Societat

la vida social

A Olot celebren el centenari de la capella de Sant Ferriol

Està situada en un dels barris del centre més populars de la capital garrotxina i és molt estimada pels olotins

Els promotors ho commemoren amb una exposició d'obres d'art de veïns il·lustres

Sant Fer­riol és un dels bar­ris més popu­lars d'Olot. L'esti­mació dels seus veïns pel sant que dóna nom a aquesta zona de la ciu­tat limi­tada pel Firal i la plaça Clarà està més que con­tras­tada. Més enllà de l'empenta que tenen els veïns orga­nit­za­dors de la festa i els qui estan vin­cu­lats a l'activa asso­ci­ació de veïns, hi ha tes­ti­mo­nis docu­men­tats des del 1865 d'aquesta estima.

Dis­sabte, i en el marc de la festa d'aquest barri, van cele­brar una d'aques­tes fites, la del cen­te­nari de la cons­trucció de la cape­lla dedi­cada a sant Fer­riol.

I ho van fer d'una manera molt ori­gi­nal. Cons­ci­ents que el barri ha estat la casa de molts artis­tes, a la cape­lla hi han inau­gu­rat una expo­sició d'una qua­ran­tena de veïns o d'olo­tins que van esta­blir-se al barri o que hi van tre­ba­llar i que van tenir inqui­e­tuds artísti­ques, molts d'ells, de renom.

Va cal­dre una feina prèvia de recerca, encar­re­gada a Pilar Ferrés, que ha comis­sa­riat l'expo­sició i el tre­ball escrit que n'ha resul­tat.

N'han reco­llit una qua­ran­tena, amb noms tan cone­guts com Miquel Blay, Xavier Car­bo­nell, Rosa Serra –ha creat el car­tell de la festa d'aquest any–, Miquel Plana –el con­curs de dibuix de la festa du el seu nom com a home­natge–, Lluís Car­bo­nell, Joan Ferrés, Nico­lau Gironès, Josep Pujol, Vicenç Solé i Jorba i Pere Gus­sinyé –unes de les ico­nes del pai­sat­gisme olotí–, Joa­quim Mar­si­llach, Toribi Sala –cre­a­dor del Drac d'Olot–, Àngel Rigall, etc. La llista és llarga. A l'expo­sició s'hi pot veure una obra de cadas­cun i, al pro­grama de la festa del barri, hi ha un opus­cle amb dades de cadas­cun, el lloc del barri on van viure o tre­ba­llar, i qua­tre pin­ze­lla­des de la seva obra.

Cent anys de cape­lla

La imatge de sant Fer­riol –mili­tar romà que va morir màrtir en temps de Dio­clecià– va aban­do­nar en pro­cessó l'antiga cape­lla per anar a l'actual el dia del sant del 1913. La nova cape­lla es va poder cons­truir gràcies a la cessió dels ter­renys de l'hort de l'Esqui­ro­let de la mar­quesa vídua de Sant Coloma. El pro­jecte era de Jona Cor­domí i l'empenta econòmica defi­ni­tiva per aca­bar la cons­trucció va ser dels bene­fac­tors Gai­tetà Vila i Clara Solé. Tot aquest procés va ser lide­rat pels veïns del barri.

La cape­lla ante­rior es va inau­gu­rar el 1865, i va ser pro­mo­guda pel bar­re­ti­naire Fran­cesc Ser­rat. El permís al Bis­bat de Girona el va dema­nar Ramon Mir de Ventós. Es va habi­li­tar en un local del barri que havia ser­vit de qua­dra que era pro­pi­e­tat seva. Fins ales­ho­res, la imatge del sant havia estat, segons explica l'his­to­ri­a­dor Josep Murlà, en una fornícula al damunt de la font dels qua­tre can­tons que hi havia en l'encre­ua­ment dels car­rers de Sant Fer­riol i de Sant Pere Màrtir.

El cen­te­nari el recor­darà, a par­tir d'ara, una placa des­co­berta a la cape­lla durant la festa del barri.

LES DATES

1865
El dia 13 de setembre
d'aquell any el vicari de Sant Esteve, Miquel Pinadella, va beneir la primera capella.

LA XIFRA

37
artistes són els que han aportat obres a l'exposició per al centenari de la capella de Sant Ferriol.
1913
El 18 d'octubre
de fa cent anys es va inaugurar la capella actual amb una processó de trasllat del Sant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.