri­gits als joves, ja que “ells aca­ba­ran sent un reflex del que nosal­tres els trans­me­tem. L'esforç no és un valor imme­diat, s'ha d'anar cui­dant i regant, com les plan­tes”, con­clou. Per això totes qua­tre coin­ci­dei­xen a res­sal­tar la importància que, mal­grat l'època en què es viu, apa­re­guin aju­des com aquesta.

3.000
euros és
l'import de cadascuna de les quatre beques Educar Fomentant l'Esforç que ha atorgat la Fundació Espavila. Els diners serviran d'ajuda per tal que els quatre autors puguin engegar els seus projectes aquest pròxim mes de setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.