Societat

Un home savi

HUMANISME · Va ser un gran exemple de la dimensió més noble de la medicina de Catalunya COMPROMÍS · Home de conviccions democràtiques, víctima de la brutalitat franquista, es va mantenir fidel al país Lliçó · Era un exemple de resistència a l'adversitat

Per tirar endavant
calia ser el millor. Va ser el pioner en operacions que ningú més s'atrevia a fer

El doc­tor Moisès Broggi Vallès (1908-2012) va ser el digne repre­sen­tant de la dimensió més noble de la medi­cina cata­lana. Científic, gran cirurgià que va impor­tar en plena post­guerra tècni­ques inèdites, huma­nista, pen­sa­dor, demòcrata i inde­pen­den­tista, home pro­fun­da­ment ena­mo­rat del seu país... Els que el van conèixer saben que tots aquests adjec­tius que­den curts.

Són molts els que el con­si­de­ra­ven un home savi. Un savi renai­xen­tista, amb interes­sos en totes les àrees del conei­xe­ment humà. Ell pre­fe­ria decla­rar-se una per­sona tole­rant. “És molt impor­tant –afir­mava– pen­sar que els altres poden tenir raó.”

Posseïa un espe­rit posi­tiu, però rea­lista. Mai no es va dei­xar vèncer per les adver­si­tats. Va tenir l'opor­tu­ni­tat de demos­trar aquest espe­rit durant la cruel Guerra Civil, en la qual va par­ti­ci­par com a cirurgià de les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals, i en la post­guerra, quan va ser injus­ta­ment expul­sat de l'hos­pi­tal Clínic i de tota ins­ti­tució pública.

L'experiència d'altres reforçava la seva presència d'ànim. En la post­guerra va trac­tar un jueu fugi­tiu d'un camp de con­cen­tració nazi. Aquell home li va dir: “Només està per­dut qui es creu per­dut, i això no ens ho hem de creure mai.” “Sen­tir allò –reme­mo­rava
el doc­tor Broggi– va ser un gran con­sol i una gran lliçó”.

El doc­tor Broggi va expli­car totes les seves vivències en unes excel·lents memòries en dos volums publi­ca­des per Edi­ci­ons 62: Memòries d'un cirurgià i Anys de ple­ni­tud. El pri­mer lli­bre, molt expo­si­tiu, conté pàgines apas­si­o­nants sobre la seva etapa de for­mació, la seva par­ti­ci­pació en la guerra i els pri­mers anys de la dic­ta­dura.

El segon volum és més refle­xiu, més analític de les rela­ci­ons huma­nes, pot­ser amb un punt de pes­si­misme, com ell mateix reco­nei­xia, i per això en dema­nava dis­cul­pes.

Con­si­de­rava les guer­res, totes les guer­res, com “una gran ani­ma­lada”. Per això va ser mem­bre fun­da­dor de l'Asso­ci­ació Inter­na­ci­o­nal de Met­ges per a la Pre­venció de la Guerra Nuclear (premi No-bel de la Pau el 1985).

Home de con­vic­ci­ons demòcra­tes i libe­ral, era més par­ti­dari de la república que de la monar­quia. El seu músic favo­rit era Bach. Conei­xia a fons els clàssics. Entre els seus pre­di­lec­tes hi havia Cer­van­tes, Homer, Tols­toi, Goethe i, sobre­tot, Shakes­pe­are. Con­si­de­rava que el conei­xe­ment de la lite­ra­tura és fona­men­tal per a la for­mació humana.

El doc­tor Broggi estava molt interes­sat per la filo­so­fia, també per la d'ori­gen ori­en­tal, en què el va intro­duir el pro­fes­sor Mas­caró. Els seus dos per­so­nat­ges històrics favo­rits eren Jesu­crist i Buda.

Tot i ser un home de ciència i una per­sona acos­tu­mada a trac­tar amb cos­sos, el doc­tor Broggi tenia el con­ven­ci­ment que la matèria no ho era tot, i que hi havia una part espi­ri­tual, una espurna divina, en tots nosal­tres. Era cre­ient. Pen­sava que sense Déu res no té sen­tit.

En totes les con­ver­sa­ci­ons amb els peri­o­dis­tes, el doc­tor Broggi repe­tia una idea: “Jo he tin­gut molta sort a la vida.” Una idea sor­pre­nent en un pro­fes­si­o­nal a qui la guerra i els anys més fos­cos de la dic­ta­dura fran­quista van amenaçar de pren­dre-li la vida pro­fes­si­o­nal, per­so­nal i fami­liar. Però ell es refer­mava en la seva opinió expli­cant que sem­pre hi havia algú que l'aju­dava a sor­tir-se'n. Com si algú, pot­ser un àngel de la guarda, vetllés per ell, s'atre­via a expres­sar.

Sort, for­mació i modèstia

Aquesta con­fiança en la bona sort s'ha d'enten­dre com un gest de modèstia. Tret que vul­guem qua­li­fi­car de bona sort una for­mació excel·lent, una gran dedi­cació pro­fes­si­o­nal i un espe­rit inno­va­dor que el va por­tar a sal­var mol­tes vides –mai no les va comp­tar– durant la guerra i després, fins als 85 anys, quan va dei­xar d'ope­rar.

Moisès Broggi va néixer a Bar­ce­lona l'any 1908. No va arri­bar als estu­dis de medi­cina per cap interès espe­cial. Hau­ria triat farmàcia, però un germà gran ja havia aga­fat aquesta car­rera, i per això i perquè també hi ana­ven alguns amics seus, va optar per la medi­cina.

Quan Moisès Broggi va acce­dir a la uni­ver­si­tat, l'any 1924, era una ins­ti­tució molt tan­cada, que vivia d'esquena al progrés. Gai­rebé no s'hi feien clas­ses pràcti­ques i alguns alum­nes podien arri­bar a lli­cen­ciar-se sense ni veure un malalt.

Però entre tanta medi­o­cri­tat hi havia excep­ci­ons nota­bles. Hi bri­lla­ven inten­sa­ment, entre altres, pro­fes­sors de la talla d'August Pi i Sunyer, Agustí Pedro Pons i Joa­quim Trias. És a dir, el nucli dur dels pro­fes­si­o­nals que volien per a Cata­lu­nya una medi­cina com­pa­ra­ble a la dels països més avançats d'Europa.

Joa­quim Trias tin­dria, a més, una importància deci­siva en la vida del jove cirurgià. Va ser pro­fes­sor seu, col·lega, amic i, final­ment, sogre, ja que el doc­tor Broggi es va casar amb una filla seva, Ange­lina Trias. D'aquest matri­moni en nai­xe­rien set fills, un dels quals, Marc-Aureli Broggi, ha seguit les pas­ses pro­fes­si­o­nals del seu pare.

El 1930, un any abans d'aca­bar la car­rera, va començar a tre­ba­llar com a aju­dant a la clínica del doc­tor Trias, situ­ada al car­rer Con­sell de Cent, entre la ram­bla de Cata­lu­nya i el car­rer Bal­mes de Bar­ce­lona.

El 1935, per ini­ci­a­tiva del mateix Trias, es va inau­gu­rar el ser­vei d'urgències de 24 hores de l'hos­pi­tal Clínic, el pri­mer de Cata­lu­nya i de l'Estat. El doc­tor Broggi es va pre­sen­tar a les opo­si­ci­ons i va acon­se­guir una de les qua­tre pla­ces. Ben aviat es va con­ver­tir en un ser­vei pres­tigiós pel seu espe­rit inno­va­dor.

Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals

El ser­vei d'urgències va que­dar col·lap­sat quan va escla­tar la rebel·lió del 18 de juliol del 1936. Gai­rebé de seguida, el jove cirurgià es va fer una reflexió ben lúcida que també tro­bem en les memòries del mala­gua­nyat Josep Benet: “No era pos­si­ble gua­nyar la guerra” en un clima gene­ra­lit­zat de desor­dre, amb una Gene­ra­li­tat que no gover­nava i les armes en mans dels pis­to­lers.

Mal­grat la situ­ació de desor­dre que va obli­gar altres met­ges i pro­fes­si­o­nals a fugir del país, perquè tenien la vida amenaçada, ell es va que­dar i va ser des­ti­nat a un dels tres equips mèdics de les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals, amb les quals va viure bata­lles impor­tants, com les de Jarama, Bru­nete i Gua­da­la­jara.

Com que molts ferits es morien en el tras­llat des del front fins als hos­pi­tals, al doc­tor Broggi se li va acu­dir la idea de cons­truir quiròfans ambu­lants o auto-chirs. Els vehi­cles els va fabri­car Renault amb diners dels sin­di­cats suïssos.

En una ocasió va estar fins a qua­tre dies, amb les seves nits, ope­rant ferits i man­te­nint-se des­pert bevent te. Aquesta for­ta­lesa va impres­si­o­nar l'escrip­tor Ernest Hemingway, amb qui va coin­ci­dir a Nava­cer­rada, fins al punt que el va retra­tar com un valerós metge a Per qui toquen les cam­pa­nes.

Quan les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals es van reti­rar, el 1938, es va incor­po­rar a l'hos­pi­tal de Vall­carca, a Bar­ce­lona, on va tre­ba­llar fins que va aca­bar el con­flicte.

No es va voler exi­liar per almenys tres motius. El pri­mer, que els seus pares ja eren grans i vivien a Bar­ce­lona. El segon, que ja es veia que a Europa s'estava con­gri­ant un gran con­flicte. I el ter­cer, que ell no mili­tava en cap par­tit i no havia fet res de dolent, sinó que s'havia limi­tat a sal­var vides.

Però les dic­ta­du­res con­si­de­ren delinqüent tot­hom que no els sigui addicte. El doc­tor Broggi va haver de pas­sar fins a dos cops per una d'aque­lles sinis­tres comis­si­ons de depu­ració ati­a­des per l'odi. Va ser lla­vors quan va començar a pen­sar que tenia sort en la vida. A l'inici de la guerra havia aju­dat a esca­par-se una paci­ent seva d'un hos­pi­tal que va resul­tar ser la ger­mana del coman­dant que l'havia de jut­jar.

Se'n va sor­tir, però les noves auto­ri­tats de l'hos­pi­tal Clínic el van expul­sar. I encara sort que no li pro­hi­bien exer­cir de metge. Lla­vors va pen­sar que allí s'aca­bava
la seva car­rera pro­fes­si­o­nal.

Així doncs, amb 31 anys i una família crei­xent, el doc­tor Broggi va haver de començar gai­rebé des de zero en la sani­tat pri­vada. Gai­rebé des de zero, perquè altres col·legues, que conei­xien la seva perícia com a cirurgià, li ana­ven con­fi­ant casos. I va ser així com va aca­bar de pas­sar el mal tràngol.

Sabia que si volia tirar enda­vant havia de ser un dels millors. I per això calia estar ama­tent als pro­gres­sos inter­na­ci­o­nals, que va anar incor­po­rant. Va ser el pio­ner d'ope­ra­ci­ons que ningú més s'atre­via a fer. Més que com una tècnica, prac­ti­cava la cirur­gia com un art, amb una gran atenció a les rela­ci­ons huma­nes. Així va reforçar la seva fama
i va fer més cli­en­tela.

Va rebre nom­bro­ses dis­tin­ci­ons, entre les quals la meda­lla d'or de la Gene­ra­li­tat, la meda­lla d'or de la ciu­tat de Bar­ce­lona i la Creu de Sant Jordi. El seu com­promís amb la soci­e­tat cata­lana anava més enllà de la medi­cina. Va pre­si­dir diver­ses ins­ti­tu­ci­ons. L'octu­bre del 2009 es va adhe­rir a Rea­gru­pa­ment, i el 2011 va tan­car la llista elec­to­ral de la coa­lició muni­ci­pal Uni­tat per Bar­ce­lona. Es va pre­sen­tar al Senat en les elec­ci­ons gene­rals del 2011 (ERC) i el 10 de març del 2012 va par­ti­ci­par en la cons­ti­tució de l'Assem­blea Naci­o­nal de Cata­lu­nya.

Si el malalt té confiança en el metge, té molt de guanyat
Com més gran et fas, més de pressa passa el temps
El món material no explica tot el funcionament de la vida
Amb la felicitat passa com amb la salut: la veus quan l'has perdut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.